Achterblijvende laag na verwijderen van Linoleum

Huyskenp

  • #1
Ik heb net de linoleum verwijderd uit een van onze slaapkamers. Er blijft een echter een laag hangen, die er kartonachtig uitziet. Het is de bedoeling hier laminaat te leggen. Er zitten "Golven" in die ondervloer, duidelijk van het vroeger (+/- 50 jaar geleden) met een spatel uitwrijven van de "chape".

Mijn vragen zijn nu, moet die kartonachtige laag verwijderd worden alvorens te egaliseren? Welk hoogteverschil mogen de "golven" hebben om er zonder egalisatie laminaat over te leggen met een onderlaag van 3mm. :?:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou maar een beetje voorzichtig met die "karton" onderlaag omgaan. Het zou best een oude onderlaag kunnen zijn waar asbest in zit.
Bij eventueel verwijderen nat houden, niet stofzuigen maar dweilen en zoveel mogelijk stuiven vermijden.

Is natuurlijk niet zeker, maar je weet maar nooit.

Je hebt niet vermeld hoe diep die "golven" zijn, maar mij lijkt gewoon egaliseren met een giet-egalisatie het makkelijkst. Dan zal dat "karton er denk ik wel uit moeten. Maar ik ben geen vloeren-specialist!

Er zijn vast nog andere ideeën?
 

Huyskenp

  • #3
Ik heb nog niet gemeten omdat de kamer nog maar net leeg is maar je voelt het als je er met blote voeten overstapt en als je hurkt kan je de golven ook zien.

Bedankt voor die tip over die asbest trouwens, ik zal er rekening meer houden.

Ik wil natuurlijk niet liever als die laag gewoon laten zitten. In een andere kamer hebben we boven op deze laag met tegellijm vloer gelegd en tot nu (+/- 5 jaar) nog geen problemen. maar egalisatie is natuurlijk een pak dunner.

Alle ideeën zijn natuurlijk welkom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kijk ook naar Verwijderen linoleum topic voor asbest in linoleum.

Bij een normaal verlijmde linoleumvloer zijn de ribbels te laag om echt hinder te veroorzaken, plaatselijk te hoge ribbels weg steken of schuren met grof schuurpapier.
Zijn de ribbels te diep dan kunt u met tegellijm de vloer egaliseren, wel goed stofvrij maken.
 

Huyskenp

  • #5
Het zijn geen ribbels van het lijmen maar duidelijk golven van het gelijkspatelen van de ondervloer (halve bogen). ik denk dat 50 jaar geleden de rei nog niet uitgevonden was want op de ganse bovenverdieping vind ik deze golven terug, ik denk dat alles "op zicht" rechtgemaakt is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hebt u de golven ook goed kunnen zien toen het linoleum er in lag ?
 

Huyskenp

  • #7
Ja en aan de randen gaat het volgens mij nog omhoog (langs de muur)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dan lijkt het mij verstandig om egaline te gebruiken, hiermee kunt u de ergste oneffenheden egaliseren.
Met een 7 mm dikke groene plaat als ondergrond moet het dan keurig vlak komen te liggen, 3 mm is erg weing. Misschien dat u ergens een stukje kunt proberen met die 3 mm dikte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu