Advies gevraagd voor slecht kozijn

Ijssel87

  • #1
Onze erker/kozijn was aan een opknapbeurt toe, dat hadden we wel aan zien komen. Ik wist via de buren dat de vorige eigenaar er ooit nieuwe stukken in had gezet, en die waren inmiddels weer te zien. Bol en gebarsten plamuur dus rot. Dat klopt. Aan de linkse zijde heb ik het ingezette stuk compleet verwijderd (zat ook los, was ooit vastgezet met 2 spijkertjes en 1 schroefje, verder met wat schrale houtlijm en plamuur...), Maar het slechte stuk gaat veel verder dan ik dacht. Ook de onderdorpel is ver heen (tot achter het glas).

Aan de rechterzijde hetzelfde verhaal deze is wel minder slecht want daar staat in de avond de zon nog op. Het ingezette stuk nog niet compleet verwijderd, maar ook hier is de onderdorpel weggerot.

Komt het rotten doordat het niet juist is gerepareerd of is dit logisch gezien de leeftijd? Huis is mid jaren 60, "erker" is origineel. Kozijn geen idee. Er is wel ooit dubbelglas in gekomen (heb nog niet naar de productiedatum gekeken).

Ik twijfel nu heel erg: ga ik dit laten opknappen (ik had immers al 2 nieuwe zijruiten met ventilatieroosters besteld, niet wetende dat ik dit aan zou treffen) of ga ik een nieuw kozijn laten maken (waardoor ik waarschijnlijk niks meer aan mijn bestelde glas heb).
.

PXL_20230620_134014520~2.jpg PXL_20230620_134018292~2.jpg PXL_20230620_134026784~2.jpg PXL_20230620_134030577.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ken een voorbeeld waar ze bij een serre van ruim 2 bij 3 meter de complete onderkant vervangen hebben, dus de onderste 50 cm alles nieuw. Het kan dus altijd, heb je wel een goeie timmerman nodig, of zelf veel tijd en geduld.

Te weinig weghalen en verkeerde materialen (verkeerde plamuur) kan zorgen dat dit snel weer terugkomt, of van binnen ongemerkt door kan blijven rotten.

Daarnaast heb ik het gevoel dat vocht niet weg kan in deze constructie.
Volgens mij zie ik een neuslat, misschien zelfs twee, maar sluiten die strak aan op de laag eronder. (kijk eens bij google afbeeldingen hoe een neuslat werkt en vergelijk dat)

ps. ik kan het niet zien, andere hier hebben meer verstand van hout, maar is het hout dat wel goed is van goeie kwaliteit of voelt het zacht?
 
Laatst bewerkt:

Ijssel87

  • #3
Het is inderdaad een soort dubbele constructie. Neuslat (deze heeft ruimte aan de onderkant) en daarboven op een glaslat. De zijkanten lijken weer dubbele neuslatten.

Dat hout wat gebruikt is om te repareren is pulp, boterzacht en compleet vergaan. Het hout van de stijl wat nog wel intact is voelt hard en klinkt niet hol. De lange onderdorpel klinkt ook hard.
 

Sander 1972

  • #4
Er blijft niet veel over als je verder gaat, zonde van je ruiten. Maar je had ook voordat je bestelde even verder kunnen kijken.

Nieuw is de beste oplossing
 

Ijssel87

  • #5
Ja achteraf kijk je natuurlijk een koe in zijn reet. Als ik dit had in kunnen schatten had ik geen glas besteld.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
De nieuwe ruiten zouden in het nieuwe kozijn kunnen,
hoewel je misschien meer wilt veranderen als alles nieuw.
 

Ijssel87

  • #7
Ja ik zou graag meer veranderen. Helaas is de portemonnee na gedwongen een huis verduurzamen niet zo toereikend meer.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je het netjes vervangt en in de verf zet kan het er zeker wel weer een tijdje tegen.
 

Ijssel87

  • #9
Ik ben wel handig, maar denk dat ik dit toch liever uitbesteed. Ik wil niet over een paar jaar weer problemen met vocht en houtrot hebben.. Maar fijn om te weten dat dit zeker nog te repareren/vervangen is.

Ter info ga ik toch even opvragen wat een nieuw houten kozijn kost, ik ben toch bang dit schrikken is.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
ik denk aan de hand van de fotos dat als je het glas eruit haalt er weinig meer over is van het kozijn, reparatie zal zonde zijn van het geld
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Mijn logica:
Een nieuwe kozijn wordt op maat gemaakt, zoiets als hier bestaat niet standaard.
Al zaag je de complete onderkant weg, dan nog krijg je de bovenste helft "gratis".
De onderkant herbouwen is ook niet meer werk dan alles nieuw.

Ik denk in 3 opties:
Herstellen wat moet, zal best een tijd goed gaan.
Onderkant nieuw of alles nieuw.

Ik zou aan de minst slechte kan de zijruit eruit halen die er toch uitgaat. Die kan makkelijk weer tijdelijk vast gezet wordt.
Dan kijken hoe het eruit ziet zonder ruit en beslissen of het te redden is. Als je het niet zelf gaat doen, dan deze stap doen wanneer er iemand komt kijken, zodat die het ook beter in kan schatten.
 

Ijssel87

  • #12
Tot nu toe zijn de reacties een beetje 50-50, mijn gevoel is ook 50-50.

Ik ben nu mensen aan het benaderen om te beoordelen of reparatie nog de moeite is. Volgende week komt er iemand langs om een prijs voor een compleet nieuw kozijn te geven.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je het laat doen komt het compleet vervangen of herstellen dichter bij elkaar te liggen qua prijs.
 

Ijssel87

  • #14
Dat denk ik zelf ook inderdaad... Nu ben ik zelf wel handig, maar dit vergt wel tijd (zeker als je geen ervaring hierin hebt) en ik weet ook niet goed waar ik op moet letten om geen vochtproblemen in het nieuwe hout te krijgen. Wat het ook lastig maakt is dat je het kozijn aan de voorkant niet open kan laten. Naast een fulltime baan lijkt me dit iets te tijdrovend om zelf te gaan repareren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ijssel87 schreef:
Komt het rotten doordat het niet juist is gerepareerd of is dit logisch gezien de leeftijd? Huis is mid jaren 60, "erker" is origineel. Kozijn geen idee. Er is wel ooit dubbelglas in gekomen (heb nog niet naar de productiedatum gekeken).
Zo te zien is dit kozijn ontworpen voor enkelglas. Dubbelglas is volgens mij later gekomen en dat zou de reden kunnen zijn. Dubbelglas was toch een nieuw fenomeen.
Ik zie teveel naden in het houtwerk die horizontaal liggen. Daar zuigt en loopt water naar binnen.

Waar vaak niet aan gedacht wordt is de binnenzijde van het houtwerk.
Daar een flinke laag lak op zetten dan krijg je een bepaalde dampremming van de warmtestroom.
In 3 weken vakantie kom je ook een eind hoor. Nou ja, wellicht dat een offerte je helpt wat te doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ijssel87 schreef:
Naast een fulltime baan lijkt me dit iets te tijdrovend om zelf te gaan repareren.
Bovendien zul je, wanneer je het zelf gaat aanpakken, niet in één keer het geheel kunnen vervangen, maar heb je tijd nodig om het glas en het oude kozijn (deels) eruit te halen, te kijken wat je tegenkomt, materialen te bestellen of te halen en dan het nieuwe kozijn (evt. gedeeltelijk) te plaatsen. Gedurende al die tijd heb je een levensgroot gat in je huis, waardoor je geen controle hebt over de toegang.

Laat je het een bedrijf doen, dan zullen zij het in de meeste gevallen zodanig plannen, dat de klus in één dag, hoogstens 2 dagen geklaard is en zit je niet of veel minder met dat probleem, dat iedereen binnen kan komen als het kozijn eruit ligt.
 

Ijssel87

  • #17
Zeker mee eens Kees.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
zelf voor geprofileerd hout halen en dan zelf kozijn bouwen, glas inmeyen en bestellen.
als je glas hebt oude kozijn demonteren en nieuwe plaatsen
 

Ijssel87

  • #19
Inmiddels is er iemand komen kijken voor reparatie, maar hoe langer we naar het kozijn aan het kijken waren hoe meer we zagen wat een bende het eigenlijk is. Verschillende neuslatten, stijlen met sponningen die deels weggezaagd zijn omdat het dubbelglas waarschijnlijk niet pastte (er zaten ooit openslaande ramen aan de zijkanten); sponninglatten ipv glaslatten om dat weer te verbloemen. De binnenkant van het kozijn is helemaal "afgetimmerd" om ik denk het houtrot te verbloemen. Waardoor er aan de buitenkant weer een glaslat op de neuslat moest omdat je anders van buiten tegen de aftimmering binnen kijkt. Het dubbelglas zit links en rechts hoger dan de ruit aan de voorkant dus de onderdorpels zijn ook niet hetzelfde. Ik vraag me af of de ruit aan de voorkant wel op stelblokjes staat want daar lijkt het ook niet op. Het is eigenlijk 1 grote puinhoop zeg maar. Mijn hart zegt alles eruit en opnieuw maar mijn portemonnee helaas niet. Wordt komende week vervolgd.
 

Sander 1972

  • #20
Maar gaan repareren is geld in een bodem loze put gooien.
kijken of je het met een rest stukje vuren en multiplex het enig sinds toonbaar en dicht krijgt. En als het budget het wel toelaat vervangen. Maar alles wordt wel duurder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu