Een WCD beincvloedt de andere: vreemd probleem

MrRalph

  • #1
Hallo, ik heb een vreemd problem met mijn tuinverlichting.

In mijn huis heb ik de zwarte draad van een grondkabel (3x2.5mm) aangesloten op een schakelaar. De bruine en blauwe heb ik gekoppeld aan bestaande bruin en blauw. Aarde litze netjes aangesloten op bestaande aarde. Het idee hierachter is dat ik in de tuin dus of een permanente 230V kan hebben (blauw en bruin) of een schakelbare 230V (bruin en zwart).

De grondkabel loopt naar 2 stopcontactpaaltjes in de tuin, WCD1 en WDC2. Daarin gebruik ik alleen aarde, zwart en bruin. Blauw is gewoon doorgekoppeld. De stopcontacten zijn dus aan/uit te zetten vanuit het huis. Daarop zit tuinverlichting. Werkt prima.

Aan het eind van de tuin, komt de kabel uit in een tuinhuisje. Daarin gebruik ik de zwarte en bruine voor een laatste stopcontact (WCD3) en gebruik ik de blauwe en bruine voor een lamp (via een schakelaar).

In mijn tuinhuisje heb ik dus permanent 230V om een lamp aan te zetten. Het stopcontact WCD3 in het tuinhuisje is dus schakelbaar vanuit het huis(net als WCD1 en WCD2).

Er gaat nu iets mis, als ik WCD3 gebruik.

Als de schakelaar in het huis op aan staat, en ik steek een lamp in WDC3, dan gaat de lamp niet aan. Lampen van WDC1 en WDC branden wel gewoon.

Als de schakelaar in het huis op uit staat en ik steek een lamp in WDC3, gaat de lamp wel aan. WCD1 en WCD2 blijven uit.

Als ik WDC1 lamp eruit haal en alleen WDC2 lamp erin laat, wordt het helemaal raar. Als de schakelaar in het huis op uit staat en ik steek nu een lamp in WDC3, gaat WCD2 aan. Of WCD2 en WDC3 gaan allebei snel knipperen als het beide LED lampen zijn.

Ergens zit iets verkeerd dus. Ik heb alle stopcontacten en aansluitingen nagezien, maar alle kleuren zitten volgens mij goed.

Ik hoop dat iemand een tip of test heeft voor me.

Groeten, Ralph
 

Lutz

  • #2
Tenminste vroeger was bruin continue 230V, zwart geschakeld 230V, blauw was nul en dan had je misschien wel, misschien niet aarde groen/geel.

Aan een ongeschakeld wcd moet dus bruin en blauw zitten, en eventueel randaarde.

Aan een geschakeld wcd moet dus zwart en blauw zitten, en eventueel randaarde.

Indien ik je bericht zo lees, dan is mij niet duidelijk wat je aan wat hebt gekoppeld.

Maar om eerst met de grondkabel te beginnen: heeft dat drie draaadjes plus een aarde gevlecht omheen?
 

Monteur Bert

  • #3
De blauwe draad is de gemeenschappelijke nulleider.

Verbruikers zoals stopcontacten en lampen altijd aansluiten tussen blauw en zwart wanneer geschakeld en blauw en bruin wanneer continu spanning.
Succes, Bert
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Aan het eind van de tuin, komt de kabel uit in een tuinhuisje. Daarin gebruik ik de zwarte en bruine voor een laatste stopcontact (WCD3)
Hier gaat het mis. Je moet zwart en blauw gebruiken. Of bruin en blauw, als je constant spanning wenst.
 

MrRalph

  • #5
Ja! Gelukkig nog net kunnen oplossen voor het donker! Dank allemaal, inderdaad een stomme fout en 2 kleuren verwisseld. Dank voor het meedenken. Zo zie je maar, je kunt zelf er uren naar staren en uiteindelijk helpt dit maar weer :-)

Ralph
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu