Aardedraad naar andere ruimte over de muur?

Mvg

  • #1
In ons huurhuis hebben we (zoals velen) helaas geen geaarde stopcontacten in de studeerkamer. Nu is de keuken toevallig aangrenzend en uiteraard wel geaard.

Er is eerder in de keuken al een afgetakt stopcontact aangelegd met een opbouwinstallatie (heet dat zo?) waarbij er een vierkant kokertje vanaf de lamp (plafond) naar de muur, naar stopcontact gaat.

Nu loopt deze koker precies op een plek waar hij mooi de studeerkamer in zou kunnen. Mijn idee is dan ook om alleen de aardedraad op deze plaats te vertakken en door de muur naar studeerkamer te sturen. Deze moet hier vervolgens nog een stukje langs het plafond (in de hoeken) naar de andere kant van de ruimte, dan weer naar beneden naar het stopcontact.

Mijn vraag is hoe ik de aardedraad over de muren/plafond moet laten lopen. Moet dit ook in een dergelijke opbouwconstructie, of mag ik hem bijvoorbeeld langs de verwarmingsbuis laten gaan (met een tie-wrapje vast bijv.).

En mag ik deze dan vervolgens nog van buiten de lasdoos op het stopcontact aansluiten?

Ik zie het namelijk niet zitten om de aardedraad door te trekken via lasdozen omdat deze waarschijnlijk niet zullen uitkomen op de plek die ik wil in de studeerkamer.. (of in ieder geval niet binnen budget..)

Help!

groeten,

Michel
 

Ronald42

  • #2
Simpel dit mag niet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Nee, is allemaal niet toegestaan. De enige correcte methode om randaarde in de studeerkamer te krijgen is via dezelfde leiding waar fase en nul doorloopt naar het te aarden stopcontact. Verder snap ik je laatste opmerking niet. Ik neem aan dat dit stopcontact zit op de plaats waar je hem hebben wilt? Gewoon aarde bijtrekken dus, is niet zo vreselijk duur hoor.
 

Mvg

  • #4
Wow, dat waren pas snelle reacties!

Heel erg bedankt, het is in ieder geval duidelijk dat het niet mag (helaas).

Wat betreft mijn laatste opmerking, hiermee bedoelde ik er niet zoveel vertrouwen in te hebben dat ik vanuit een plek met aarde, middels een trekveer, ooit ga uitkomen bij de studeerkamer...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De stroomdraden voor dat stopcontact komen uiteindelijk toch ook uit op een plek met aarde (de groepenkast). Als de installatie volgens de norm is aangelegd en las- en cenrtraaldozen dus bereikbaar zijn, is dat bijtrekken best te doen.
 

Fantomaz

  • #6
Alleen moet je, wanneer je je echt aan de regels wilt houden, alle WCD's in die ruimte (of zelfs in die groep?) aarden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu