Beginnen met metaalbewerking, hulp en advies nodig

Nielsgeode

  • #1
Voor mijn microfotografiehobby wil ik graag zelf een aantal metalen onderdelen voor een speciale opstelling zelf maken. Omdat ik zeer weinig ervaring heb met metaalbewerking zou ik graag wat tips en advies willen krijgen over de nog aan te schaffen machines en apperatuur.

Ik verwacht voornamelijk een kolomboormachine nodig te hebben, maar omdat ik ook wil gaan frezen ben ik aan het twijfelen om direct een freesbank te kopen in plaats van een kolomboormachine. Er zijn een aantal dingen die ik graag zou willen weten:

-Ik heb begrepen dat een kolomboor niet bedoeld is voor zijdelingse belasting en dat door dit toch te doen (bij gebruik als semi-freesbank), je de lagers snel verslijt. Klopt dit of zijn er toch mogelijkheden om op een fatsoenlijke manier een (eenvoudige) kolomboor met een XY tafel te gebruiken voor mijn wensen?


-Ik heb totaal geen idee waar ik op moet letten bij de aanschaf van een freesbank en wat ik eigenlijk nodig heb. Het liefste zou ik wat grotere werkstukken (bv plaatwerk van 40x40 tot 60x60 cm) willen kunnen frezen, maar volgens mij zit je dan direct vast aan grote zware machines die op krachtstroom werken.

Aangezien ik in een huurhuis woon, verwacht binnen twee jaar te verhuizen en de machine op een vlizolder moet komen te staan lijkt me dit geen realistische optie. Krachstroom an sich is volgens mij niet duur, maar het verbouwen van de meterkast volgens mij wel. Het lijkt me logisch dat ik dat niet ga doen voor twee jaar.

Als ik genoegen zou nemen met werkstukken die aan de kortste zijde maximaal 25 of 30 cm zijn, wat voor mogelijkheden zijn er dan en wat zou een mooie huis-tuin-keukenoplossing kunnen zijn zonder direct een machine van > 300 kg te moeten aanschaffen?

-Ik weet dat er zoiets bestaat als DRO (digitale uitlezing). Het lijkt mij heel handig of zou je in de praktijk makkelijk zonder kunnen? Is het nuttig en kan je het makkelijk toevoegen als je het niet hebt?

-Aan wat voor prijzen moet je denken voor de verschillende mogelijkheden en is het slim om tweedehands te kopen en geld te besparen? Welke merken zijn goed en waar kan je tweedehands goed slagen?

Wie kan me helpen? :)

Dank!
Niels
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het eenmalig is kan je die onderdelen waarschijnlijk beter laten maken goede spullen zijn duur

als je van plan bent ze vaker te gebruiken zou ik eens wat gaan rondvragen of je niet ergens in een professionele werkplaats eens kan proberen en je laten uitleggen hoe die machines werken.

(over het algemeen is het kinderlijk eenvoudig een professionele machine met een paar ondoordachte handelingen te slopen) .
 

Nielsgeode

  • #3
Het probleem is dat ik nog niet precies weet wat ik wil. Zeer waarschijnlijk ga ik daardoor mijn opstelling meerdere keren (flink) veranderen en onderdelen opnieuw maken. Als ik dat steeds ga laten doen kan het ongemerkt aardig in de papieren lopen en is het waarschijnlijk op termijn goedkoper om direct e.e.a. aan gereedschap/machines aan te schaffen.

Ik weet wel dat het echte freeswerk behoorlijk beperkt zal zijn. Daardoor zit ik er ook over te denken een kolomboormachine te kopen met een X-Y tafel en die alleen te gebruiken voor positionering van het werkstuk en het boren van gaten, dus niet voor freeswerk. Dat zal ik dan laten doen. Mocht ik ooit meer gaan frezen dan zijn dat waarschijnlijk kleine onderdelen en zou ik kunnen kijken naar een klein hobbyfreesbankje voor op een werkbank.

Het probleem van veel kolomboormachines is de beperkte afstand tussen boor en kolom, waardoor de grootte van het werkstuk beperkt is. Al zoekende kwam ik het principe van een radiaal-kolomboor tegen waarbij de de afstand van boor tot zuil te veranderen is.

link werkt niet meer
Hoe nauwkeurig zou zoiets werken in combinatie met een X-Y tafel? Ik zou graag willen weten met welke nauwkeurigheid de positie van een gat geboord kan worden met zo een opstelling.
 

Henk E

  • #4
Wellicht kun je ook een kolomboor (230 volt) met een totale hoogte van één meter gebruiken en dan in combinatie met een kruisklem
ze zijn er 2e hands wel te vinden, maar omdat op een zolder te plaatsen zal ook nog wel een hele klus worden denk ik
of je zal hem dan in delen naar boven moeten sjouwen.



 

Pirke

  • #5
Een freesmachine voor plaatwerk aanschaffen is niet logisch. Plaatwerk frees je niet, maar pons,knibbel,zet, of knip je. Als je dikke plaat wil gaan bewerken snap ik de keus voor een fatsoenlijke kolomboor machine wel. Bij dun en middeldik absoluut niet, en is voor een amateur ook nog eens zeer gevaarlijk.

Al het gereedschap waar jij aan zit te denken voor deze doeleinden krijg je in elk geval nooit een vlizotrapke op zonder te verongelukken.
Er zijn punt tot punt besturings- coordinaten-boormachines die licht freeswerk kunnen verrichten. Plaatwerk tot 1.5 mm. Echter een fatsoenlijke kale kolomboormachine is al duur, met een kruistafel, tapfunctie en digitale uitlezing zit je minimaal aan 2000 euro te denken. Heb je nog geen morseconussen, gereedschap, spanset/kikkers, centrofix, meetgereedschappen e.d.
Digitale uitlezing is fijn, maar niet noodzakelijk. Iedere metaalbewerker uit mijn tijd leerde verplicht zonder die foefjes. Kan eigenlijk altijd naderhand worden geinstalleerd op een machine.

Denk dat (afhankelijk van wat je wil maken uit plaatwerk), beter kunt kijken naar een goede plaatschaar, en een goede uithoeker, en zetbank.
Bovendien...onderschat de kracht van de gewone VIJL niet.

In plaatwerk kan trouwens alles gemaakt worden met simpel handgereedschap.
 

Nielsgeode

  • #6
Het alu-plaatwerk wat ik wil gebruiken is dik (zo'n 1,5 a 2 cm), dus ongeschikt voor een plaatschaar en zetbank. Het belangrijkste wat ik ermee wil is gaten boren op posities die nauwkeurig genoeg zijn.

Op internet kwam ik iets tegen over het gebruik van een bovenfrees voor aluminium: https://www.cnczone.nl/viewtopic.php?f=22&t=1376
Ik heb geen bovenfrees, maar zou het de moeite zijn om op marktplaats zo'n ding aan te schaffen en te kijken of ik ermee kan wat ik wil Het zou ook kunnen dat ik aan een nauwkeurigheid van zo'n halve millimeter al wel genoeg heb en als dit dan werkt is het een mooie compacte en goedkope oplossing. Wat denken jullie?
 

Pirke

  • #7
Waarom is een schaar en zetbank ongeschikt voor alu-plaat? Dat is nieuws.

Als jij gaten binnen een +-0.5 of zeg +-0.2 mm tolerantie wil boren dan kan dit "eigenlijk" alleen met een kolomboormachine. Eigenlijk staat tussen " " .
Een losse handfrees vraagt net zo,n vervelende (misschien nog wel moeilijkere ) positionering-aanpak als bij een handboormachine.

Namelijk
Bij het nauwkeurig aftekenen (kraspen) en goed voorcenteren met een centerpons in combinatie met een handboormachine zit jou gat binnen +-0.5mm op z,n plek. beetje oefenen en je gaat naar +-0.2mm.
Een freesmachine heeft doorgaan niets aan een center, en moet handmatig (op 1 of andere manier) precies boven je krasje worden gebracht.

Ik zou voor gaatjes boren geen gevaarlijke toeren uit gaan halen met een freesmachine voor hout.

Geef je geld i.p.v aan een freesmachine, uit aan een goed basisvaardigheden boek over metaalbewerken. Heb je veel meer aan.
 

Nielsgeode

  • #8
Een schaar is toch maar te gebruiken tot een behoorlijk beperkte dikte van een maar millimeter en niet tot meer dan een centimeter?


Heb je een titel? Als je iets goeds weet in het Engels vind ik dat ook perfect, Engels leest voor mij net zo makkelijk als Nederlands.
 

Pirke

  • #9
Jij ging toch niet dikker als 1.5mm aluminiun? toch?
Dan haal je 1 cm toch ook niet.

Knippen kan tot zeer grote dikte....uiteraard met zeer grote knipbanken.
Elk MBO niv 2, 3 basisvaardigheden handteert dezelfde basis. Een engels boek gaat je niets anders vertellen dan een nederlandse uitgave.

Kijk weet je wat het is: Met handgereedschap kom je in het begin niet om in de mogelijkheden. Voor metaalbewerking heb je zo.n gigantisch scala aan kleine handgereedschappen nodig, (wat alleen al een fortuin kost) en die wijzen het doel van zichzelf. Maar sommige dingen moet je toch mee leren omgaan. Al is het maar b.v. de schuifmaat, een ruimer of een handtap.
Een beetje proffesioneel borenset met 0.25mm oplopend kost een vermogen, en dan kun je ze nog niet eens zelf slijpen.

Geen demotivatie bedoelt Niels....maar begin simpel, leer en bouw je gereedschappen uit, met ervaring en noodzaak. Metaalbewerken is niet hetzelfde als bouwen. Het is complexer, en nauwkeuriger.
 

Nielsgeode

  • #10
Sorry, ik ga minstens naar 15 mm; 1.5 cm...
 

Pirke

  • #11
Ja...dan moet je ook niet zeggen dat je plaatmateriaal gaat bewerken. 15mm valt al lang niet meer onder plaatmateriaal. Dat stopt bij 5mm.

Tip: Metaalbewerking en cm,s is water en vuur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Nielsgeode schreef:
Het alu-plaatwerk wat ik wil gebruiken is dik (zo'n 1,5 a 2 cm), dus ongeschikt voor een plaatschaar en zetbank.

Diverse quotes verwijderd, iedereen kan lezen wat er boven staat dus zijn ze overbodig.
 

Nielsgeode

  • #13
Ik ben slechts leek, dus excuses als ik de verkeerde (vak)termen gebruik.

Het lijkt er inderdaad sterk op dat een bovenfrees ongeschikt is voor wat ik wil. Ik lees dat mensen het wel gebruiken om aluminium aan de randen wat bij te frezen maar voor gaten is het helaas niet te gebruiken :(
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ach Niels alle begin is moeilijk.
En niet iedereen hoeft de vaktermen te weten.
Dit is tenslotte een forum voor klussers.
Maar dat wordt soms vergeten.

En mensen geven soms commentaar, terwijl ze zelf niet even goed lezen over de gegeven maten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
In Groningen zou je dergelijke dingen in de stadswerkplaats moeten kunnen maken.
misschien een idee om een dergelijke linkjes op de site te plaatsen.
 

Nielsgeode

  • #16
De stadswerkplaats heeft inderdaad een freesbank. Echter, deze mag alleen na een cursus bediend worden en die wordt op dit moment niet gegeven. Dit is pas mogelijk in september (verwacht).

Onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet" ga ik eerst proberen met een centerpunch, stalen passer, stalen lineaal en kraspen de zaak goed genoeg af te tekenen zodat ik met alleen een simpele kolomboor nauwkeurig genoeg ben. De kolomboor kan ik wel gewoon gebruiken in de stadswerkplaats en de hoeveelheid materiaal die ik hiervoor moet aanschaffen is zeer beperkt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #17
Pirke schreef:
. Metaalbewerken is niet hetzelfde als bouwen. Het is complexer, en nauwkeuriger.
Wat een onzin. Er is niets complexer of nauwkeuriger aan. ieder zijn vak en specialisme, maar dat het met metaal nauwkeuriger is als bouwen? Zeker nooit een maatvoerder in de bouw aan het werk gezien?

Groeten b
 

Pirke

  • #18
Ooit iemand zien bouwen op een 0.001mm nauwkeurig?
 

Tiho

  • #19
Lijkt me knap als.jij dat redt met een kraspen centerpons en.boormachine. Maar ik zou ik.ook niet meer gebruiken als ik ts was. Ik zou denk ik zelfs een handboormachine gebruiken aangezien het om aluminium gaat. Daar boor je zo doorheen.

Als je de gaten iets ruimer boort kun je het stellen tijdens vastzetten. Als je alles zo krap mogelijk maakt wordt het alleen maar moeilijker.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #20
Pirke schreef:
Ooit iemand zien bouwen op een 0.001mm nauwkeurig
Jouw vast ook niet zien vijlen draaien en frezen uit de hand. Waar gaat dit over?

Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu