Kleur led lamp 3000k geler maken

Bike27

  • #1
Wij hebben twee led lampen en een ledverlichting snoer gekocht. Alle drie 3000k. Ledsnoer is perfect, de twee lampen geven echter veel witter licht. De leverancier zegt niets te kunnen doen.
Is er een manier om de ledlampen geler licht te laten geven? Ik dacht zelf aan folie of iets dergelijks, maar ik hoor graag jullie suggesties.
Alvast dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt het over LED lampen. Bedoel je daarmee armaturen met vast ingebouwde LED's? Dan kun je er niets aan veranderen.

Er is geen (elektrische / elektronische) manier om LED lampen geler te laten branden. Dimmen bijv. gaat niet helpen, de lampen blijven dezelfde kleur licht geven.

Bedoel je losse lampen ('peertjes') in LED-uitvoering? Dan is de oplossing vrij eenvoudig: andere lampen kopen met een kleurtemperatuur van 2700K. Of die hiena te noemen speciale dimbare lampen. De te witte lampen zou je dan bijv. in een armatuur buiten kunnen toepassen, daar is 'te wit' minder storend.

Er bestaan (losse) LED lampen, die zodanig gemaakt zijn dat ze het effect van gloeilampen nabootsen, dus bij lagere spanning (dimmen) een geliger licht geven. Google 'dimtone'. Die hebben dan als kleurtemperatuur bij vol licht bijv. 2700K, bij gedimd licht 2200K. Ik heb zelf overigens geen enkele ervaring met dergelijke speciale lampen.

Of je een folie kunt toepassen weet ik niet. Probleem met folies is altijd dat de lamp zijn warmte kwijt moet kunnen. Zo'n folie zit die warmteafvoer vaak in de weg. Want vergis je niet: ook al gebruikt een LED-lamp veel minder stroom, heet worden kan ie best wel. Een te hete LED lamp wordt daardoor sterk beperkt in levensduur. En het kan ook onveilig zijn.

En verder is zoiets natuurlijk volkomen afhankelijk van het model armatuur. :wink:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik heb die ervaring met de genoemde dimbare LED lampen wel, het is echt geweldig. Heb ze hier als GU10 spot, van de fabriek uit Eindhoven, bijna niemand gelooft dat het LED is, zo warm zijn ze gedimd. Bovendien zijn ze met een 'gewone' dimmer (die dus geen 70 euro hoeft te kosten) perfect te dimmen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Hier ook goede ervaringen met de genoemde dimbare gu10 led lampen. Inderdaad bijna niet van halogeen te onderscheiden, terwijl de besparing groot is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu