Extra verdeelkast aanleggen in schuur

Dorco

  • #1
Hallo allemaal,

Ik weet dat er al enkele topics zijn omtrent het aanleggen van een extra groepenkast, maar mijn vraag is nog niet echt beantwoord na het lezen van deze topics.

Ik zit met de volgende situatie;
Ik heb een hoofdaansluiting van 3x25A. Deze wil ik vanaf mijn hoofdverdeelkast graag naar een extra verdeelkast in de garage hangen (aan woning gebouwd). De kabel vanaf de HVK naar de nieuwe verdeelkast is een YMVK-AS 4x6mm² + AS 6mm². Deze kabel is een meter of 6, en ligt op een veilige plek waar niemand bij kan komen.

Nu hoor en lees ik veel over selectiviteit, voor zover ik bekend ben is selectiviteit wenselijk, maar niet verplicht. Ik persoonlijk vind het belangrijk dat het veilig is. Als de automaat in de HVK tript door een storing in de 2e verdeelkast, en hierdoor de 2e verdeelkast uitgeschakeld raakt, dan maakt mij dat niet zoveel uit. Als het maar veilig is.

De 2e verdeelkast wordt in eerste instantie enkel gebruikt voor;
- Warmtepomp (3 fase B16)
- Auto laadpaal (3 fase B16 denk ik)
- Verlichting (1 fase B16)
- Aantal WCDs (1 fase B16)

Nu heb ik zelf een aantal ideeën, en vroeg mij af hoe jullie hier over denken;

Optie 1:
Ik heb nog een C20 Alamat van Eaton liggen, die kan ik in de HVK plaatsen, daar de kabel op aansluiten. In de 2e verdeelkast zou ik dan het volgende plaatsen;
- 2x B16 3P+N voor laadpaal en warmtepomp
- 2x B16 1P+N voor wcd en verlichting

Voordeel is dat de kabel nu achter een aardlek zit.
Ik begreep dat het advies van maximaal 4 automaten achter een aardlekautomaat inmiddels is komen te vervallen in de NEN1010 2020. Alhoewel ik nog steeds binnen de 4 automaten blijf.

Optie 2:
Een C20 automaat in de HVK plaatsen, daar de kabel op aansluiten, en dan aardlekschakelaars/alamats in de 2e verdeelkast plaatsen;
- 2x B16 3P+N alamat
- 1x ALS 40/0,03
- 2x B16 1P+N (achter ALS)

Nadeel is dat de kabel nu niet achter een aardlek zit, maar het voordeel is dat bij een kortsluiting in de garage (verlichting/WCD) de rest niet direct plat gaat.

Ik lees ook wel eens dat een C20 niet achter een 3x25A voorziening mag worden geplaatst. Waarom zou dat niet mogen? C20 is toch nog selectief voor een 3x25, of doorzie ik iets nu niet goed?

Bedankt voor het meedenken alvast!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2

Dorco

  • #3
Dat dit niet zo is lees ik dus ook vaak, maar kan iemand ook uitleggen waarom dat niet het geval is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ook dat is op dit forum al vaak uitgelegd en ook via Google prima te vinden. Zoek maar eens op 'selectiviteit'.
 

Dorco

  • #5
Elk topic dat ik doorgelezen heb wordt alleen kort en bondig geantwoord dat het niet kan en mag. Ik ben nog nergens een wetenschappelijke uitleg tegen gekomen die verklaard waarom dat niet zou werken.

Even los van het feit of het wel of niet selectief zou zijn, want zoals ik aangeef in mijn eerste bericht zou selectiviteit leuk zijn, maar niet noodzakelijk voor mijn situatie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De reden is dat men alleen bij een factor van 1,6 of groter kan garanderen dat de installatie-automaat in de onderverdeler eerder uitvalt dan de bovenliggende automaat of zekering.

En daarmee is het een veiligheids-issue: Je wilt de kring van de uitval zo klein mogelijk houden, zodat verlichting, koel/vries installaties etc blijven werken.

Eea wordt uitgelegd in de IEC 60898-1:2002.



Terug naar jouw situatie:

Dus een overbelasting van de autolader mag er bij jou voor zorgen dat de warmtepomp uitvalt? Of een storing in de verlichting mag er voor zorgen dat het autoladen stopt? Of dat zelfs je hele woning zonder stroom komt te zitten. Want dat is wat je nu zegt.


Onderverdelers van 16A hebben alleen nut als je hoofdaansluiting minimaal (3x) 40A is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Helaas voor u, selectiviteit is wel verplicht ten opzichte van de hoofdzekering volgens de netcode.

https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c...af=2.1&artikel=2.13&z=2022-07-01&g=2022-07-01

"De beveiliging van elektrische installaties (en onderdelen daarvan) is selectief ten opzichte van de beveiliging die de netbeheerder in de aansluiting van de elektrische installatie of in het voedende net toepast."

Een C20 is niet selectief ten opzicht van jouw hoofdzekering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu