Aarden bestaande badkamer zonder CAP en zonder centraaldoos?

SemTex

  • #1
Hallo allemaal,

In ons nieuwe huis (jaren '40 rijtjeshuis) ben ik bezig de elektra te vervangen. Nu veel muren en plafonds open liggen, ben ik meteen de bedrading opnieuw aan het 'inrichten' volgens het centraaldozensysteem.

Nu vraag ik me af wat ik het beste kan doen om de elektra in de badkamer te aarden. De badkamer is namelijk zo'n 5 jaar oud en ziet er nog netjes uit; ik wil dus niet gaan breken. :-)

In de badkamer zelf zit geen centraaldoos (en die komt er dus ook niet). De inbouwspotjes van de badkamer zitten nu op de groep van de tussenverdieping en krijgen in de nieuwe situatie stroom vanuit de centraaldoos van de aangrenzende kamer. De wasmachine in de badkamer heeft nu een trekschakelaar die óók op de groep van de tussenverdieping zit. Deze schakelaar krijgt in de nieuwe situatie een eigen groep. Er zitten geen WCD's in de badkamer.

Bovenstaande is dus allemaal geaard, maar ik heb begrepen dat er daarnaast ook een Centraal Aard Punt moet zijn in de badkamer. Momenteel kan ik in de badkamer nergens zo'n CAP vinden; niet onder de wastafel, niet achter de spiegel. Ook zie ik geen aardedraad die aan de wasbak of waterleiding in de badkamer is vastgemaakt. Kan ik er dan vanuit gaan dat de badkamer niet geaard is? Of is er ook een mogelijkheid dat de CAP onzichtbaar is weggewerkt in vloer of muur?

En - er vanuit gaande dat er nu geen CAP is - wat kan ik het beste (laten) doen om in de badkamer toch een veilige situatie te creëren? Is dit überhaupt mogelijk zonder te breken?

Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn... ;-) Alvast bedankt!
 

Ltn.fazant

  • #2
Een CAP is verplicht in een badkamer. Dit omdat je moet kunnen meten of de verbindingen met de vreemd geleidende delen goed zijn.

Je geeft aan dat er nu geen CAP zit en deze zal er dus wel moeten gaan komen. Op dit aardpunt moeten alle vreemd geleidende delen worden aangesloten middels een blank koper draad van minimaal 2,5mm2 in een buis, of min. 4mm2 indien los gelegd in vloer/muur.

De aarde van de verschillende groepen moeten ook worden verbonden met het CAP om dit te potentiaalverheffen.
Welke onderdelen er meer geaard moeten worden is hier al meerdere malen op dit forum besproken.

Je geeft aan niet te willen breken maar er zal toch een CAP moeten komen. Dit kan misschien door alleen de voegen tussen de tegels open te slijpen en hierin een 4mm2 blank koper draad te leggen naar de onderdelen. Deze voegen kun je hierna dan weer dichtzetten.
Het CAP kun je mischien achter de spiegel maken waar je wel een doos kunt boren in de tegels.

Een andere optie bijv. (die je zeker niet wil) is om het opbouw te maken. maar dit is niet echt een fraai gezicht in een badkamer.

Anders wordt het toch breken ben ik bang.

Suc6
 

Ltn.fazant

  • #3
Wat ik vergeet te melden is dat als er kunststof water en/of CV leidingen zijn gebruikt deze niet hoeven worden geaard.
Misschien is hier gebruik van gemaakt omdat de badkamer pas 5 jaar oud is.
 

SemTex

  • #4
Okee, bedankt voor de tips!

Ik heb inmiddels veel topics gelezen over het maken/aansluiten van het CAP, maar toch nog een vraag: met welke centraaldoos dien ik het CAP te verbinden?

Zoals gezegd: In de badkamer zelf zit nu geen centraaldoos en die komt er ook niet omdat ik anders het hele badkamerplafond moet gaan openbreken :-) De inbouwspotjes van de badkamer krijgen in de nieuwe situatie stroom vanuit de centraaldoos van de aangrenzende kamer. De wasmachine in de badkamer heeft een trekschakelaar die in de nieuwe situatie een eigen groep krijgt. De centraaldoos hiervan komt ook in een aangrenzende ruimte. Kan ik het CAP willekeurig aan een centraaldoos van één van deze groepen verbinden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Sterker nog, je moet het CAP met beide groepen verbinden.
 

SemTex

  • #6
Okee, dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu