Aarde badkamer & schokjes na weg halen aarde

julesvaes

  • #1
Beste Klussers,

met veel hulp van hier lukt het mij als amateur klusser om mijn huis te verbouwen, hier ben ik erg blij mee waarvoor dank! We zijn bezig met de badkamer en ik ben alvast het een en ander aan het slopen. nu heb ik wat oude (koperen) leidingen weg gehaald en een douche put. beide zaten ze geaard aan onderstaande foto. ( ik heb deze zoals je ziet doorgeknipt) nu heb ik een aantal vragen:

1646733587541.png
1646733721981.png


01) sinds ik dit heb gedaan krijgen wij overal schokken in huis (deurklinken, kraan beneden, stoelen enz) kan dit echt met elkaar te maken en hoe kan ik dit oplossen?


voor het aanleggen van nieuwe leidingen / douchedrain / koperen kranen enz:

02) aardedraad gebruiken, kan ik gewoon de groene VD draad gebruiken?
03) mag groene VD draad in de grond of muur weg gewerkt worden zonder pvc buis?
04) klopt het dat ik alle metalen/ koperen objecten moet aarden?
05) moet er nog een aarde mat in de badkamer komen?
06) dingen die ik vergeet?

hoor graag van jullie en ontzettend bedankt weer!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Ja, zou kunnen. Zonder de verdere situatie te kennen.

2. Beste tussen CAP en de vreemde geleidende objecten een 4mm2 blanke (vertinde) draad gebruiken.
Tussen CAP en de centraaldoos een 2.5mm2 groengele Vd draad gebruiken.

3. Nee, vd draad moet in buis. De blanke 4mm2 mag wel zo in de vloer of muur.

4. Ja, alle vreemde geleidende delen moet je vereffenen. Dit zijn bijv. de vloer, douchegoot, kranen, radiatoren, etc. E.e.a. afhankelijk van de wijze van aansluiten. Radiator met kunststof leidingwerk en kunststof ophanging hoeft niet te worden vereffend. Vloer ook afhankelijk van de opbouw.

5. Dat moet enkel als de wapening doorloopt in andere ruimtes. Als je dit niet zeker weet dan beste wel altijd een aardmat toepassen.

6. Nee het belangrijkste heb ik wel benoemd denk ik. Let vooral ook op de zone indeling waar je verlichting en wcd's aanlegt. En de badkamer altijd achter een 30mA aardlek in de groepenkast.
 
  • Like
Waarderingen: julesvaes

julesvaes

  • #3
dank voor de uitgebreide antwoorden @Vonken_trekker dit helpt mij enorm.

paar aanvullende antwoorden.



1) hoe zorg ik voor minder stroomschokken. het enige wat ik heb gedaan is het een en ander verwijderd. en dus de aarde draad daar ook verwijderd. maar dit alleen van objecten die nu weg zijn. dan is het toch vreemd?

betreft punt 2) begrijp ik het goed dat eigenlijk alle objecten geaard moeten worden met blanke 4mm2 vanuit de cap. en dan vanuit de cap je ook nog naar een centraaldoos in het plafond kan gaan met groene vd draad? want die loopt nu via andere leidingen. dan kan ik die gewoon laten zitten. en de cap gebruiken om alleen de badkamer met blanke draad te aarden.

7) mag ik door verbinden? van bijvoorbeeld douche goot naar koperen thermostaat? of moet daar een apart kabeltje voor naar de cap? en als ik dan doorverbind dan vanuit de kabel en niet vanuit het object lijkt mij?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
1. Dat ligt dus geheel aan hoe het was aangelegd. Stel dat de enige vereffening van de waterleiding nu is verwijderd dan kun je dat elders in huis ook merken.

2. Klopt. Alle vreemde geleidende objecten met 4mm blank naar het CAP en vervolgens van het CAP met 2.5mm geelgroen naar de centraaldoos. Vroeger ging je vanuit CAP rechtstreeks naar de HAR in de meterkast maar dat is niet meer zo.

7. Neen. Ieder vreemd geleidend deel direct met een eigen draad naar CAP leggen.
 
  • Like
Waarderingen: julesvaes

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Luchtvochtigheid is erg laag, lijkt mij eerder een gevalletje statische lading.

Ik trek hier ook momenteel vonken van 5 cm door.de.droge lucht.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik vind het wel een bijzonder centraal aardpunt. Is dat 25mm² wat uit de vloer komt? Blauwe VD die je hebt afgeknipt?

Ik neem aan dat er in de meterkast ook gewoon een hoofdaardrail zit met daar op de aardelektrode en diverse vereffeningen aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu