1 of 2 keer nul bij 2 fase oven

Etlaare

  • #1
Goedendag allemaal

Wij hebben een 2 fase oven voor in de keuken gekocht.
De installateur heeft mij een 5 aderige kabel laten kopen om de installatie vast (in de kruipruimte) voor te kunnen bereiden.

Nu had ik zelf verwacht dat er bij 2 fasen ook 2 blauwe nullen gebruikt zouden moeten worden i.t.t. 1 blauwe bij 3 fasen.

De kabel heeft de gewone geel-groen blauw bruin zwart grijs aders.

Wordt er 1 van deze aders (en zo ja welke kleur is dan gebruikelijk) als 2e nul gebruikt ??

Of kan bij 2 fase toch 1 nul volstaan (ik zou dan verwachten dat er bij de combinaties 60/300 en 120/240 graden een te grote stroom door de nul loopt) ?
 

Chathanky

  • #2
Wat ik uit de tekst kan opmaken is dit een 2x230v aansluiting.
2 groepen van de zelfde fase en 2 nullen, en ze zullen er vast wel 1 fase kleur wel omgedoopt hebben tot een nul.
Welke dat is, geen idee Jomanda is net naar huis toegegaan. :lol:
 

Gerrit

  • #3
Het advies is om de blauwe en de bruine als nul te gebruiken en de twee zwarte als fase. Met de nieuwe kleuren is dat grijs en zwart.
 

Etlaare

  • #4
Chathanky en Gerrit, dank voor jullie reakties.

Het is een 400V oven, ik ga er van uit dat hij over 2 fase's wordt aangesloten. De installateur komt komende week. Ik was alleen bezorgd of ik wel de goede kabel aan het vastschroeven was, zo leuk werk vind ik het niet in die kruipruimtes :-| .

Gerrit, dank voor dit advies, als het vaker voorkomt met die kleuren maak ik me geen zorgen meer en ga ik zo weer verder onder grond.

Overigens bedacht ik net dat ik me misschien wel vergist heb met de voorstelling van 60/300 graden. In mijn hoofd had ik een plaatje van 30/330 graden. Maar 60 en 300 graden komen samen natuurlijk wel lager uit dan 1 x 0 graden en dan zouden de retourstromen nog wel over 1 blauwe nul passen (toch?).

Nogmaals dank,

Ed
 

Appeltje

  • #5
Etlaare schreef:
(...)De installateur komt komende week. Ik was alleen bezorgd of ik wel de goede kabel aan het vastschroeven was, zo leuk werk vind ik het niet in die kruipruimtes :-| (...)
Wat is er te schroeven in de kruipruimte dan? De kleurenkeuzes kun je toch bepalen bij het aansluiten? En in jouw geval lijkt de installateur dat te gaan doen of niet?

Ik neem tenminste aan dat je rechtstreeks vanaf je groepenkast komt met die draad...

Gr. Ries.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Overigens een 400 V oven, dat zijn 2 fasen zonder nul.
Anders was het een 2 x 230 V oven of 3-fase + nul.

Ik denk dat de installateur er een 3-fasen aansluiting maakt op een perilex.
Vreemd is wel dat de installateur je een kabel laat kopen, terwijl hij die ook zelf kan leveren, maar als hij zegt 5 aderig, dan zal het wel goed komen.
 

Etlaare

  • #7
De installateur kon wel een kabel leveren, maar was vrijdag ver weg met een installatie bezig en ik wou het dit weekend graag afmaken. We hebben toen besloten dat ik elders een kabel zou kopen.

De handleiding van de oven spreekt over een 400 V aansluiting, maar bij de specificaties hebben ze het over 2 x 230 V als het over de vermogens van de 2 ovens gaat. De ovens zijn 230 V denk ik ook, maar verbruiken ieder 3360 watt. En om dat met 1 kabel aan te sluiten zal het over 2 fasen moeten (of met dubbele kabels op een groep met een zekering van 32 A zoals vreemd genoeg wordt voorgesteld in de handleiding :-)).

Voor de liefhebbers nog even een foto van de installatiehandleiding.
Niet dat ik daar erg van onder de indruk ben eerlijk gezegd...






Als ik het goed begrepen heb krijg ik 2 x 3-fase aardlek, 1 voor onze sauna (3 fase) en de 2e voor deze oven. En dan nog 9 gewone automaten voor de 230 apparatuur en het licht.

Maar de kabel is ondertussen helemaal vastgeschroefd (behalve het laatste eind in de meterkast) dus ik wil eigenlijk liever niet meer horen dat het anders had gemoeten :-)

En achteraf denk ik dat 1 nul zal volstaan en had ik ook wel een 4 aderige kabel kunnen gebruiken (bestaat dat eigenlijk ??)

Perilex... ik wil de ovens wel tegelijk kunnen gebruiken (of sla ik nu de plank mis ??).

Allemaal dank en groeten,
Ed
 

Etlaare

  • #8
Etlaare schreef:
Wat is er te schroeven in de kruipruimte dan? De kleurenkeuzes kun je toch bepalen bij het aansluiten? En in jouw geval lijkt de installateur dat te gaan doen of niet?

Ik neem tenminste aan dat je rechtstreeks vanaf je groepenkast komt met die draad...
Beste Ries,
Ik bedoel met vastschroeven alle zadels om de kabel te bevestigen om de 20 cm... en ja, hij komt rechtsreeks vanaf de groepenkast en de installateur sluit hem aan.
 

Chathanky

  • #9
4 aderig bestaat, maar volstaat niet in deze situatie.
Ik begrijp dat je een driefase aansluiting hebt en is het met een goede indeling wel te doen om beide ovens tegelijk te draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Gaat wel goedkomen.

32A monofase mag in België in woningen worden gebruikt als het om kooktoestellen gaat.

De installateur maakt een aansluiting 2x230v met 2x nul zoals het plaatje links onder .De ovens zullen tegelijk 32A vragen en daar kan 1 Nul niet zo best tegen.

Perilex is een 2 x 230 V + nul en aarde of een 3 fase + nul en aarde wandcontactdoos hierop kan je dus zo´n kooktoestel aansluiten.

U kunt dan beide ovens tegelijk gebruiken.
 

Gerrit

  • #11
Ook in Duitsland liggen ze niet wakker van een aansluiting 32 A. Over het algemeen wordt in het buitenland veel meer gedaan met elektriciteit dan in Nederland. Een doorstroomtoestel voor het warme water van 11 kW is bijv. heel gewoon.

Wat Headhunter al schreef; het is of 2 x 230 V met 2 x Nul of 3-fasen met 1 x Nul. De reden dat het bij 3-fasen wel met 1 x Nul wil is dat de fasen elektrisch 120 graden na elkaar komen en de stromen dus niet gelijk door de Nul gaan.
 

Chathanky

  • #12
Sterker nog als de belasting over de drie fasen gelijk is loopt er helemaal geen stroom door de nul. :lol:
 

Gerrit

  • #13
Helemaal goed, Chathankey. :lol:
 

Appeltje

  • #14
Zeg ik hele gekke dingen als ik zeg dat 4 aders toch had gewerkt mits je met 2 verschillende fases werkt? Net zoals bij 3-fasen heb je dan volgens mij nl. genoeg 'verdeling' (ivm de verschuiving) zodat de ene de andere gedeeltelijk weer opheft... (1 aarde, 1 nul, 2x verschillende fase).

Zo werkt het toch ook bij een 3-fasen fornuis... 1 fase is bv de oven, 1 fase de linker kookplaten en 1 fase de rechter kookplaten... ook dan is de verdeling niet altijd gelijk omdat je ze nooit allemaal tegelijk aan hebt maar dat is daarom toch geen probleem?

Gr. Richard
 

Chathanky

  • #15
Hele gekke dingen Appeltje :mrgreen: .

Twee belaste fasen over 1 nul is te veel. Dit heft elkaar nooit op, maar voor een klein deel van het totaal vermogen van de 2 fasen.

Dit laatste heb je wel gelijk, dit is mogelijk, maar het wordt over twee fasen gewoon niet getolereerd.

Het schema geeft ook al het beeld hoe het moet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu