Stevigheid tuinschermen?

Sibren

  • #1
Goedemorgen! Binnenkort gaan mijn vriendin en ik verhuizen naar een eengezinswoning en dat betekent flink wat klussen. Onder andere de schutting zetten, nog nooit eerder gedaan.
Nu zag ik bij de * tuinschermen voor wel heel weinig geld.

Hoe belangrijk is de stevigheid van zo'n scherm volgens jullie? Als de palen stevig staan, speelt dat dan een grote rol? We hebben geen kinderen of een hond die ertegenaan zouden kunnen beuken, het gaat puur om de afscheiding en privacy!

Alvast bedankt voor de reacties!

Sibren

Winkelnaam en link verwijderd, zijn niet toegestaan - mod
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tja, alle waar voor z'n geld. Een goedkoop scherm zal van een mindere kwaliteit hout en dunner hout gemaakt zijn.

Hoe minder de kwaliteit van het hout en hoe dunner het scherm is, des te sneller het kapot gaat door weersinvloeden. Een tuinscherm van 180 x 180 cm kan flink wat wind vangen.

De palen zorgen echter wel voor een flink deel van de stevigheid. 1/3 deel in de grond en 2/3 boven de grond.

Is het geen optie om langs de palen gaas te spannen en hier groenblijvende planten als klimop tegen aan te laten groeien?

Gebruik voor de palen hardhout. Dit scheelt qua stevigheid en duurzaamheid heel erg veel. Hier bij mij om de hoek zit een houthandeltje dat 6x6 hardhouten palen van 3 meter verkoopt voor 14 euro stuk. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten als je goed zoekt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Palen van 6x6 cm zijn veel te licht voor een schutting, hou minimaal 9x9 cm aan.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Dat ben ik niet met je eens, Jan. 6x6 hardhout voldoet meer dan prima!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Van mij mag je maar ik heb andere ervaringen. :wink:
 

Sibren

  • #6
Allen dank voor de reactie! Excuses voor de link naar het tuinscherm.

In principe staan er aan alle kanten schuttingen omheen, het is niet op open veld ofzo, zou de wind dan nog een grote rol spelen? Klimop of andere planten hebben we overwogen, maar lijkt ons niet praktisch gezien het onderhoud en het feit dat het dan nog even duurt voordat je een fatsoenlijke afscheiding hebt.

Bedankt voor de tips over de palen! Is het nou wel of niet verstandig deze met beton vast te zetten in de grond? Wat dat betreft lees ik zeer wisselende dingen...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Onderhoud bij klimop schuttingen beperkt zich tot 2 x per jaar knippen met een heggenschaar. Dat niem ik niet echt onderhoud.

Een kennis van mij heeft een blokhut met luifel midden in een woonwijk. En die luifel ging er gewoon af met een harde windvlaag, terwijl de achtertuin omgeven is door andere rijtjeshuizen. Dus ja, ook zonder open vlakte kan de wind sterker zijn dan je denkt.

Een paal vast zetten in beton heeft totaal geen nut, aangezien het beton de paal niet vasthoudt (het omringd de paal alleen, maar dat doet de grond ook). De diepte die de paal in de grond staat is bepalend voor de stevigheid. Niet of er een emmertje beton rondom de paal zit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Niet vastzetten met beton. Geeft een hoop werk extra en het is helemaal niet nodig voor een gewone schutting. Hardhouten palen gebruiken!

Op zich zou 6 x 6 cm inderdaad (net) voldoen, maar hout rot precies op de grens van grond en lucht. Ook hardhout doet dat, alleen beduidend minder snel dan gïmpregneerd vuren e.d.

Bij mijn hardhouten palen was er van palen van 8x8 cm na 20 jaar nog zo'n 6 cm over. Dus aan alle kanten een cm aangevreten. Omdat er een nieuwe schutting in kwam heb ik ze toen toch maar vervangen.

Het grote nadeel van in beton zetten is dat je, als je ooit de palen moet vervangen of de tuin wilt veranderen, het een enorme rotklus is om die betonnen stukken uit de grond te krijgen. Vooral als er dan ook nog eens allerlei wortels omheen zijn gegroeid. Met (alleen) palen is dat veel makkelijker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu