Aardlek probleem in de meterkast.

Trebbor

  • #1
Elders op dit forum (afdeling keuken) heb ik al een bericht geplaatst over mijn nieuwe vaatwasser en de aardlekschakelaars. In het kort: nieuwe keuken met ook een nieuwe vaatwasser, elke keer als de vaatwasser aan gaat klapt de aardlek direct of na enkele minuten. Via verlengsnoer eens op de andere aardlek geprobeerd. Gaat prima zolang niet beide aardlekschakelaars aan staan.

Nu ligt het snoer van de vaatwasser gewoon op de grond, nergens meer aangesloten. Wil beide aardlekschakelaars omhoog zetten, maar het lukt niet meer. Eén van de twee klapt altijd weer uit of ze gaan samen uit. De vaatwasser lijkt dus al niet meer de boosdoener. Hoe kan het dat ik eergisteren nog wel beide aardlekschakelaars ingeschakeld kreeg, nota bene met de vaatwasser aan, en dat ze nu helemaal niet meer gelijktijdig aan willen? En wat kan het probleem en de oplossing zijn?

In de keuken sectie werd geopperd: Het lijkt erop, dat er ergens 2 nullen (van verschillende groepen, beide met een andere aardlek) zijn gekoppeld. Geen idee wat het betekent en of het dan makkelijk op te lossen is.
 

Appeltje

  • #2
Heb je het over aardlekschakelaars (elke keer) of bedoel je ook ergens nog groepszekeringen?

Als je een groep voedt met de fase uit aardlek a en met de nul uit aardlek b, dan klapt 1 of beide aardleks eruit zodra je op die betreffende groep een verbruiker aansluit. Dat is wat bedoelt wordt.

Hoe is het probleem ontstaan? Is er iets veranderd in je groepenkast??
 

Atmoz

  • #3
Je zou kunnen beginnen met alle automaten achter de aardleks uit te schakelen en dan een voor een inschakelen. Als je dan bij die automaat komt die problemen geeft onderzoeken welke apparatuur op die groep zit. Vervolgens al die apparaten uittrekken of uitschakelen en weer een voor een in bedrijf nemen.
Het kan ook, als je pech hebt, een combinatie van fouten in apparatuur zijn, waarbij de foutstroom van een apparaat net niet voldoende is om de aardlek te laten uitschakelen.
Is er voor de nieuwe keuken een aanpassing gedaan in de meterkast?
Hoe ziet de meterkast er uit, ik bedoel hoofdschakelaar, aardleks en hoeveel automaten zitten er in. En dan: de installatie, is die volgens de hedendaagse uitvoering of nog met oude textielachtige isolatie?
 

Trebbor

  • #4
Mijn schrijfwijze verraadt vast wel dat ik er bijzonder weinig verstand van heb. En dat is ook zo, bijna 0,0.



Zo ziet het er nu uit. Het rechterdeel zat er in toen we het huis kochten. Op dat moment zaten er echter 5 groepen op 1 aardlek, daarom is er door de vorige eigenaar nog een tweede aardlek geplaatst. Zie links het Eaton deel.
Omdat er in de nieuwe keuken een inductieplaat en een combi-oven kwam, heeft een elektricien de verdere groepen geplaatst voor deze apparaten.
Uit kosten oogpunt hebben we het oude deel van de meterkast niet vervangen, dat was achteraf (en misschien nu alsnog) wijzer geweest.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Achter welke groep zit de vaatwasser nu dan? En welke aardlek hoort daarbij?

Zoals ik het zou zien, heeft de oude kast 1 aardlek met daarachter 5 groepen.
De uitbereiding heeft ook een aardlek, een kookgroep en een gewone groep.
 

Ronald41

  • #6
Volgens mij zitten alleen de 3 groene groepen achter de rechter aardlek.
Er mogen er sowieso ook maar 4 op 1 aardlek
 

Leensen

  • #7
Als ik zie het er uit ziet, dan ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe het in de groepenkast zit aangesloten.
Of kijk ik nu verkeerd tegen het aanbouwkastje aan? Het lijkt net alsof daar grote gaten in zitten waar je gewoon je vingers in kan steken. Zo sluit je toch een kabel niet aan? Daar hoort een wartel in o.i.d.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat kastje hoort ook eigenlijk zo niet, je hebt daar eigenlijk helemaal geen ruimte voor.
Er zit boven en onder een poortplaat op en daar horen wartels in, maar dan krijg je die kabel helemaal niet meer op de automaat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Trebbor schreef:
Mijn schrijfwijze verraadt vast wel dat ik er bijzonder weinig verstand van heb. En dat is ook zo, bijna 0,0
Ik zou dit dan even door de elektricien laten bekijken. Wellicht zit die aardlekschakelaar wel verkeerd aangesloten en dat valt dan misschien niet onder de garantie van de keuken. Maar ja, het moet toch worden opgelost.
 

Trebbor

  • #10
Er is inmiddels een andere elektricien bij geweest en die trof in zijn ogen een rommeltje aan.

Wij hebben het huis gekocht van de Woningbouw, die heeft voordat het aan ons verkocht is een elektricien de opdracht gegeven een extra aardlek te plaatsen, want 5 groepen op 1 aardlek. Na nu blijkt heeft hij dat gedaan, maar hij heeft 1 draad niet weggehaald. Met als gevolg dat de spanning er dubbel door ging, als ik het allemaal goed heb begrepen.

Daarna heeft de elektricien die wij hebben ingeschakeld, het nieuwe deel verder uitgebreid. Deze heeft het oude deel nooit meer bekeken (en die eerste fout dus ook niet gezien), geen idee of ze dat eigenlijk standaard moeten doen of niet. Zij hebben de nieuwe groepen voor de keuken per ongelijk buiten de aardlek om gedaan. En dan ook nog eens de draden verkeerd om er in. Die zaten onder en hadden bovenin gemoeten als ik het juist heb. Met dit gevolg, dit is de kookgroep:




Volgens de elektricien van vanmorgen had dit op den duur brand kunnen veroorzaken. En de fout van de eerste elektricien kan er voor gezorgd hebben dat verschillende apparaten veel te veel spanning hebben gehad.
Samenvattend had de vaatwasser er niets mee te maken en hebben we pech gehad dat twee figuren los van elkaar behoorlijke fouten hebben gemaakt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Nog korter samengevat, onzin verhaal.

Een automaat of aadlek heeft geen boven of onderkant waarop moet worden aangesloten, dat mag je nl helemaal zelf weten.

Hoe je het ook aansluit in een monofase systeem zoals blijft de maximale spanning altijd 230v.

En die prachtige afdruk is een mooie kortsluiting geweest, maar de automaat is daardoor niet beschadigt.
Ik heb zelfs het vermoeden dat dit of bij het plaatsen al is gebeurt of bij het verwijderen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Feit is wel, dat de niet losgekoppelde nul oorzaak was van het uitvallen van de aardlekschakelaars.

Ik zou een goede elektricien de kast laten nazien, en zonodig vervangen, waarbij u de bestaande automaten in de linker kast weer kunt gebruiken.

Investering is dan klein, u bent nodig een kast, een hoofschakelaar 2p, een aardlek 2p en 5 eindgroepen B16. Feit is, dat alles dan up-to-date is en overzichtelijk, wat nu totaal niet het geval is.
 

Leensen

  • #13
Een hoofdschakelaar 2P op een 3-fase aansluiting?
Die 'oude' ALS is toch een 4P ALS?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Dus?

een 4p ALS word in deze situatie aangesloten als 2p(alle fasen doorverbonden.

Een installatie als deze zou in geval van 3 fasen standaard zijn uitgerust met een hoofdschakelaar.Dat was toen nl. de eis bij een krachtaansluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu