3 circuits, 1 dimmer of 3 dimmers?

Sandrijn

  • #1
Hallo,

We hebben in de living 3 circuits lopen van telkens 6 lampen op 1 circuit. Op 1 plaats in de living willen we graag de lampen laten dimmen. Mijn vraag is nu of ik nu 3 dimmers moet laten plaatsen of kan ik 1 dimmer plaatsen om alle 18 lampjes samen te dimmen? (visueel is 1 dimmer mooier dan 3 dimmers, vandaar...)

Bedankt voor de info!

Groetjes,
Sandrijn
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hangt van een aantal factoren af:
  • Wat zijn het voor lampen en wat is het opgenomen vermogen?
  • Zitten alle 3 circuits op een groep?
  • Zitten de schakelaars van de drie circuits alledrie naast elkaar?
  • Heb je een wisselschakeling?
  • Wil je de 3 circuits nog apart kunnen schakelen?
 

Sandrijn

  • #3
Hey, dankje voor het beantwoorden alvast :)

Hier de antwoorden:

Halogeenlampen - 50Watt/lampje, 230V --> met transfo omgezet naar 12V

3 circuits met elk een eigen zekering

Schakelaars naast elkaar

Wisselschakeling: Ja

Apart schakelen: Ja --> langs de ene kant van de kamer 3 gewone knoppen, langs de andere kant van de kamer 1 of 3 dimmers (al naargelang of dit moet of niet)

Alvast bedankt!
 

StefanD

  • #4
Wat bedoel je met "een eigen zekering"? Als je hiermee bedoelt dat ze elk een eigen zekering in de groepenkast hebben en dus op verschillende groepen zitten, dan mogen ze niet eens gecombineerd worden.

6 lampen van 50 Watt is 300 Watt per set. Veel dimmers gaan maar tot 500 Watt, waardoor je niet eens 2 sets kan combineren. Je zult dus in elk geval op zoek moeten gaan naar een dimmer die minimaal 900 Watt kan dimmen en geschikt is voor jouw type trafo (Electronisch of draadgewonden)

Bedenk ook dat je met één dimmer alleen alle lampen tegelijk kunt dimmen. Of dat een nadeel is moet je zelf bepalen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Één dimmer voor alle 18 Lampen gaat niet lukken. Maximum vermogen voor een dimmer is normaal iets tussen de 400 en 500 W. En jij hebt 900 W.

Het beste is dus om aan een kant van de kamer de wisselschakelaars te vervangen door wisseldimmers. Eerst nog uitzoeken of je elektronische of conventionele trafo's hebt en hiervoor de passende dimmer kiezen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Bijna op hetzelfde moment geantwoord. Gelukkig spreken we elkaar niet tegen.
 

StefanD

  • #7
Even Googlen leert dat dimmers tot 1000 Watt goed verkrijgbaar zijn.
 

Sandrijn

  • #8
Het gaat om elektrische tranformators

Ik had eentje gevonden van 1000W, maar werkt enkel met conventionele transfo's

Ik denk dat we dus voor 3 schakelaars moeten gaan. Ik zal het zo kiezen dat het toetsdimmers zijn ipv draaiknopdimmers.

Bedankt voor de info!
 

Geus

  • #9
Hallo Sandrijn,

900 W aan lampen is voor een woonkamer behoorlijk fors. Wellicht kan je halogeenlampen van een minder wattage plaatsen en kan je het dan wel met één dimmer doen. Dat moet zeker lukken als je gaat kijken naar led-alternatieven. Niet alle led-lampen hebben een prettige kleur, maar er zijn zeker al een stel aardige op de markt. Dan kan je ook nog op je energierekening besparen.

Succes!
 

Sandrijn

  • #10
Hey,

Led is nog behoorlijk duur... Ook de aanschaf van de armaturen lijkt ons aan de hoge kant in vergelijking met gewoon halogeen. (we betalen nu 10 euro/spot zonder transfo (13 euro/transfo kan dienen voor 2 lampjes)

Ik zou gerust minder watt kunnen nemen. We hebben eigenlijk niet veel verstand van verlichting, dus hebben we gewoon gelegd volgens wat ons acceptabel leek... :) De living is iets van een 50m²

Ik dacht dat je gerust een lampje van bv 35w in een armatuur kan steken van 50w, niet? Denk je dat er nog minder watt in kan? Of gaat het dan te donker worden?

Groetjes,
sandrijn
 

Geus

  • #11
Er zijn ledlampjes verkrijgbaar die in dezelfde armaturen passen als het halogeen. Je moet inderdaad wel opletten dat de lichtkleur je wel bevalt, daar is nogal verschil in. Ledlampjes zijn relatief duur, maar in veelgebruikte ruimtes als een huiskamer verdien je dat wel terug.

Ik ken jullie situatie natuurlijk niet precies, maar 900W voor een huiskamer is echt fors. Zou je er 35W lampjes in zetten, dan zal het vast ook nog licht genoeg zijn. Misschien kan het nog minder, maar dat is ook een kwestie van smaak en voorkeur.

Ik heb zelf een kleinere huiskamer, die ik verlicht met 12W totaal aan led-lampjes. Naar volledige tevredenheid en het is erg leuk voor de energierekening.
 

StefanD

  • #12
LED is inderdaad nog behoorlijk prijzig. Nu zul je dat op termijn wel terugverdienen, maar LED wordt ook heel snel goedkoper waardoor het ook best voordelig kan zijn om nog even te wachten. Daarnaast heb ik nog geen LED lamp gezien die het licht van een halogeenlamp kan evenaren. Maar ook dat gaat vast wel komen...

Je zou inderdaad kunnen kijken of je voldoende licht hebt met 35W spotjes. Waarschijnlijk kun je die zo in je huidige armatuur steken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu