Hoe waterschade beperken?

Janxy

  • #1
Afgelopen maandag, 28 juli 2014, heeft het (ook) in mijn woonplaats enorm hard geregend, waardoor het riool al het hemelwater niet meer kon verwerken. Mijn toilet is gedeeltelijk overgestroomd, waarbij de drollen ook bijna over de rand gingen. Uitermate goor! Met handdoeken trachtte ik het water enigszins tegen te houden. Gelukkig stopte het tijdig met regenen, zodat er geen schade is opgetreden.

Ik heb een paar vragen :

1) Hoe kan ik concreet bij dergelijke grote hoeveelheden neerslag bij een overstromend toilet de schade zoveel mogelijk beperken en tevens zorgen dat rioolrotzooi in het toilet blijft ?

2) En wat te doen wanneer je met vakantie bent en dus thuis niets kunt uitrichten? Kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen?

Heeft iemand hier wellicht ervaring mee?

Alvast bedankt...
 

Henk E

  • #2
Alle regenwater buizen van je huis los koppelen, dan is de druk eraf.
Desnoods kapot schoppen want riool water wil je niet in huis over de vloer hebben weet ik uit ervaring.
Ik heb er nu gaten in geboord van 10 cm en daar een kapje over geplaatst die ik dan omhoog schuif.
Het kan ook met een T-stuk gemaakt worden en eindstop erop die je er dan af kan draaien.
Maar dan moet je wel thuis zijn natuurlijk.
Als je handig bent zou je het ook automatisch kunnen maken maar misschien is dit ook wel in de handel te koop.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Bladvanger in de hwa zetten, bij een vol riool wil en kan het water daar ook uit, er kan in elk geval geen druk opgebouwd worden. Wel een sifon eronder.

Wc deksel dicht met een dweil ertussen en volle emmer water op het deksel zetten houd wel het eea tegen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja, wij hebben er ervaring mee...

Indien door enorme neerslag bij ons het riool overbelast wordt en er daardoor zwaar kolkende waterbewegingen ontstaan, doe je daar helemaal niet aan. Dat water zoekt gewoon z'n weg!.

Om te zorgen dat het water + vieze troep in zo'n geval niet (of zo min mogelijk) over de WC stroomt heb ik een paar jaar geleden een plaatje hout op maat gezaagd. Zodanig dat het precies op de wc-pot past (met inhammetjes voor de twee plekken waar de klep bevestigd zit.

Bij dergelijke hoosbuien of een zodanige weersverwachting (en wanneer je op vakantie gaat) leg je dan dat deksel dus op de WC-pot en sluit de klep erbovenop.

Ik heb dat gezaagd uit een plaatje 3 mm MDF. MDF kan eigenlijk niet zo goed tegen water, maar daarom heb ik er een pedaalemmerzak omheen gespannen en vastgeplakt met plakband. De plastic zak zorgt meteen voor een betere afsluiting. Ik had de bedoeling om ooit iets beters te maken (een kunststof plaatje oid), maar dat ding gaat al een paar jaar zo mee zonder dat ie krom getrokken is. Met een viltstift heb ik even gemarkeerd wat de bovenkant is, dat is wat frisser voor de volgende keer.

Op maat zagen kun je doen door het plaatje op de pot te leggen en vanaf onderen de omtrek te markeren.

Werkt subliem, er komt hoogstens nog een heel klein beetje water langs, maar niet al die vieze troep. :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Informeer eens bij de gemeente of men toevallig van plan is om op korte termijn het HWA en vuil water te scheiden. Anders doe je misschien een hoop werk voor niets.
 

Janxy

  • #6
Bedankt voor de reacties!

@Kees : ik ga dat maar eens uitproberen. Simpel maar doeltreffend zo te horen! Het lijkt me echt een ramp om rioolinhoud door het huis te hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu