Aanrechtverlichting en plafondverlichting scheiden

Verhue

  • #1
Beste klussers,

Ik probeer in mijn keuken de plafondverlichting aan te sluiten op een dimmer. De oude schakelaar dient echter zowel voor de plafondverlichting als voor de aanrechtverlichting. Bij de schakelaar komen dus drie draden samen: een bruine fasedraad en twee zwarte schakeldraden.

Van de schakeldraden gaat er een naar het plafond, de ander naar de aanrechtverlichting. Ik wil de plafondverlichting aansluiten op de dimmer, maar de verlichting van de keukenkastjes niet: die laatste moet constant "aan staan", want de aanrechtverlichting wil ik direct bij het aanrecht bedienen.

Hoe moeten de zwarte schakeldraden nu op de dimmer worden aangesloten?
Mijn gezonde verstand zegt dat ik de fasedraad en de schakeldraad van de aanrechtverlichting aan de ene kant van de dimmer moet aansluiten (dus op elkaar), en de schakeldraad van de plafondverlichting aan de andere kant (die loopt dan dus via de dimmer) Klopt dat? Of krijg ik dan kortsluiting?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien je het zo doet, zoals jij zegt, dan blijft de verlichting onder de keukenkastjes continue branden, en de zwarte draad constant onder spanning.

Het eerste is misschien niet zo'n bezwaar, omdat de verlichting onder de keukenkastjes een eigen schakelaartje heeft. Een zwarte schakeldraad mag echter niet continue onder spanning gezet worden, zonder schakelaar ertussen dus, zag ik laatst in een ander topic hier op het forum.

Een oplossing lijkt me een dubbele dimmer te plaatsen (met ingebouwde aan/uit knopjes) en de dimmer van de keukenkastjes op maximaal te laten staan. Tenzij die verlichting uit TL bestaat, want die kun je niet (zonder meer) dimmen.

In dat geval is (denk ik) de mooiste oplossing eigenlijk het bijplaatsen van een inbouwdoos, en in de ene doos een schakelaar te plaatsen, in de andere een dimmer. Maar dat moet natuurlijk wel kunnen en uitkomen met tegels e.d.

Een andere oplossing zou kunnen zijn de wandcontactdoos, waar de keukenkastverlichting op zit, te voorzien van een bruine draad vanaf de centraaldoos, i.p.v. de zwarte draad. Indien daar inderdaad een wandcontactdoos( stopcontact) tussen zit tenminste.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Weet je wel zeker dat die draden inderdaad naar de lamp van de keuken en de aanrechtverlichting lopen?

Immers dat is niet normaal, gewoonlijk zouden deze in de centraaldoos gelast zijn en vandaar uit loopt er maar 1 draad naar de schakelaar.

Zitten de schakeldraden bij de schakelaar ook onder elkaar of elk op 1 kant?
Als dat laatste het geval is dan kan het ook wel eens zijn dat er nog ergens een schakelaar zit (bijv achter de keukenkastjes) en er eigenlijk een hotel of wisselschakeling in de keuken zit.

suc6

Gerrit Bakker
 

Toon

  • #4
Gerrit B schreef:
Weet je wel zeker dat die draden inderdaad naar de lamp van de keuken en de aanrechtverlichting lopen?

Immers dat is niet normaal, gewoonlijk zouden deze in de centraaldoos gelast zijn en vandaar uit loopt er maar 1 draad naar de schakelaar.
Misschien een serieschakelaar toegepast?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Volgens de regels zou je die zwarte draad naar je aanrechtverlichting moeten vervangen door een bruine en dan de 2 bruine doorverbinden.
Dit zou je ook kunnen doen met die zwarte (doorverbinden met bruin) maar dan doe je het niet volgens de regels. :wink:
 

Verhue

  • #7
Ja Gerrit je had het helemaal bij het rechte eind. De zwarte draad die naar de aanrechtverlichting loopt komt uit bij drie stopcontactjes boven de afzuigkap: op één zit de afzuigkap zelf, op één de keukenverlichting en op één de stopcontacten voor de waterkoker ed. Het is dus inderdaad een soortement hotelschakelaar (heet eigenlijk wisselschakelaar, moderator).

Wat nu? Ik vind het niet echt nodig een wisselschakelaar te hebben voor de keuken als je ook alles afzonderlijk kan bedienen. Als ik jullie goed begrijp is de dan makkelijkste oplossing de zwarte draad door een bruine vervangen en die doorverbinden met de bruine in de schakelaar. Hoef ik ook geen nieuwe contactdoos te plaatsen of zo´n knaldure 6517U-101-dimmer te kopen. De dimmer gaat dan op de andere schakelaar naar de plafondverlichting.

Verder moet ik zeggen dat ik versteld sta van jullie aandacht en meedenken.
Heel veel dank en groeten!

Dieter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu