Aarde naar aardloze stopcontacten

Theodoor

  • #1
Hallo,

Wij hebben in onze woonkamer enkele stopcontacten zonder randaarde. Deze willen we vervangen door exemplaren met randaarde. Nu zit er op de waterleiding in de meterkast een klem met een verdeelstrip met al enkele aardedraden erop (van de badkamer boven). Kan ik van hieruit een paar nieuwe aarde draden trekken naar de nieuwe stopcontacten?

Verder zit er volgens de tekening van de groepenkast nog een vrije groep. Mag je hier zelf een nieuwe kabel op aansluiten om die vervolgens naar het tuinhuisje te leggen?

Een heel verhaal maar hopelijk heeft iemand een antwoord hierop.

Groeten,

Theodoor
 

Ronald42

  • #2
Hoi,

Naar blijkt hebt je nog niet zo veel ervaring op elektra gebied dus weet je wel zeker dat je dit zelf wilt doen?

De aardedraad moet aangesloten worden op de aardrail welke zich in de groepenkast bevindt. Indien er oude kleuren in de installatie zitten (Rood/Groen) moet je de complete bedrading vervangen. Ook MOET je alle stopcontacten doen. Geaard en ongeaard in 1 ruimte mag niet.

Je kunt zonder problemen een kabel aansluiten op de vrije groep. Zorg er wel voor dat indien de kabel door de tuin loopt (60 cm diep) het wel een YMvKas kabel is. Deze heeft een metalen pantser waarlangs de litze (aarde) loopt.

Suc6
 

Theodoor

  • #3
Hi Ronald,

Bedankt voor je reactie. Ga het ook inderdaad niet zelf doen, maar wilde een beetje inzicht in wat er zoal kan en mag, voor ik iemand aan het werk vraag die er wel meer ervaring mee heeft.

Theodoor
 

Eric

  • #4
Indien men in een groep met oude kleuren 1 draad bijtrekt van de nieuwe kleur moet men direct heel de groep voorzien van nieuwe kleuren.
Andere groepen mag men de oude kleuren laten zitten.

Groeten.
Eric
 

Advertman

  • #5
Ligt er dus ook weer aan hoeveel procent je van je installatie vervangt. Anders wordt het weer geheel vernieuwen volgens de nieuwe NEN.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu