Aarding nieuwe elektrische kachel badkamer

Johan1975

  • #21
Poeh het wordt complex...
Huidige situatie:
Ik heb een badkamer met twee vereffeningsdraden. Een zit op een waterleiding de ander zat op een douchebak. Verder heb ik geen idee of er een CAP zit of aardemat. Badkamer is van 1990. Ik vermoed dat het allemaal is doorgelust via de waterleiding. Ik kan gelukkig testen of de bestaande vereffeningsdraden iets doen.

Volgens mij heb ik nu 3 opties:

1. Ik test de draad, als hij werkt, lus ik op basis van deze draad alles door.
2. Ik test de draad, als hij werkt, maak ik een (mogelijk tweede) CAP op basis daarvan leg ik aparte draden naar alle objecten. Beide CAP's (als er al een is) zijn dan via de bestaande draad gekoppeld waardoor de vereffening in de ruimte hetzelfde is.

3. Ik test de draad, hij werkt niet, ik ga er dan vanuit dat er geen CAP is, ik maak een nieuwe CAP op basis van de huidige regels via de aardedraad van de centraal doos naar de nieuwe CAP en meterkast. De bestaande draden doe ik dan niets mee.

Klopt dit?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #22
Als je de mogelijkheid hebt doe het dan meteen goed. Dus optie 3 .

Maak ergens een CAP, leg blanke 4mm draden naar ieder vreemd geleidend deel en een 2.5mm groengele draad naar de centraaldoos. Dan heb je het zoals het hoort.
 

HBH

  • #23
Wanneer je voor de derde optie gaat dan is de in de OP genoemde renovatie, ook wat het elektrische gedeelte betreft, uiteindelijk compleet.
 

Johan1975

  • #24
Bedankt voor alle suggesties en reacties!
Fijn dat ik nu weet wat de opties zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu