Advies gevraagd, op welke groep vriezer erbij?

Stunz

  • #1
Hallo,

Ik heb in de bijkeuken de wasmachine en de droger staan, beide netjes op een aparte groep.
De bijkeuken zelf heeft maar enkele wcd's en verlichting, maar is een eigen groep met de garage. Deze groep wordt binnenkort uitgebreid met tuinverlichting.
Nu heb ik ook de vriezer in de bijkeuken staan en deze staat nu bij de algemene groep van de bijkeuken.

Nu was ik aan het denken: Als ik straks de tuinverlichting aangesloten heb, is het dan wel verstandig om de vriezer op deze groep aan te sluiten. Tuinverlichting kan natuurlijk altijd iets mee fout gaan (door lekkende tuinlampen etc.) Dit hoef je niet altijd meteen door te hebben en hebt dan misschien een probleem met een vriezer die lang zonder stroom zit.

Ik zou dus misschien de vriezer bij de wasmachine of de droger op de groep zetten. Mag dit en is dit verstandig ? Of moet ik toch maar bij de algemene groep houden en regelmatig controleren?

Vincent
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een vriezer vraagt maar een beperkt vermogen en kan zonder problemen bij de wasmachine of de droger erbij. Elke gewone groep kan 3600 W leveren. Een wasmachine + vriezer of droger + vriezer halen dit vermogen nooit.

Groeten, Hein
 

Gerrit

  • #3
Ik zou voor de droger gaan, deze gebruikt toch minder vermogen dan de wasautomaat en zo voldoe je ook nog aan de voorschriften. Let dan wel op dat de garage + tuin op een andere aardlekschakelaar zit dan de vriezer, anders schiet je er nog niets mee op.
 

Kappie

  • #4
Hein Weijers schreef:
Een vriezer vraagt maar een beperkt vermogen en kan zonder problemen bij de wasmachine of de droger erbij. Elke gewone groep kan 3600 W leveren. Een wasmachine + vriezer of droger + vriezer halen dit vermogen nooit.

Groeten, Hein
Officieel mag je niks bij een wasdroger of waqsmachine opzetten dit hoort ten aller tijde een aparte groep te zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vraag me af wat het nut is, om de vriezer op een andere groep, bijv, een drogergroep, te zetten dan de huidige waar de tuinverllichting bij komt te zitten.

Indien de tuinverlichting goed is aangelegd, zal deze niets meer risico lopen een aardlek te veroorzaken dan een wasmachine of droger.
Sterker nog, met wasdrogers komt nogal eens een aardlekprobleem voor, de witgoedrubriek hier kent er vele (stof rond het verwarmingselement).

Het gevaar bij het "erbij" aansluiten op (bijv.) een wasmachinegroep van een kleine verbruiker ligt naar mijn mening niet zozeer in het stroomverbruik, dat zal inderdaad niet veel stijgen. Veel groter gevaar schuilt in het aanbrengen van extra lassen ten behoeve van een aftakking, die bij dergelijke grote stromen een probleem kunnen veroorzaken.

Hoe minder lassen bij "grootverbruikers", hoe beter, liefst voor dergelijke apparaten een directe verbinding van groep(automaat) naar contactdoos.

Ik zou die vriezer lekker op de algemene groep laten zitten. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Discussie over geaard / niet geaard is afgesplitst naar een apart onderwerp in de speciale rubriek voor de vaste beantwoorders.

Hier s.v.p. alleen ingaan op de vraag van TS!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Meestal adviezeer ik om de buiten verlichting achter een eigen aardlekautomaat te plaatsen, redenen:
1 Inbraak tijdens vakanties
2 vocht

Vaak worden wcd-en en buitenverlichting door het gilde gebruikt als stroomvoorziening voor de boormachine om je sloten uit te boren.
Als je dit achter een eigengroep zet kan je deze uitschakelen tijdens je vakantie en loop je iets minder risico.

Zoals je zelf al aangeeft buitenverlichting heeft veel last van vocht maar ook van bv. mieren die armaturen beschouwen als een schitterend nest en veroorzaken daarmee voor veel problemen.
Een aardlekautomaat zorgt ervoor dat alleen de tuinverlichting last heeft van de storing en de rest van de woning goed blijft werken.
 

Stunz

  • #8
Dat is natuurlijk helemaal een goed idee. Zo kan de vriezer inderdaad gewoon op de algemene groep en kan ik de buitenverlichting fijn uitzetten als ik op vakantie ga en nooit last van storingen daarop.

Zal even inventariseren hoe ik een en ander ga doen. Bedankt voor de adviezen.

Vincent
 

Toon

  • #9
Uhm, hebben die geen accugereedschap? :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Jawel, maar die moet eerst opgeladen worden :mrgreen:
 

Toon

  • #11
Oh, en dat doe je dan mbv die buitenlamp natuurlijk :mrgreen:

Ok, duidelijk!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu