Aardlek schiet er om de 5/6/7 dagen uit

Blup

  • #1
Hallo,

Ik heb een aardlek die er af en toe uit springt. Dit is meestal om de 5 tot 7 dagen. Soms ook vaker. Dit gebeurt sinds 2 maanden ongeveer. Er is niks veranderd aan de installatie. Heb meerdere aardleks omgedraaid en dan gaat nog steeds dezelfde groep eruit. Het is dus niet de aardlek.

Door groepen te verplaatsen naar een andere aardlek heb ik de groep kunnen vinden die het probleem geeft. De groep is voor mijn hal (wcd, verlichting en rookmelder), kelder (alleen verlichting) en de 1e verdieping (wcd, verlichting, rookmelder, elektrische vloerverwarming en spiegelverwarming badkamer) Op de wcd's zit alleen een tv in een van de slaapkamers en een lader voor elektrische tandenborstel in de badkamer. De badkamer heeft een dimmer met geheugen. Soms als de stroom eraf is geweest is deze dimmer zijn stand kwijt. Maar vaak ook niet.

Soms als de aardlek eruit springt dan krijg ik hem niet meer aan. Pas na +- 7 keer proberen blijft hij ingeschakeld. Andere keren krijg ik hem meteen weer ingeschakeld.

Er is niks wat om de zoveel dagen inschakelt wat de oorzaak kan zijn.

Enig idee waar ik dit in moet zoeken? Of is het verstandig dit te laten meggeren? Ik wil eigenlijk niet alles loskoppelen dus kan je door te meggeren met 230v ook een fout opsporen?

Groet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Electrische vloerverwarming: Wordt deze frequent gebruikt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De hal zit op deze groep, toevallig ook het buitenlichtpunt?

Meggeren met 250V tussen fase/nul en aarde gaat prima zonder dingen los te koppelen, maar om de fout te lokaliseren zul je alsnog dingen moeten loskoppelen om uit te sluiten.
 

Blup

  • #4
De vloerverwarming staat ingesteld op 15gr en schakelt niet in omdat het warmer is in de badkamer. Verwarmde spiegel wordt elke ochtend gebruikt. Maar tijdens all keren dat hij eruit vloog stond de spiegel uit. De ene keer schiet hij er midden in de nacht uit en de andere keer in de middag of ochtend. Geen peil op te trekken. Als het vocht zou zijn dan zou ik hem niet meteen weer kunnen inschakelen lijkt me.

Maar als de vloerverwarming niet in gebruik is staat hij wel op spanning.
 

Blup

  • #5
Er is geen buitenverlichting. Is een fout wel te meggeren als hij alleen af en toe eruit vliegt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Misschien. Dat hangt af van het soort fout. ;)

Maar 9/10 keer biedt het wel een oplossing.
 

Blup

  • #7
Dus iemand laten meggeren is de beste optie? Klopt mijn aanname dat als het vocht zou zijn de aardlekschakelaar niet meteen in te schakelen zou zijn? Ik wou dat hij niet in te schakelen was dan kon ik gericht zoeken. En klopt ook mijn aanname dat ondanks dat de vloerverwarming niet is ingeschakeld via de thermostaat dat de vloerverwarming toch misschien de fout kan veroorzaken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Elk apparaat welke is verbonden met het lichtnet kan de fout veroorzaken, ook als deze uit staat.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik zou de vloerverwarming even helemaal afkoppelen.
 

Blup

  • #10
Ik heb een afspraak gemaakt om de groep te laten meggeren.
We zullen zien of we het probleem kunnen vinden. Als ik resultaat heb post ik dat.

Bedankt voor de info zover.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Houd er dan wel rekening mee dat je toch ook wat zult moeten (laten) loskoppelen.

Je hebt er niet zo veel aan om iemand te laten meten, te constateren dat de isolatieweerstand te laag is en vervolgens de factuur te laten maken. Je hebt er pas iets aan als je direct na die meting iets af kunt koppelen en vervolgens kunt concluderen dat de isolatieweerstand verbeterd / goed is. ;)

Het blijft zoeken / dingen uitsluiten. Het voordeel is wel dat je binnen een seconde weet of het verschil maakt, in plaats van dat je een x aantal dagen zit te wachten of de aardlekschakelaar toevallig weer uit gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu