230V inbouwspot boven bad vervangen

MRNN

  • #1
In mijn badkamer hangen 3 GU10 230V 50W IP44 inbouwspots. Een daarvan hangt boven het bad, en dat mag niet.

Nu wil ik dit oplossen, maar het liefst zonder mijn plafond te moeten slopen. Heeft iemand een idee hoe? Bestaat er een oplossing die door het gat van de inbouwspot past?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij heb je geen probleem, als de spots IP 44 zijn:

Als je tenminste geen openbaar badlokaal hebt.
 

MRNN

  • #3
Het is geen openbaar badlokaal nee ;-)

Maar ik vergat te melden dat de spots niet op een aardlek zijn aangesloten. Op de doos staat dat aardlek niet nodig is, al begrip ik niet helemaal waarom niet. Ook staat er een zonetekening op de doos waarbij er een rood kruis door de zone boven het bad staat.

Ik heb ze jaren geleden tijdens een renovatie zelf geplaatst, maar bedacht me ineens dat het zo niet veilig is en ook niet mag.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Misschien is het wijs om in plaats van in de spots te investeren, te investeren in je eigen veiligheid door een aardlek te plaatsen.

Persoonlijk vind ik dat deze anno 2013 verplicht zouden moeten zijn, maar onze wetgever denkt daar anders over (voor bestaande installaties).
 

MRNN

  • #5
Als dat de enige optie is dan ziet er niets anders op, maar dan moet het bestaande plafond gesloopt en een nieuw plafond geplaatst worden.

Vandaar mijn vraag, is er een veilig alternatief waarbij ik het plafond kan laten zitten?
 

Ruudvee

  • #6
Plafond hoeft er niet uit , een aardlekschakelaar plaats je in de meterkast.
 

FreddyFiets

  • #7
Of verwaring tussen aardlekschakelaar en randaarde draad door TS?
 

MRNN

  • #8
Ah, ja dat laatste dus. Ik dacht dat Ruudvee een geintje maakte...

Mijn groepenkast heeft aardlek schakelaar waar bijvoorbeeld wel het stopcontact in mijn badkamer op aangesloten is. Echter er loopt geen randaarde draad boven het plafond en de spots zijn daar dus niet op aangesloten.

Volgens de verpakking van de spots hoeft dat dus ook niet, al snap ik niet waarom niet.
 

FreddyFiets

  • #9
De aardlekschakelaar meet het verschil in stroom tussen de face en nul draad. Deze staat dus los van de randaarde draad. Als je verlichting aangesloten is op een groep welke achter de aardlek zit, dan functioneerd dit.
Wat exact de regels zijn met de randaarde draad voor jou toepassing durf ik niet te zeggen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Als je de aardlekschakelaar uitzet, en de spots doen het niet meer, zijn ze beveiligd door die aardlek. Een aarddraad is vaak niet nodig bij spots, ze zijn dubbel geïsoleerd.

Mocht je met de douchekop tegen een spot spuiten, en er zou stroom gaan lopen naar jou lichaam, dan schakelt de aardlek onmiddelijk af. Dit heeft inderdaad niets te maken met het wel of niet geaard zijn van de spots.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu