3 weg klep op vitodens 100

Joery2903

  • #1
Heb een doorstromer Viesmann vitodens 100
Nu wil ik een boiler bij plaatsen namelijk een bulex we 150 me
Op deze boiler staat een aquastaat
Hoe moet ik nu de 3 weg klep aansturen?
Moet deze aangestuurd worden via de aquastaat?
Kan iemand mij een schema bezorgen hoe ik deze moet aansluiten?
Alvast bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Heb je de solo of combi uitvoering van de ketel?
 

Joery2903

  • #3
Denk combi
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
De Combi heeft een ingebouwde platenwisselaar en krijg je heet water direct vanaf de ketel. Bij de Solo kun je een boiler aansluiten. Bij de solo wordt de temperatuursensor op de kabelboom op connector X20 aangesloten.

De handleidingen zijn te vinden op de site van Viessmann.

vitopend boiler.PNG
 

Joery2903

  • #5
En hoe dan de 3 weg klep bij de combi aansluiten?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Dat wordt lastig. Bij de combi zit de tapwatertemperatuur sensor op dezelfde aansluitingen als waar bij de solo de boilertemperatuur sensor zit (klemmen 9 en 10 op X20). Bovendien loopt het CV water voor de tapwater verwarming intern over de driewegklep over de interne platenwisselaar en dan direct weer terug. Er is geen aansluiting voorzien voor een externe boiler.
 

Joery2903

  • #7
Mmm nu staat de klep open zodat radiatoren en boiler word opgeword. Natuurlijk niet de bedoeling dat dit zo blijft.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Je zou een externe driewegklep kunnen plaatsen en die rechtstreeks door de aquastaat laten sturen, maar dan zit je nog steeds met de temperatuurinstelling. Die moet voor de boiler waarschijnlijk rond de 80 graden zijn maar voor de radiatoren hangt dat af van hoe de verwarmingsinstallatie ingeregeld is.

En ook moet de ketel dan weten wanneer er warmtevraag is voor de boiler, dus als de driewegklep is omgeschakeld naar boiler moet er ook een signaal naar de kamerthermostaat ingang van de ketel.
 

Joery2903

  • #9
Er is een externe 3 weg klep geplaatst
Dat is net de vraag hoe ik deze moet sturen
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Heb je de drieweg klep zelf geplaatst of is dit door iemand anders gedaan?
 

Joery2903

  • #11
Door mezelf hier een foto

received_291501878511820.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Is het een 230 Volt driewegklep? Ook lijkt het erop dat de CV leiding met een koppelslang en kogelkraan direct op de koudwaterleiding zit. Klopt dat?
 

Joery2903

  • #13
Klopt is een 230v
Voor het vullen van de cv denk dat je die bedoelt?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
Ja, klopt. De vulslang. In Nederland is zo'n vaste verbinding niet toegestaan maar dit is mogelijk in België? En heb je een typenummer van de driewegklep?
 

Joery2903

  • #15
Is in België idd toegestaan

IMG_20201107_173037.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Bedankt voor de info. In Nederland zijn Viessmann gasketels zeldzaam, vandaar mijn aanname van België. Ik heb zelf jaren in het buitenland gewoond en daar twee Vitopend 100 ketels (het VR broertje van de Vitodens 100) aangesloten bij mijn schoonouders en schoonzus, vandaar dat ik het model een beetje ken, samen met de perikelen van een externe boiler.

In onderstaand schema heb ik getekend hoe het kan worden aangesloten. De aquastaat schakelt rechtstreeks vanaf de 230 Volt de driewegklep. De bruine draad is de fasedraad uit een stopcontact, de blauwe de nul en de geel/groene de aarde. Ik ben er in het schema vanuit gegaan dat de aquastaat een aarde aansluiting heeft (PE). Vandaar dat ik de geel/groene ook naar de aquastaat getekend heb.

Je hebt geluk dat de driewegklep een extern schakelcontact heeft dat gebruikt kan worden om de ketel aan te sturen. Dit schema gaat er vanuit dat er een kamerthermostaat aanwezig is met een aan/uit contact. Wanneer de kamerthermostaat óf de boiler warmtevraag heeft wordt op ingang 96-1 van de CV ketel een signaal gegeven dat de ketel aan moet. De CV aanvoertemperatuur moet ten allentijde hoger staan ingesteld dan de afschakeltemperatuur van de aquastaat. Dus staat de aquastaat op 60 graden, dan de CV ketel op 75 tot 80 graden om er zeker van te zijn dat die afschakeltemperatuur ook met voldoende snelheid wordt bereikt.

Mocht je geen kamerthermostaat hebben en de ketel altijd aan hebben staan en laten afschakelen op het verschil tussen aanvoer en retourtemperatuur, dan zijn de grijze en oranje verbindingen niet nodig.

vitodens-aquastaat.png
 

Lammy1

  • #17
Pfff ... op een ketel met ingebouwde platenwisselaar voor sanitair kan je zo standaard geen externe boiler op aan sluiten ... dit moet je doen door extra uitbreidingsmodule van Viessmann bij te plaatsen . Hydraulisch en regeltechnisch moet dan de cv-kring en extra boilerkring achter de evenwichtsfles aangesloten worden met uitbreidingsmodules.
Nu ben je gewoon je ketel aan het verkrachten want zal nooit correct werken ...
 

Joery2903

  • #18
Heb het zo aangesloten en werkt perfect.
Hartelijk dank
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Joery2903

  • #19
Zou dit ook werken met een open therm thermostaat?
 

Joery2903

  • #20
Blijkbaaar zou het wel gaan op de combi.
Klopt dit?

Screenshot_20210425-202226.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu