Aanleg extra stoppenkast voor thuisbioscoop

Audiofiel

  • #1
Hoi allemaal,

Ik wil begin volgend jaar beginnen met de bouw van een aparte ruimte voor het beluisteren van muziek en bekijken van films achter in mijn tuin (oftewel: een 'thuisbioscoop' in een vrijstaande bebouwing).

Deze ruimte wordt achterin mijn tuin geplaatst en komt los te staan van mijn huis. Graag zou ik voor de audio-apparatuur/licht/verwarming diverse stroomgroepen willen gebruiken en daarom heb ik het idee om in deze bebouwing een extra stoppenkast te plaatsen.

Het plan is om vanuit het huis met 3 fase achter naar de tuin te gaan en daar een nieuwe stoppenkast op te bouwen met 6 groepen. En deze stoppenkast van een aparte aardpen te voorzien.

Is dit sowieso toegestaan en wat zijn dingen waar ik op moet letten?
Mocht er iemand tips, ervaringen hebben, dan hoor ik het graag!

Alvast bedankt!


Groeten, audiofiel
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het is wel toegestaan maar het probleem met onderverdelers is altijd het selektief afzekeren in de hoofdverdeler. Er moeten namelijk grofweg altijd 2 stappen tussen opeenvolgende zekeringen zitten. Dus bijv. 16A in de onderverdeler = 25A voorbeveiliging van de voedingskabel in de hoofdverdeler = 40A hoofdzekeringen. Hier wordt extra vastrecht voor in rekening gebracht. Verder moet de voedingskabel voldoende dikke aders hebben en moet er in de onderverdeler ook een hoofdschakelaar en aardlekschakelaars worden aangebracht.
Zoek even uit hoe zwaar je hoofdzekeringen zijn om te zien wat de mogelijkheden zijn.
 

Audiofiel

  • #3
Hoi Sxnder,

Bedankt voor je reactie! In ieder geval goed om te weten dat de beheerder van het net me niet raar aan gaat kijken als ik dadelijk met een dergelijke vraag kom en een verzoek doe tot een 3 fase aansluiting. Uit jouw verhaal begrijp ik dat de tweede stoppenkast altijd achter de eerste geplaatst dient te worden.

Het is dus niet mogelijk/toegestaan om ze parallel aan te sluiten?

Ik vraag dit omdat ik in mijn huidige stoppenkast geen vrije groepen meer heb, dus die zou ik dan tevens uit moeten breiden, correct?

Groeten, audiofiel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Correct.
Je zal toch je meterkast moeten aanpassen naar drie fasen, en dan zal deze moeten voldoen aan de laatste norm.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Zou wel kunnen, maar is duurder, je moet dan namelijk 2 aansluitingen nemen. Dus alle vaste kosten dubbel. En ik weet ook niet zeker of je 2 aansluitingen op 1 adres kan hebben...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Strikt genomen is voor een onderverdeler een 3 fase aansluiting niet noodzakelijk, als het aantal stappen tussen opeenvolgende zekeringen maar groot genoeg is. Ook op een 1 fase aansluiting van bijv. 35A kun je, in of naast je hoofdverdeler, een afgaande groep van 1x20A plaatsen welke je in de onderverdeler afzekerd met 3x10A. Kun je toch nog 20A 'verstoken' in de thuisbios. Eea hang natuurlijk af van hoeveel je er in totaal op wilt kunnen aansluiten.
 

Audiofiel

  • #7
Iedereen bedankt voor de reacties!

Ik probeer voor mezelf even de situatie te schetsen op basis van de input zoals ondertussen is gegeven, waarvoor hartelijk dank!

In het bijgevoegde plaatje heb ik aangegeven wat bestaand en wat nieuw zal worden. De huidige installatie bestaat uit 10 groepen, verdeeld over 2 kasten. Er zijn reeds aparte groepen voor de audio, maar ik ben bang dat als ik alle elektra door ga lussen via deze groepen, dat ik het niet ga halen. In de ruimte komt tevens o.a. een splitunit die behoorlijk wat stroom gebruikt (3.5 [kW] of meer).

In de ruimte komen verder geen extreme verbruikers, dus ik verwacht dat 1 x 25A naar de huidige installatie en 3 x 25 A naar de nieuwe ruimte voldoende moeten zijn. Om op zeker te gaan zou ik dan in het verdeelstation op 3 x 40 A uitkomen.

De belangrijkste reden om overigens naar 3 fase te gaan is het feit dat ik dan ter plaatste van de stoppenkast in de nieuwe ruimte kan kiezen welke fase ' het schoonste is'. Ik heb geen krachtstroom of zo nodig. Verder schat ik dat de afstand tussen de plek van binnenkomst van de stroom en de plek waar de tweede stoppenkast komt zo'n 25 meter is, dat is tevens een reden om pas ter plekke van de ruimte verder op te gaan splitsen. Om zoveel mogelijk onderlinge interactie tussen de diverse stroomgroepen te vermijden heb ik een verdeling gemaakt over in totaal 6 groepen in de nieuwe ruimte. O.a. versterkers / verlichting / bronnen / weergever(s) / overige

Ik wil mijn huidige stroomvoorzien verder zo origineel mogelijk houden ivm de kosten, daarom lijkt mij het extra verdeelstation noodzakelijk. De zwarte vierkante blokjes zijn aardlekschakelaars. Als ik het goed begrepen heb dan is de norm, 1 schakelaar per 4 groepen, dus ik zondig in dit geval tegen deze regel.

Mijn idee is verder om beide stoppenkasten te voorzien van een aparte aardpen. Is het bijgevoegde plaatje iets wat zinvol lijkt en heb ik jullie adviezen goed geinterpreteerd?

Alvast bedankt!


Groeten, audiofiel
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Ik denk dat je, je huidige kasten gewoon rechtsteeks op de hoofdschakelaar moet aansluiten met 1 aardlekschakelaar per fase, het is namelijk ook verplicht om alle groepen zo gelijkmatig mogelijk over 3 fase te verdelen. Verder zou ik in de audio/video installatie geen verschillende fases gebruiken, dit kan brom veroorzaken.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #9
Behoudens voor bijzondere toepassingen mag je geen twee aard pulsen in één installatie hebben.

Bijzondere toepassingen zijn bv een "schone" aarde voor een bedrijfs telefoon installatie, of een bedrijfscomputernetwerk.

Een thuisbioscoop valt daar niet onder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Volgens mij mag dat dus wel, iig kan ik geen bepalingen vinden die dat zouden verbieden.
 

Audiofiel

  • #11
Ik heb hieronder een nieuwe poging ondernomen om een evenwichtige en toelaatbare indeling te maken van de voorgestelde elektrische installatie.

Achteraf gezien is het waarschijnlijk niet eens nodig om naar 3 x 40 A te gaan, want wat er feitelijk toegevoegd wordt qua belasting is met name de splitunit en de additionele verlichting in de ruimte. Voor de bouw van de nieuwe ruimte is het noodzakelijk om een schuurtje en garage af te breken, dus ik verwacht niet heel veel extra verbruikers aangezien de koelkast/diepvries, e.d. tevens in een ruimte langs de thuisbioscoop komen.

Het is overigens sowieso nooit de bedoeling geweest om de audio-appartuur op verschillende fases aan te sluiten, want dat is inderdaad vragen om problemen.

De meest eenvoudig oplossing is, als ik iedereen goed heb begrepen, weergegeven in de onderstaande figuur. Vraag bij de netwerkbeheerder 3 x 25 A aan. Gebruik 1 fase om je huidige installatie te voeden en ga met de andere 2 fases naar achteren. Bepaal vooraf wat de meest schone fase is en gebruik die voor de audioapparatuur. De HT-installatie krijgt dan een aparte fase die vervolgens wordt verveeld over 4 groepen. De overige stroomverbruikers worden van stroom voorzien door de laatste fase. Deze worden vervolgens verdeeld over 3 groepen, zoals aangegeven.

Is dit inderdaad de meest 'ideale situatie' voor hetgeen ik wil bewerkstelligen? (namelijk een ideale stroomvoorziening ten behoeve van mijn geluidsinstallatie?)

Wederom alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten, audiofiel
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Heel creatief bedacht maar het voldoet niet aan de normen, verdeling is niet gelijkmatig en afgaande groepen van 25A zijn niet selektief met 25A hoofdzekeringen. Als je met een onderverdeler wilt werken zit je vast aan 40A hoofdzekeringen, bijv zo:

Met drie hoofdzekeringen van 25A zul je alle eindgroepen naar de thuisbios afzonderlijk moeten trekken.
 

Audiofiel

  • #13
Hoi Sxnder,

Hartelijk dank voor je hulp en toelichting middels het bijgevoegde schema!

Ik zal eens bij de netwerkbeheerder informeren of het mogelijk is om 3 x 40 A in mijn huis te krijgen (ik heb begrepen dat ze vaak niet meer dan 3 x 25 A aan willen dan wel aan kunnen bieden).


Groeten, audiofiel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu