Aarden via CV leiding

Ronbo

  • #1
Ik wil één wcd in mijn kamer aarden in verband met de apparatuur die ik er op wil aansluiten (PC en toebehoren)
Kan ik dan een aardklem aan de CV leiding maken en daar vandaan een aardedraad in een opbouw WCD aansluiten? De opbouw wcd zit met een stekker in de bestaande inbouw wcd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Absoluut niet! Levensgevaarlijk... en beslist niet toegestaan.

Trek een aardedraad (geel-groen) mee met de leiding naar het betreffende stopcontact, dus vanaf een centraaldoos (op dezelfde groep)waar wél aarde beschikbaar is..

Overigens dienen, wanneer je één stopcontact in een ruimte van aarde voorziet, alle stopcontacten in die ruimte geaard uitgevoerd te worden. Voor speciale toepassingen (o.a. wasmachine) mag daarvan afgeweken worden. Ik weet echter niet of een PC onder die toepassingen valt.
 

Markus

  • #3
Trek een aardedraad (geel-groen) mee met de leiding naar het betreffende stopcontact, dus vanaf een centraaldoos (op dezelfde groep)waar wél aarde beschikbaar is..

Overigens dienen, wanneer je één stopcontact in een ruimte van aarde voorziet, alle stopcontacten in die ruimte geaard uitgevoerd te worden.
Sluit het eerste het 2e niet al uit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
??????
 

Markus

  • #5
Lees goed dan:
Hoe kan je een aardedraad meetrekken naar de centraaldoos waar wel aarde zit, terwijl er ook staat dat als er aarde zit dat deze dan ook op alle punten moet zijn aangelegd binnen dezelfde ruimte.
Dit zal dus wel inhouden dat er bij de TS boven geen aarde is en dus heeft het ook geen nut aarde naar de centraaldoos te trekken omdat daar dan ook geen groen/geel zal zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Kees zegt het mischien niet helemaal correct.
Alle Wandcontactdozen binnen een ruimte moeten allemaal geaard of ongeaard zijn door mekaar mag niet.
 

Markus

  • #7
Als de WCD's geaard zijn moeten lichtpunten en dus centraaldozen dat toch automatisch ook zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee.
In een gemiddelde woning is de bovenetage geheel ongeaard behalve de badkamer.

Als de voeding vanaf de meterkast naar de badkamer gaat en vandaaruit verdeeld wordt hoeven de slaapkamers niet van aarde te zijn voorzien.

Als de voeding via een slaapkamer binnenkomt en dan via alle andere slaapkamers naar de badkamer zit er in alle centraaldozen aarde, echter alle aansluitpunten behalve die in de badkamer zijn ongeaard.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat is precies de situatie, die ik bedoelde.

Zo zat het bij mij en bij mijn zoon.

Bijtrekken van een aardedraad vanuit de centraaldoos was in de ene kamer wél mogelijk, omdat daar de aarde aanwezig was, want die gaat verder naar de badkamer. In de andere kamer kamer niet, de aarde is niet verder meegetrokken.
 

Ronbo

  • #10
Oké dat is duidelijk, bedankt voor de info. In mijn geval kan ik dan van uit de centraaldoos in de oveloop (1e verdieping) een aardedraad meetrekken naar centraaldoos in de kamer van betreffende wcd, en van de centraaldoos naar de wcd.

Echter één vraag nog. Wat is het gevaar van aarden aan de CV leiding? De CV leiding is toch (net als de waterleiding) voorzien van een aarklem met directe verbinding naar de aardstrip in de meterkast?
 

Fiesiekus

  • #11
Het is niet zeker dat alle CV-leidingen ook daadwerkelijk continu electrisch met elkaar verbonden zijn. In verbindingen wordt veel isolerende tape en/of hennep gebruikt; stel dat je CV-pijp op de bewuste kamer nu net niet electrisch verbonden is met de rest van de installatie, dan kan de netspanning op de onafgeschermde CV komen te staan en daar ben je niet op bedacht.

Of er moeten werkzaamheden aan de CV worden uitgevoerd, de monteur haalt even de klem eraf of een essentiele pijp weg; dan is de aardbeveiliging ook weg.

Of bij het stevig stofzuigen wordt de aardedraad meegetrokken.......

En zo zijn er nog meer redenen te bedenken. Daarom: volgens de voorschriften die aardedraad aanleggen via centraaldoos naar wandcontactdoos etc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Cv is een vreemd geleidend deel en mag nooit als geleider gebruikt worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu