Aardlekschakelaar probleem met Miele T453C

Harm Koolborstel

  • #1
Bovenstaande droger deed helemaal niets meer. Enige tijd geleden problemen gehad met de deurschakelaar die niet meer functioneerde (je moest een plank of een stoel tegen de deur zetten, dan deed de droger het wel) Bij het vervangen van deze schakelaar constateerde ik ook dat het glaasje voor het lampje verdwenen was en dat hierdoor erg veel stof in de machine was gekomen.

Hierop de gehele machine met stofzuiger van binnen gereinigd en met luchtdruk uitgespoten. Deurschakelaar gemonteerd en de machine liep weer goed.

Vervolgens probleem dat het erg lang duurde (bijna dubbele tijd) voor de was droog was, maar hij deed het!! Vervolgens roken wij een bakeliet brandlucht. De droger natuurlijk direct uitgezet en na de oorzaak gaan zoeken.
Onstoringscondensator lag uit elkaar / was uit elkaar geploft. Vervolgens deze condensator nieuw bij Miele besteld alvorens ik het verwarmingselement en de Clixons ook maar even gecontroleerd had.
Het element was dus ook defect (de koppeling waar de twee spiralen bij elkaar komen had een losse draad, dus maar 50% van de normale capaciteit, vandaar die dubbele droogtijd)

Dus bij Miele maar alle onderdelen besteld. Ga ik deze erin zetten, monteer de gehele machine weer in elkaar in de stellige overtuiging, dat nu het probleem is verholpen, vliegt de aardlekschakelaar er bij testen direct weer uit zodra ik de aan/uit schakelaar indruk.

Weer aan het zoeken. Alles opnieuw met multimeter doorgemeten, geen fout te vinden. Vervolgens alle onderdelen separaat getest. Ventilator motor loopt met zowel aanloopcondensator C2 (capaciteit?) als C5 (Capaciteit?) gewoon.
Echter zodra ik hem op de bedrading uit de machine aansluit springt de aardlekschakelaar er weer uit.

Wie kan mij helpen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb pas ook zo'n probleem met m'n eigen machine gehad, ander merk.

Bij mij bleek de waaier/ventilator onder het verwarmingselement door te slaan naar de aarde, dit zou bij uw machine ook kunnen.
Bij separaat aansluiten ging de aardlek er niet uit.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Volgens mij heeft u aardsluiting in de ventilator.
 

Harm Koolborstel

  • #4
Klopt, ik heb de motor uit de machine met en zonder aarde aangesloten en getest.
Met aarde ging het mis.
Geinformeerd naar nieuwe motor, deze is kostbaar (Euro 190,--) hierop heb ik besloten om de aarde los te koppelen, daar de motor met stalen plaat geheel geiisoleerd zit van enig overig metalen onderdeel. Niet de meest ``elegante/veilige``oplossing, dat realiseer ik mij terdege.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Zou ik ook doen die aarde zit er toch alleen maar voor de brandbeveiliging en een droger kan niet branden....toch?
 

Co de Witgoedman

  • #6
Uw brandverzekering zal dit niet in dank afnemen...............
 

Helpende Henk

Specialist Witgoed
  • #7
Raar dat deze meneer zich hans koolborstel noemt
wij zijn toch een serieus forum
deze meneer kan toch gewoon een normale naam opgeven
 

Co de Witgoedman

  • #8
Dat zal hij vast gedaan hebben omdat hij met zijn oplossing een groot risico loopt. :cry:
Niet alleen laat Hans een defect en dus onbetrouwbaar onderdeel in de machine zitten, tevens verkleint hij de levenskans van de gebruiker en een ieder die per ongeluk aan de machine komt als de motor het bijna begeeft .
Dit komt doordat er dan spanning op de machine komt te staan ,die net zo hoog kan zijn als de netspanning en op deze manier een gevaarlijke stroomstoot kan afgeven ,die met name voor kleine kinderen levensgevaarlijk is.

Door vocht en stoomlekkage die de oorzaak is van de defecte motor onstaat er nl toch een electrische verbinding, doordat de ventilator slecht werkt, zal er ook stoom langs het element lopen en ook op deze manier komt electra in contact met de ommanteling.

Een dergelijke oplossing wordt door de specialisten van Klusidee dan ook aan een ieder ontraden :!:
 

Harm Koolborstel

  • #9
Na het lezen van de diverse reactie`s er nog eens over nagedacht!!

Goed dat er vakbekwame mensen zijn die wijzen op risico's!
Zet je in ieder geval aan het denken!

Hierop de ventilatormotor gedemonteerd. De behuizing open geschroefd, de metalen plaat verwijderd.

Na demontage van de gegalvaniseerde plaat die als het ware de motor met de kunststof behuizing verbind trof ik zeer veel stof aan. Vervolgens eerst alles weggezogen, vervolgens de luchtslang genomen en het geheel uitgeblazen. Hierna de motor weer op de gegalvaniseerde stalen plaat gemonteerd (4 schroeven in de motor en een paar op een stuk hout), 220V aangesloten laten lopen en nogmaals met de luchtspuit zeer goed/langdurig geblazen. Hierna de aarde weer aangesloten en .....tata het loopt allemaal goed.

Machine weer geheel in elkaar gemonteerd, proefgedraaid en hij loopt als een zonnetje.

Hopelijk hebben meer mensen wat aan deze geldbesparende tip.

Hoe ik heet of mijzelf noem is van totaal geen belang en kun je als onplezierig ervaren als je hier op aangesproken word. Los van enige negatieve en of sinische ondertoon. (erg jammer)
Tip; lees de spelregels nog eens voor correspondentie.





Vervolgens
 

Chathanky

  • #10
Dan heb je toch geluk, mogelijke oorzaak had ook een sluiting van een wikkeling kunnen zijn. als het meer dan 1 wikkeling is zal de motor loeiheet worden met het risico op brandgevaar van dien.

Het gevolg in uw geval zou te wijten zijn aan overmatig stof van de koolborstels die een zwak geleidende laag naar het huis gevormd heeft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Fijn dat u de adviezen van deze kant ter harte hebt genomen en dat de machine het weer goed en veilg doet.

Het lijkt me niet dat Henk is negatiefs met de naam bedoeld heeft, iemand mag een naam apart of raar vinden, net zo goed dat als onplezierig ervaart.
Het lijkt me niet zinvol hier verder op in te gaan.

Ik beschouw dit topic als gesloten, bedankt voor uw terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu