Aardlekschakelaar vaatwasser schakelt uit

Jan_willem

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met mijn Siemens sx66m051 vaatwasser. Tussen het labyrint en aansluiting binnenzijde (grijze doorlaat aan binnenzijde) heb ik een lekkage gehad. Er lag hierdoor water aan de onderkant en voorzijde van de vaatwasser, hij heeft toen het programma overigens wel helemaal afgedraaid.

Ik heb de lekkage inmiddels verholpen, maar helaas als ik een programma start, pakt deze netjes water en begint te spoelen, labyrint vult zich correct met water. Na ongeveer 4 minuten spoelen klapt de aardlekschakelaar eruit. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de eerdere lekkage. De bodem van de vaatwasser heb ik na reparatie droog gemaakt, dus begrijp niet helemaal waar de aardlek door veroorzaakt wordt.

Graag advies, zou er een en component permanente schade hebben opgelopen? Vreemde is dat machine dus elke keer wel paar minuutjes draait en er dan pas uitklapt. Als de elektronica sluiting zou maken door het eerdere water had ik verwacht dat aardlekschakelaar er direct zou uitklappen.

Hoop dat jullie me op weg kunnen helpen, alvast dank!

Groeten,

Jan Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
MIsschien is er water over het verwarmingselement gelopen. En gaat de aardlekschakelaar er pas uit als het verwarmingselement ingeschakeld wordt. Dat zit bij dit model in de spoelpomp, tezamen de 'hittepomp' vormend. Je zou een programma kunnen draaien waarbij niet verwarmd wordt (alleen afspoelen zou zo'n programma moeten zijn) om te kijken of de aardlekschakelaar er dan in blijft.

Als je verder nog vragen hebt, vermeld dan het complete E-nummer vanaf het typeplaatje, zodat ik eventueel naar de explosietekeningen kan verwijzien. Een compleet E-nummer is bijv. SX66M051EU/01, maar er zijn meer varianten na de / mogelijk. Vermeld graag ook het FD-nummer (voor een inschatting van de productiedatum).
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jan_willem

  • #3
IMG_0079.jpeg
 

Jan_willem

  • #4
Hallo Kees,

Dank voor je reactie. Ik ga inderdaad eens proberen of het spoelprogramma wel correct het programma afloopt, goede tip!

Ik neem aan dat deze pomp een duur component is en denk dan einde verhaal, machine is al redelijk oud denk ik, zat al in woning bij aankoop.

Zou het euvel zich met de tijd nog kunnen oplossen door droging van de pomp?

Ik heb het type plaatje bijgevoegd.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
De hittepomp en element hangt heel dicht bij de onderbak , grote kans dat dat nat geworden is.
Haal de metalen plaat onder de deur eens weg dan heb je er beter zicht op.
Wellicht een 10 minuten met de fohn erop.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op het typeplaatje dat je hebt bijgevoegd staan niet de gegevens die eventueel nodig zijn om naar de juiste onderdelentekeningen te verwijzen. Dat typeplaatje zit bovenop de deurrand, ingelaserd dus slecht leesbaar.
 

Jan_willem

  • #7
Typeplaatje was me nog nooit opgevallen, zie bijgaande foto. Als ik de locatie van de pomp zie zou dat warmte element best water gekregen kunnen hebben, hangt paar millimeter boven de bak, wel erg slecht ontwerp.
 

Jan_willem

  • #8
Type plaatje

IMG_0091.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9

Jan_willem

  • #10
Dank voor jullie hulp en advies. Bij uitvoeren van het spoelprogramma (zonder verwarming) bleef de aardlek er gewoon in, du verwarmingselement verdacht. Heb tijdje inderdaad de föhn gezet op het element en een normaal programma werkt weer! Kennelijk toch water in het verwarmingselement gekomen, gelukkig opgelost, waarvoor dank!

Blijft overigens wel slecht ontwerp in mijn ogen, van merk als Siemens had ik toch verwacht dat er rekening gehouden werd met waterwerking en de pomp met element hoger gehangen zou zijn, maar goed het werkt weer
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Goed te horen dat er alleen een föhn nodig was voor de 'reparatie'.
En bedankt voor de terugmelding! :prima:
Jan_willem schreef:
Blijft overigens wel slecht ontwerp in mijn ogen
Daarvoor kun je eventueel een klacht indienen bij BSH (de moedermaatschappij van Bosch, Siems, Neff en wat er nog allemaal meer daaronder valt). Moet je wel zeggen dat je daar niets mee zult bereiken, want allen vaatwassers gefabriceerd door bedrijven, die onder die paraplu vallen, hebben ongeveer dezelfde opbouw. Details verschillen, maar die hebben weinig te maken met de plaats van de spoelpomp, eerder met bijv. methode van droging. Probleem is natuurlijk, dat er onderin de machine waar heel weinig plaats is voor de diverse onderdelen, dus als je dan ook kunt aangeven hoe het dan wel moet, leren ze er daar ook van. :mrgreen:
 

Jan_willem

  • #12
Hoi Kees,

Een klacht indienen bij BSH zal denk ik inderdaad niet helpen, maar vind dat ik ook niet echt te klagen heb dat een machine uit 2009 nog steeds draait.

Voor wat betreft een idee hoe dit te voorkomen zou ik de pomp verticaal laten hangen of met kleine horizontaal afschot, zodat water in het element dit via de zwaartekracht vanzelf weer verlaat. Pomp hangt nu horizontaal, waardoor water zich gaat ophopen en voor dit soort problemen zorgt. Ook locatie van de printplaat rechtsonder ook vanwege het water niet echt handig, zou deze hoger geplaatst hebben, maakt ook meer ruimte vrij voor de pomp. Eventueel hadden ze ook een waterschot tussen pomp en bodem kunnen plaatsen.

Alhoewel ik electronica gestuurd heb, neem ik aan dat bij BSH knappere koppen zitten die hier al over nagedacht hebben, of verwachten dat deze issues pas gaan spelen na verloop van garantie en dus voor henzelf alleen maar voor extra kosten zorgen.

Maar goed, machine draait weer, dus helemaal prima zo!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu