Aansluiten Busch 2250 Dimmer (wisselschakeling)

Recto

  • #1
Ik heb op mijn slaapkamer een wisselschakeling op de centrale lamp. Deze is afgekoppeld en vervangen door 4 halogeen spotjes van 220 v. in een inbouwkast.
De spotjes zijn met een 3 aderige kabel (had ik nog) aangesloten op de wisselschakelaar. Dat is door de bouwer gebeurd maar niet correct. Deze schakelaar werkt wel maar de andere niet meer.
Op zich geen ramp maar ik wil het weer werkend hebben en heb een Busch 2250 dimmer gekocht. Bij het aansluiten kwam ik erachter dat er in de huidige wisselschakelaar 2 zwarte schakeldraden zitten, 1 bruine fase en de bruine fase naar de lamp in de 3 aderige kabel. Ik heb het aangesloten zoals in de tekening (effe snel in paint gedaan).
De Nuldraad en Aarde vanaf de spotjes zitten in de centraaldoos in een lasdoos.

Ik weet niet zeker waar de 2 zwarte schakeldraden heen gaan. Hoe kan ik dat testen? Heb wel een multimeter maar niet van 6 meter lang :D

Nu de problemen.
Op deze manier werken de spotjes en de dimmer wel....maar de wisselschakeling niet en ik kan met de dimmer de spotjes niet aan/uit doen. Alleen dimmen.

De dimmer heb ik 2e hands gekocht maar zou z.g.a.n zijn.
Vragen:
- hoe kan ik de dimmer testen op aan/uit functie?
Met dezelfde aansluiting zonder de 2 schakeldraden werkt de aan/uit ook niet

- hoe krijg ik de wisselschakeling weer goed met de dimmer erin?

Alvast bedankt.

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Heb je geen zwarte draad in je centraaldoos? Aan de andere wisselschakelaar zitten als het goed is drie zwarte draden, waarvan er twee richting dimmer gaan en eentje richting centraaldoos. Op de laatste moet je je lampen aansluiten.
Vervolgens de bruine draad vanuit de lasdoos verplaatsen van de meest linker naar de meest rechter aansluiting (die met het pijltjessymbool). De meest linker aansluiting blijft vrij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu