Wegwerken aardedraad

JeroenVW

  • #1
Hallo,
Ik heb bij het aanleggen van een kraan in een soort keuken in de garage geen rekening gehouden met een aarddraad, ofwel vereffeningsleiding (?).

Mag ik deze met een 4mm2 blanke draad via de lintvoeg? (zonder buis) erin frezen. Dan zo naar het CAP in de meterkast. Dat kan ik makkelijk afwerken weer. De afstand is tussen de 3 en 4 meter.

Deze draad wordt toch ook in de badkamer in het beton gestort.

De kranen zijn trouwens aangesloten op een uponor leiding.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Vereffenig is alleen in de badkamer vereist. Een keukenkraan hoeft de helemaal niet vereffend te worden. Ook wordt er tegenwoordig geen directe aardleiding naar hoofdaardrail meer toegepast. Ik zou het dus liever achterwege laten.
 

JeroenVW

  • #3
Bedankt Sxnder,
als dat zo is zal ik de kranen in de bijkeuken en keuken in de garage niet aarden.

Alleen de badkamer, en die loopt via de 2,5mm2 groen/gele aan de badkamer rail naar de meterkast en ook niet (meer?) met een blanke draad.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Je mag wel een 4mm2 blanke aarddraad gebruiken om bijv een kraan met het cap te verbinden. Deze mag je ook in een voeg wegsmeren. Alleen wordt het cap nu geaard middels een verbinding met de centraaldoos in de badkamer en niet meer middels een directe verbinding met de hoofdaardrail in de meterkast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu