Oude bouwmuur

Mrtn125

  • #1
In het portiekje van ons huis was de bouwmuur afgetimmerd met schrootjes en omdat ik dat gestuct wil hebben heb ik die verwijderd. Wat er onder vandaan kwam is te zien op bijgevoegde foto's. De (gedeelde) bouwmuur bestaat uit vele verschillende soorten stenen en sommige misschien wel honderden jaren oud. Het vreemde is dat de balklaag helemaal vrij hangt. Deze wordt door een tussenmuurtje/kozijn ondersteunt maar toch vind ik het een vreemde situatie waarvan ik niet begrijp hoe die zo heeft kunnen ontstaan. Ik kan die balken ondersabelen met krimpvrije mortel. Maar ik maak me zorgen of deze muur wel in staat is om de 12m huis die er bovenop staat te dragen. Moet ik hier een constructeur ofzo bij laten komen? Ik zie in de muren boven het portiekje geen scheurvorming, maar daar zitten deels ook voorzetwanden voor.



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou de voorzetwanden ook zover slopen tot de constructie zichtbaar is en een bouwkundige hier naar laten kijken, op afstand kan niemand dat beoordelen.
 

Mrtn125

  • #3
Architect/bouwkundige heeft de situatie bekeken en geoordeeld dat de muur stevig genoeg is en de balken met ondersabelingsmortel vastgezet moesten worden dus dat heb ik inmiddels gedaan. Nu wil ik de muur gaan afwerken maar ik denk dat direct gaan stucen geen optie is dus dacht ik aan een voorzetwand. Het is een portiekje en bijna altijd droog (alleen met NO-wind waait soms wat regen naar binnen) dus gipsvezelplaten leken me wel geschikt. Maar na een telefoontje met een bekende leverancier werd me aanbevolen om cementgebonden exterieur-platen te gebruiken. Ik heb net wat prijzen opgezocht en voor het portiekje zou ik dan alleen aan plaatmateriaal al 800 euro kwijt zijn. Dit vind ik wat te gortig dus ik zoek een andere goede en goedkopere oplossing. Iemand ideeen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waar komt het water doorheen met NO wind ?
Probeer eerst dat op te lossen voor u begint met de voorzetwand, dan kunt u misschien wel gipsplaat gebruiken.
 

Mrtn125

  • #5
Het water komt nergens doorheen. Het is een portiek dus aan de straatkant is het open maar er zit gewoon een dak boven. Met NO-wind blaast de wind precies het portiek in en kan regen naar binnen waaien waardoor het geveltje af en toe beetje nat kan worden. Voor de leverancier was dit voldoende om gipsvezelplaten af te raden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Alles waar water doorheen komt is waterdicht te maken.
 

Mrtn125

  • #7
Dat kan inderdaad maar dan kan ik mijn huis niet meer in. Is de definitie van portiek niet duidelijk of heb je een krat pils achter de kiezen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Voordat u weer zo'n "leuke" opmerking plaatst zou het zinvol zijn wat meer info te geven, waar het precies lekt b.v. en dan met 1 of meer foto's.
Dan hebt u meer kans op goede tips, er zitten hier nl. nog meer beantwoorders op het forum.
 

Poster

  • #9
Af en toe waait er wat regenwater naar binnen, met NO wind, dus het lekt nergens.
In dat geval zou ik geen gipsplaten gebruiken in een vochtige omgeving.
Kunt u de muur niet aan laten smeren met specie, dan bent u er in 1 keer vanaf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Op de eerste foto zou je niet zeggen dat je naar een portiek kijkt. Ben dus ook benieuwd naar een overzichtsfoto.

Een portiek is buiten. Je moet dus materialen gebruiken die geschikt zijn voor buiten. Of het nat wordt van regen is niet relevant, de vochtigheid is van belang.

Ik zou het ook (laten) stucen. Met gaas over de kritieke plekken. Plafond voorzien van watervast multiplex. Denk er bijvoorbeeld ook aan om het plafond te isoleren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Een portiek, is het aangezicht van een woning of gebouw.
Ik zou het ook zo veel als mogelijk is in de oude authentieke staat terug brengen.
Je kunt er een woning mee maken, maar ook afbreken.

Vaak zijn oude portieken voorzien van tegels, natuursteen, gekleurde geglazuurde stenen, of heel mooi metselwerk met bogen en togen.

Het kost misschien een paar centen, maar is het geld dik waard als je een woning bv wilt verkopen straks.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu