Radiator vult niet met water

Poster

  • #21
Ik heb het al eens gevraagd, maar als u de leidingen onder het blok wat lost, komt daar dan voldoende water uit, en met voldoende druk.

Het blok en kraan is open zegt u.

Grt.
 

Jacques987

  • #22
Hoi Poster, ik durfde de onderblok niet los te maken alvorens het gehele systeem af te tappen, omdat ik vreesde voor veel water en stel ik krijg de knelset niet weer snel genoeg dicht gedraaid? Vandaar heb ik de hele systeem eerst afgetapt, en toen de onderblok verwijderd.

Zoals gezegd, toen het systeem onder druk stond, kwam er niets uit de onderblok. Nu de onderblok verwijderd is, schijnt hij OK te zijn. Ik heb hem namelijk even getest (slang bij invoer gezet en water komt bij bovenkant uit, afvoer op soortgelijke manier getest). Ik heb ook de radiatorkraan getest op deze manier.

Hier is een foto van de huidige situatie :



Ik denk dat 1 van deze 2 leidingen (of allebei) verstopt zijn. Maar hoe test ik het. Is het mogelijk een trekveer of iets te gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Vraag bij een installateur om een verloop van knel naar 1/2", zet een slangtule op de 1/2" kant en sluit daar de tuinslang op aan.
De andere buis afdoppen en de vulkraan open zetten, u kunt dan controleren of de buis verstopt is en gelijk de leiding doorspoelen, doe dit bij beide pijpen.
 

Poster

  • #24
Ja, het enigste wat ik kan bedenken is aan ėėn kant een waterslang erop, en aan de andere kan van de leiding ook een slang en die naar een afvoer of naar buiten voeren.

Dan proberen met doorspoelen, en kijken hoeveel eruit komt.

Nou @Jan was mij net voor, met hetzelfde idee.


Grt.
 

Marcn88

  • #25
Trekveer kan ook, wel ff de leiding bij verdeelstuk afkoppelen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #26
Trekveer kan ook maar met risico, een klein knikje in de leiding en de veer blijft vast zitten.
 

Jacques987

  • #27
Ok, ik heb de suggestie van Jan geprobeerd : slang aansluiten en proberen de leiding te spoelen.

Echter... ik heb geen 1/2" verloop kunnen vinden zodat ik de tuinslang direct op de leiding kan aansluiten. Iig niet hier bij de warmteservice in de buurt. Dus heb ik het zo geprobeerd :



Echter, als ik de kraan open doe, ga er geen water de leiding in (ik heb de tuinslang zelf eerst met water gevuld). Of het gaat HEEL langzaam.

Als ik de tuinslang echter aan de afvoer koppelen (dus de aansluiting beneden op het plaatje hierboven) dan werkt het, water spoelt meteen door naar de aftapkraan bij de ketel.

Bij de 2 verdelers onder de ketel (toevoer / afvoer) hebben beide een ontluchtingsventiel. Als ik de ontluchtingsventiel open doe van de toevoer leiding, komt er niets uit. Geen lucht, geen water, niets. Deze onluchtingsventiel is erg dichtbij de plek waar de toevoerleidingen zij aangesloten. Dus ook de leiding die nu aan de andere kant aan de tuinslang is gekoppeld.

Volgens mij zijn er 3 mogelijkheden waarom water niet bij de toevoerleiding van de radiator in wilt lopen:

1. De radiatorkraan / onderblok laat het niet toe. Wellicht zo ontworpen om alleen water in de toevoer richting te laten vloeien?

2. Lucht in de leiding. Maar deze zou uitgeperst moeten worden, aan de andere kant (ik heb de vulkraan van het systeem geopend, en ook de ontluchter bij de verdeler onder de ketel). En er komt niets bij de onluchter uit.

3. De blokkage in de leiding houdt het tegen. Er staat echter volle druk op vanuit de waterleiding / tuinslang. En ik weet dat deze radiator wel langzaam volliep met water toen ik het CV systeem volledig heb bijgevuld (vorig week). Dus er is misschien een versperring, maar water kwam wel door vanuit de ketel.

Ik denk toch dat ik de onderblok weer ga afkoppelen en proberen een slangtule te vinden die ik direct op de leiding kan aansluiten. Heeft dat nog zin?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #28
Het is raar dat er geen druk staat op de aanvoer-verdeler, als je probeert te ontluchten. Dit terwijl andere radiatoren het gewoon doen. Dat gaat dan blijkbaar niet langs deze verdeler.
Probeer de leiding te volgen van de verdeler tot de ketel, en kijk of je ergens een (vergeten) afsluiter tegenkomt.
 

Jacques987

  • #29
Hoi AvDijk, dank voor je voorstel. De leidingen gaan echter direct de vloer in, bij de verdeler :



De onderste verdeler is de aanvoer, de bovenste de afvoer. Hier zie je ook dat de onluchter dichtbij de aanvoerleidingen zit.

En bij de radiator komen de leidingen weer vanuit de vloer.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #30
Ontluchters op verdelers met slangen werken vaak niet meer omdat ze dichtzitten met vervuiling.
Doorspoelen zul je echt op de slangen zelf moeten doen, heb in mijn werk regelmatig te maken met erg vervuild leidingwerk.
 

Jacques987

  • #31
Neesje, dank voor je reactie. Ik heb de onderblok er weer afgehaald, ik ga proberen om de leiding zelf te spoelen.

Moet ik de leiding ook losmaken bij de verdeler? Ik heb 13mm kunststof leidingen, en ik zie nergens knelsetjes voor deze maat. Ik ben bang, als ik de leidingen te veel gaan losmaken, dat ze later gaan lekken, omdat ik geen nieuwe knelsetjes kan gebruiken om ze weer aan te sluiten. Ik moet dus alles weer op de bestaande koppelingen gaan aansluiten. Is dat een probleem?

Kan iemand me misschien ook net adviseren welke koppeling ik nodig heb om de leiding aan de tuinslang aan te sluiten. Ik zit te denken aan een knelset 3/4" x 13mm, dus vanaf 3/4 naar 13mm, en dan een slangtule hierop aan te sluiten met 3/4" buitendraad (hetzelfde maat als de onderblok). Zou dat werken?
 

Jacques987

  • #32
Nou, het lukt echt niet de leidingen met de tuinslang door te spoelen. Probleem is dat er lucht in de leiding zit, deze wordt samengeperst doordat er een versperring in de buis zit. Er komt dus geen water bij de versperring. Ik krijg dus nauwelijks water in de buis.

Ik heb de eindkap bij de verdeler losgehaald, en zie veel prut in de verdeler. Wellicht is deze de oorzaak. Ik vermoed dat de verstopping dichtbij de verdeler zit.

Hier een foto van de verdeler (eindkap verwijderd):


Ik wil kijken of ik de leiding bij de verdeler kan losmaken. Maar ik weet niet welke leiding ik moet hebben. Ik heb geen tekening, dus ik zal ze allemaal moet proberen.

Ik heb een vraag hierover : als ik de leiding bij de verdeler loskoppel, kan ik deze weer zo aankoppelen of moet ik nieuwe knelringen monteren? Ik heb geprobeerd om 1 leiding los te koppelen, maar het is lastig. De wartel komt af, maar de leiding zit dan erg vast, ik zal veel geweld moet gebruiken om hem uit te trekken. Zou ik heb dan weer terug kunnen krijgen zonder een nieuwe knelring te monteren? Wat voor type koppeling is deze ? Foto :

 

Jacques987

  • #33
Hoi allen, wilde nog melden dat het probleem opgelost is. Het was idd 2 aanvoerleidingen die verstopt was. Heb de leidingen aan beide kanten losgekoppeld (dus onderblok uit, en ook adaptor bij verdeler). Toen een draad in de buis geduwd, en voor 1 leiding was het voldoende om de versperring open te breken. Voor de andere leiding was het niet mogelijk, heb toen maar de knelkoppeling afgehaald van de buis en een dikker, reguliere ontstoppingsveer gebruikt. Daarna een tuinslang aan de buis gekoppeld en schoongespoeld. Er kwam behoorlijk veel slib uit, deze leidingen zijn voor de slaapkamers en ik vermoed dat de vorige eigenaar deze radiatoren nooit heb opengezet.

Even alles weer bijgevuld en ontlucht, en voila, alle radiatoren worden bloedheet!
 

Poster

  • #34
Super 👍 suc6.

Grt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu