Probleem met cv-ketel Remeha W23c Reminox

Destreel

  • #1
Hallo klussers en professionals,

ik heb het probleem dat mijn ketel (Remeha W23c) na een half jaar stilstaan niet meer wil aanslaan. Ik had eerst nog warm water maar dat heb ik inmiddels ook niet meer. Waakvlam is aan. De waterdruk op het juiste peil gebracht en ook het systeem eens helemaal uit gehad. Ook de honeywell chronotherm 3 type T8602a eens gereset en van nieuwe batterijen voorzien. Deze gaf overigens de code 4209 (toen deed het warm water het nog) en vervolgens 0909.
In het boekje las ik iets van een mogelijke oorzaak dat een smeltveiligheid defect zou kunnen zijn. Waar vind ik die ergens?

iemand enig idee wat ik zelf kan doen alvorens een installateur erbij te halen.

Jullie adviezen graag ...

Alvast bedankt

John Destreel
 

Grashopper

  • #2
Wat gebeurd er als je de warm water kraan open doet? Gaat de ventilator wel draaien?
 

Destreel

  • #3
De ventilator draait constant/doorlopend, ongeacht warmwaterkraan. Wanneer ik de warmwaterkraan laat lopen begint de ventilator te blazen. De ketel slaat echter niet aan. Is er toch iets met de gas-unit?
 

Xr8

  • #4
Staat de knop van het gasblok wel op het vlammetje? Er zit een stip op is uit, een ster, om de waakvlam aan te steken. Als de waakvlam brand dan moet de knop doorgedraaid worden naar het vlammetje, anders gaat de ketel niet werken!

Volgens mij zit er in deze ketels een Wilo pomp, mijn ervaring is dat die nog wel eens vast zitten. Draai de grote schroef een voor uit de pomp en controleer met een schroevendraaiertje of de as gangbaar is, zo niet deze proberen met de hand los te draaien.

Succes.
 

Destreel

  • #5
De pomp of wat ik er voor aanzie is een grundfos. Wanneer ik er met de schroevedraaier aan draai in de aangegeven richting, begint er water uit te spuiten. Er zit druk op.
De waakvlam is een apart verhaal. Wanneer ik er in de aangegeven richting aan draai springt de draaiknop uit en gaat de waakvlam uit.
Ik zal een foto maken.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
U heeft de waakvlam knop de verkeerde kant op gedraaid, Als u hem in de pijlrichting draait (dus ook naar de stip) dan gaat de waakvlam idd uit.

Als u warmtevraagt, MOET de as van de pomp draaien, dat er water uitkomt is normaal (druppellend of spuitend).
Als de pomp niet draait, kan deze defect zijn, of geen spanning krijgen , dan is de elctronica defect.

Op het moment dat de ventilator gaat draaien moet er een rookgas klep open gaan die in het rookgaskanaal zit. Deze is hoorbaar als de ventilator draait en u trekt de stekker eruit (dan hoort u hem vallen).
 

Destreel

  • #7
De waakvlam knop draait eigenlijk geen enkele richting uit. Alleen een klein stukje in de richting van de pijl (met de klok mee) wanneer de vlam uitgaat. Wanneer ik niet draai blijft de waakvlam aan. Of ik heb een ander type knop of hij is defect denk ik dan.

Ik hoor wel een tik wanneer ik de stroom uit en aanzet, maar dat komt meer uit de richting van de pomp. Komt trouwens best wel veel water uit. Moet nog controleren of de pomp draait.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Als u de waakvlam heeft aangestoken, staat de knop nog steeds op het middentekentje ( de vonk zeg maar).
Als u de aansteekknop nu een klein stukje indrukt en tegen de pijl richting indraait komt de knop op het vlammetje te staan.
 

Destreel

  • #9
Ik ga het proberen. Begint aardig koud te worden.

De pomp-as draait overigens.
 

Destreel

  • #10
Een update:

de klep werkt! De ventilator heb ik eraf gehad en is schoon!
Remeha gebeld en die zijden het was of de ventilator of de drukverschilregelaar. Laat ik het warm water lopen en haal ik het uitlaatslangetje van de drukverschilregelaar en blaas erop dan springt de ketel aan en begint te verwarmen. Zodra ik stop met blazen springt de ketel weer terug op de waakvlam. Op de thermostaat reageert hij echter ook dan niet.

Kan ik die regelaar op de een of andere manier bijpassen of kan ik het thermostaat probleem hier ook mee oplossen?
 

Xr8

  • #11
In deze schakelaar zit een membraan, grote kans dat hier iets mis is, als je op het slangetje blaast dan geef je meer druk dan de ventilator.

Als je dit doet en de ketel gaat wel functioneren dan is de ventilator mijns inzien goed. Vervang de verschilschakelaar maar eens. Bij de eerste types van deze ketel verharden de slangetjes ook nog wel eens. Deze zijn later van een ander materiaal gemaakt waardoor het probleem over was. Mogelijk zit hier ergens een lekkage.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu