Aarde via netbeheerder?

Piefje

  • #1
Hallo,

Toen ik in mijn huidige huis kwam wonen zat dat daar een 1-fase electriciteitsaansluiting. De kabel die mijn kelder binnenkwam vertakte daar naar mijn huis en dat van de buren links en rechts van mij. Daarvan had er één al een 3x25 aansluiting.

In de meterkast was de "aarde genuld", dwz de N lag aan de PE. Gebeld met toen nog Nuon en zij zeiden dat dat de normale situatie was in Nijmegen. En dat ik op deze manier een goede aarde had, waarvoor zij verantwoordelijk waren!

Ik heb de aansluiting zo'n 8 of 10 jaar geleden laten verzwaren naar 3x25. Daartoe een installateur een nieuwe groepenkast laten plaatsen. Daarna heeft de Nuon de aansluitkast en meter vernieuwd. De aansluitkabel lag er al, want in mijn aansluitkast zat de verbinding naar de buren die al 3x25 hadden. Later is de situatie met de gesplitste leiding naar de buren opgeheven en heb ik een nieuwe leiding naar de aansluitkast gekregen.

Nu was ik benieuwd hoe het met de aarde is gegaan. In de groepenkast zie ik dat de aarddraad direct naar het verzegelde deel achter de meter gaat. Of de aarde nu vóór de meter door de Nuon met de nul verbonden is of met een aarde die meekomt van de centrale, weet ik niet. Toen Liander (opvolger Nuon) gebeld. Zij zeggen nu dat hun aansluiting geen aarde vervoerd. Zij hebben ook geen verantwoordelijkheid voor de aarde.

Ik vind dit vreemd. Bij het aansluiten van de nieuwe aansluitkast en meter zou toch ook iets met de aarde gebeurd moeten zijn. Ik denk dat hij toch verbonden is met een aarde van de aanvoerleiding of met de nul zoals voorheen.

Het laatste bericht van Nuon was dat zij voor betrouwbare aarde zorgden. Nu zegt de opvolger bij navraag dat dat niet (meer?) zo is. Ik heb daar geen bericht van gehad. De aarde van de groepenkast verdwijnt in het verzegelde deel.

Ik geloof (waarom eigenlijk) dat de aarde wel voldoet, maar ik vind het vreemd dat Liander geen verantwoordelijkheid (meer) neemt. Nog gekker dat ik daar expliciet naar moet vragen.

Betekent dit nu dat ik een installateur de zegels moet laten verbreken, de aarddraad op moet laten pakken en moet laten verbinden met een nieuw te maken aardpen? En de aarde die meekomt van Liander (áls die meekomt) daar ook mee moet verbinden?

Had Liander mij - en alle buren, de wijk - niet actief in moeten lichten? En hoe kunnen ze de installatie überhaupt verzwaard hebben als er geen aarde zou zijn?

Vreemd allemaal hè!! Wie weet wat te doen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als Liander aangeeft geen aarde meer te leveren dan moet je zelf voor die aarde gaan zorgen.

Je knipt daarvoor de bestaande aarde van je kast los en sluit daar een eigen aardpen op aan zodat jouw installatie voldoet.

De PE vanaf LIANDER laat je gewoon los,jij kan nl nooit garanderen dat deze geen foutstroom laat lopen vanaf de andere gebruikers en ook niet hoe groot deze kan worden en dus ook niet welke weerstand jouw aardpen daarvoor moet hebben.

Overigens was LIANDER verplicht om de afnemers actief te informeren over het afkoppelen van de ardvoorziening, en zou dat bij een verzwaring ook gecontroleerd moeten worden, of jij een eigen voorziening hebt.
 

Piefje

  • #3
Las net dit oude topic: Aarde slaan bij jaren 30 woning.

Ook bij mij betreft het een jaren 30 woning. Ik denk dat ik in dezelfde situatie zat en mogelijk nog steeds zit. Dus de aarde en de nul verbonden en een soort TN aansluiting. Zou het graag zo laten, mits Liander gewoon zegt dat het goed is...

Vanavond even bij meerdere buren achter de kelderdeur gekeken. Niemand heeft een losse aarde die naar de groepenkast gaat (behoudens water- en gasleiding, maar in de straat zijn die tegenwoordig van kunststof). En dat betreft oude en nieuwe aansluitkasten Het grondwater zit bij ons zo'n 25-30m diep, erboven ligt puur zand, dus waarschijnlijk zou een heel lange aardingspen nodig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu