3-standenschakelaar | 1 = alles uit. 2 = Licht aan. 3 = licht en ventilatie aan.

DJirksen

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag m.b.t. het volgende.
Ik wil graag een 3-standenschakelaar in de badkamer installeren, waar stand 1 = alles uit, stand 2 = verlichting aan en stand 3 = verlichting en ventilatie aan. Hoe sluit ik dit aan?

Wellicht is hier een gemakkelijke en logische oplossing voor, maar ik kom er even niet uit.

Bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet dat het onmogelijk is wat je wilt, maar dan zou je toch een dubbelpolige 3-standenschakelaar voor inbouw moeten hebben. Want in de derde stand moeten verlichting en ventilatie met elkaar verbonden worden en dat krijg je met een enkelpolige 3-standenschakelaar niet voor elkaar. Dan gaat de ventilatie in stand 2 ook aan. Ik betwijfel eigenlijk of dergelijke dubbelpolige 3-standenschakelaars er voor inbouw in een normale inbouwdoos zijn (heb ik ook niet nagekeken). Voor de industrie zijn ze er ongetwijfeld, maar dat zijn joekels van dingen.

Of je zou moeten gaan 'knoeien' met relaisschakelingen en dat moet dan ook weer veilig uitgevoerd worden. En dat is met name in een badkamer toch wel lastig uit te voeren, want een standaard 'kastje' bestaat voor zoiets niet.

De makkelijkste oplossing lijkt mij het gebruik van een serieschakelaar. Dat zijn twee schakelaars naast elkaar in één behuizing. Met ééntje zet je de verlichting aan en met de andere de ventilatie. Wil je ze allebei aan hebben, dan zet je gewoon beide schakelaars aan, dat gaat in één beweging. Dan kun je de ventilator ook laten draaien als de badkamer erg vochtig is en er niemand hoeft te zijn. Moet je alleen niet vergeten hem weer uit te zetten (maar daar bestaan wekkertjes voor, zowel de ouderwetse eierwekkers als apps op je telefoon).
 
  • Like
Waarderingen: DJirksen

DJirksen

  • #3
Dag Kees,

Duidelijk verhaal!
Was hier al een beetje bang voor, helaas.

Zal inderdaad een serieschakelaar worden dan.

Bedankt voor je antwoord!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu