Welke grondkabel (koper en/ aluminium kernen) heb ik nodig ?

MacSnout

  • #1
Beste klussers,

Ik heb in Hongarije een boerderij en daar is sinds kort, op mijn erfafscheiding, een meterkast voor mij geplaatst zodat ik mijn boerderij zelf kan voorzien van 220/380V (3 fase en een nul). De afstand tot mijn boerderij is 1200 meter. Hiervoor heb ik een grondkabel nodig. De aangeleverde spanning ligt rond de 10 % hoger (zal per fase rond de 240V liggen). In Hongarije wordt (vanwege de hoge koperkosten) vaak gebruik gemaakt van grondkabels met aluminium kernen.

Om niet op mijn gezicht te gaan met de aanschaf van een verkeerde kabel met een te hoog weerstandsverlies (ze verkopen je daar alles om het maar kwijt te raken :( ), wil ik graag weten welke kabel (kern)diameters ik over deze afstand moet toepassen om in mijn boerderij de gewenste spanning van 220 V te ontvangen. Dit zou ik graag willen weten voor zowel een koperkern- als voor de aluminiumkern grondkabel.

Tot op heden tref ik maximale lengten van 100 meter grondkabels dus hierin dienen eveneens 11 moffen te worden toegepast om de 1200 meter te kunnen overbruggen.

De kabel wordt in een zanderig en droge grond gelegd op ongeveer 80 cm diepte.

Alvast bedankt voor jullie meedenken in deze, op een examen lijkende, vraag :D !
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De belangrijkste vraag is, hoeveel ampere je over de kabel wilt laten lopen.

In Nederland is een aansluiting van 3x25A gebruikelijk voor een woonhuis, maar als je electrisch wilt verwarmen zul je misschien zwaarder moeten.

Sowieso zul je gewoon 240 volt binnenkrijgen, behalve als de kabel (te) dun is bij zware belasting kan het iets inzakken, maar bij alleen wat verlichting houd je gewoon 240 volt.

Volgens deze tabel (van installatie-kabel.nl) kom je op een 35mm2 kabel bij een max. stroom van 30A.

 

MacSnout

  • #3
Buiten de standaard verlichting, zal af te menen vermogen worden bepaald door een wasmachine, wasdroger, oven, waterpomp en een elektrische boiler.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Om eindgroepen van 16A te kunnen hebben, moet je de kabel afzekeren op 25A. Bij deze lange kabels is niet het spanningsverlies leidend, maar de kortsluitstoom. Vandaar de dikke kabel.

Bedenk wel, dat een 4x35mm2 met aardscherm zomaar richting 20 euro per meter kost, dus € 24000 aan kabel. En dan nog het graafwerk. Ook weegt 1km van deze kabel 2500 kilo. Niet een klus om zelf te doen lijkt me...

Deze kabel moet dan met een 25A-B automaat gezekerd worden, wil je een 25A-C automaat gebruiken dan moet je zelfs naar een 4x50mm2 kabel.

Alu is misschien iets voordeliger, daarin ben ik niet thuis.
 

MacSnout

  • #5
Als ik zie met welke aanleverkabel en (gezekerde) aansluitmogelijkheid het nutsbedrijf mij biedt voor mijn grondkabel dan is dat max 6 mm2 (aluminium). Stel dat ik over die 1200 meter toch een koperen 2,5 mm2 (of misschien 4 mm2 ?) kabel leg tussen die nutsaansluiting en mijn groepenkast in huis (waar sluiting hoofdzakelijk zal worden afgevangen), welk risico/probleem kan ik dan verwachten ?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Met een 4mm2 en een belasting van 16a heb je een verlies van ongeveer 25-30 procent. Houd je dus 170 volt over....

Bovendien is de kabel absoluut niet kortsluitvast, als er een harde sluiting optreedt aan het eind van de kabel, zal de hele kabel smelten ipv de voorbeveiliging springen.

Ik geloof eigenlijk dat je je behoorlijk vergist hebt in dit project, ga alsjeblieft geen 4 of 6 of 10 mm2 kabel trekken, het is zonde van je geld want er wil nog geen koelkast op draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik ben bang dat als je je voorstel uitvoert je 16A zekering in huis helemaal niets doet bij een volle sluiting, behalve lekker warm worden.En dat daardoor dus de bedrading in je woning een pragchtige ontstekingsbron gaat vormen.
 

Henk E

  • #8
Hoe zit het daar in de buurt met de bovengrondse leidingen
(met staalkabels net zoals wij het vroeger hadden)
misschien is dat een oplossing?
 

MacSnout

  • #9
Alle aanvoer van elektra naar de huizen verloopt daar via bovenleidingen. Ik meen dat dit aluminium leidingen zijn. Het zijn echter ontsierende objecten in het uitzicht, vandaar mijn voorkeur om dit in de grond te laten verlopen. Wat zou ik bovengronds hiervoor nodig hebben ? Kan dit met staal of aluminium in een minder zware uitvoering ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Misschien eens bij een plaatselijke aannemer of installateur informeren? Die kennen de lokale gebruiken en voorschriften denk ik beter.
 

Henk E

  • #11
Ik weet alleen dat ze van koper zijn in Noorwegen maar hoe het daar zit weet ik ook niet, maar gaat de nodige duiten ook kosten ben ik bang.
Wat Sxnder opmerkte lijkt mij dan een goed idee toe.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #12
Bovengrondse leidingen zijn nooit van staaldraad alleen.
Bij hele dike bovengrondse leidingen van getwist aluminium zit er soms een stalen kern in, om de draad trekvaster te maken, maar dit is geen actieve geleider.
 

MacSnout

  • #13
Bedankt voor al jullie reacties. Een grondkabel wordt het niet want €24000 gaat ver boven mijn begroting. Ik ga idd de lokale elektricien eens polsen om dit te realiseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu