16ampere automaat vervangen voor een 20 ampere

Nagtie

  • #1
Hallo
De afgelopen tijd is er in mijn huis van alles verbowud door de woningbouw vereniging. Zo hebben ze er ook een groep bij gemaakt.
Voorheen had ik er 2 1van mijn woonkamer, slaapkamer, en 1 van mijn keuken en badkamer.
Nu he b ik er 3 met 1 van voor mijn wasmachine en 1 voor de rest. De derde zit er werkeloos bij. Hierover geklaagd en men zegt dat wat ik zeg niet waar is, en dat ik er altijd 1 heb gehad die in gebruik was en 1 die niets deed. Dat blijf ik betwijfelen, er zat gewoon 16 ampere in en ze sloegen er eigenlijk nooit uit. Als mijn wasmachine, oven, en vaatwasser daar allemaal opzaten dan had dat natuurlijk met enige regelmaat fout moeten gaan.

Nu hebben ze het veranderd door de 16ampere automaat te vervangen voor een 20 ampere, en nog slaat zo nu en dan de stop er uit, maar daar is mee te leven. Maar ik heb begrepen dat er niet meer dan 16 ampere i n een huis mag. Klopt dit?

Groet Niels
 

Lichtpunt

  • #2
Hoeveel buizen zitten er aan de bovenzijde van je zekeringkast ingevoerd?
Je spreekt over automaten en stoppen, dat maakt het wat onduidelijker voor dit forum.
Je hebt nu dus 3 stuks automaten?
Als je deze per stuk afschakeld gebeurd er dan iets?
Een automaat die dient als groepenzekering mag nooit zwaarder zijn dan 16A. Dus nooit 20A
Probeer eens wat foto's te schieten van het kastje vanaf dichtbij?
 

Nagtie

  • #3
Die foto's zal ik zo doen.
Ik heb 3 automaten en 1 aardlek schakelaar.

De stroom komt volgens mij van onderaf! Ik zal hem even open maken en foto maken!
 

Nagtie

  • #4
Op de onderstaande link de foto's van mijn electra kast.

In de linker automaat zit dus de electra van mijn hele huis, in de middelste zit de wasmachine en het stopcontact dat je boven de stoppenkast ziet zitten. in de rechter zit helemaal niks en dan nog de aardlek schakelaar.





 

Fiesiekus

  • #5
Merkwaardig; er is inderdaad één groep "werkeloos" ....

Overigens zou er bij een renovatie een kast met hoofdschakelaar en 2 ALS-en geplaatst moeten worden.
 

Nagtie

  • #6
Wat zijn dat? dit is na een renovatie achtig gebeuren.
 

Fiesiekus

  • #7
Aardlekschakelaars.

Is die woningbouwvereniging van de pot gerukt of zo?? Meterkastaanpassing die niet aan eisen voldoet en één groep voor jan-met-de-korte-achternaam plaatsen...... volslagen kolder!
 

Ronald42

  • #8
2 groepen mag met 1 ALS 3 niet dan moeten het er 2 zijn. Geen hoofdschakelaar? Moest weer goedkoop zeker. En idd 20 A mag niet. Zeer slordig werk. Echter u zult dit met de woningbouw moeten regelen eventueel geschillencommissie inschakelen.
Ik kan echter niets ontdekken wat duidt op nog een groep. Wellicht even een en meer uitgezoomde overzichtsfoto??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Die groep die nu op de 20A automaat zit, zat eerst natuurlijk op die 16A maar die bleek overbelast te worden. Aangezien 20A automaten als eindgroep in NL niet toegestaan zijn, voldoet deze 'oplossing' dus niet aan de norm. Die groep die nu naar beneden loopt zou eigenlijk ergens gesplitst moeten worden en als twee groepen naar de groepenkast moeten lopen en daar op twee 16A automaten moeten worden aangesloten.
 

Nagtie

  • #10
Er lopen in de meter kast idd maar 2 groepen.
De aannemer die het heeft gemaakt beweerd dat zij er niks mee hebben gedaan, maar ik weet zeker dat ik voorheen 2 groepen had. Nu heb ik er weer 2 alleen was toen de wasmachine daar niet op geschakeld. Ik zal van de week maar weer contact opnemen met de inspecteur, die hier zo nu en dan ook rondloopt.
Dit alles wordt gedaan om zo van de gemeente een splitsing vergunning te krijgen, bij ons is het huis door de keuring gekomen, maar toen woonde wij hier niet weer terug en wiste wij niet dat de stroom er om de haverklap uit ging. Pas daarna is er een 20 ampere automaat ingezet.

Kunnen jullie in jip en Janneke taal uitleggen wat er nu precies verkeerd is. Ik kan best een lampje aansluiten, maar geen idee hoe dat allemaal heet en zo!
 

Nagtie

  • #11
Mijn reactie ging gelijk met die van syxander..
Dus het mag nog steeds niet, ik zal maar gelijk door naar de gemeente gaan, omdat de klacht al was aangegeven bij de inspecteur en daarop deze oplossing (zonder inspecteur) kwam!
 

Lichtpunt

  • #12
Is het een serieuze huisbaas dan verwacht ik zeker een luisterend oor.
Het is ook het belang van de huisbaas te weten dat zijn onroerend goed in goede staat is en behandeld wordt door integere installateurs.
Het product wat hier is afgeleverd slaat nergens op.
Maak een paar goede detailfoto's van het geheel en een algemeen plaatje en stuur dit met een klachten brief naar de afdeling technisch beheer van de huisbaas, wacht even hun reactie af,
Daarna moet u bij een juridisch forum ten rade gaan.
Succes
 

Nagtie

  • #13
Euhm overzicht foto zat er bij, maar is hier niet geplaatst, omdat mijn link weg is gehaald.
 

Nagtie

  • #14
Ik denk dat het hier niet de huisbaas is die zich druk maakt, zij willen dit huis namelijk snel verkopen. Al is het aanbod dat we hebben gehad zo hoog, voor een dusdanig rot huis dat ik dat met mijn voorkennis misschien voor de helft van de vraagprijs wil kopen.

De inspecteur is van de woningbouw vereniging. En die zou dis moeten weten, of bij moeten komen kijken wat de oplossing op mijn klacht was. Ik zal denk een brief naar de wethouder schrijven, en de woningbouw 1 dag voor versturen de kans geven met een zeer goede oplossing te komen.

De ambetenarij kennende is de inspectie van de gemeente ook gebasseerd op de reputatie van de woningbouw en de aannemer. Wanneer het steeds goed is, zal de gemeente streng zijn. Andersom natuurlijk ook.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Is een hoofdschakelaar verplicht?
Want volgens mij wordt een hoofdschakelaar pas verplicht bij 2 aardlekschakelaars, omdat de gehele installatie in 1 handeling uitschakelbaar moet zijn. en dat lukt niet met 2 aardlekschakelaars.
Maar met 1 aardlek is de installatie ook in 1 handelijk uitschakelbaar toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Een installatie moet verdeelt zijn over minimaal 2 aardleks.

Een beveiliging die automatisch uitschakelt mag nooit de gehele installatie ineens uitschakelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu