Slimmemeter op afstand uitlezen

Gsm

  • #1
Wij hebben deze week i.v.m. zonnepanelen een slimmemeter gekregen voor elektra en gas.
Nu heb ik gehoord dat je deze meters ook zelf op afstand kan uitlezen.
Is dat mogelijk ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De netbeheerder zou de meter op afstand digitaal kunnen uitlezen via het elektriciteitsnet. Bij ons in de straat lijkt dat nog niet te werken, want er komt toch ieder jaar een mannetje van Liander.
Het is technisch mogelijk dat de netbeheerder de meetgegevens beschikbaar stelt voor de verbruikers via een internetportaal. Liander doet dat in ieder geval (nog) niet.
Er zijn verder een aantal "Smart City" projecten waar de deelnemers real-time informatie kunnen opvragen over hun stroomverbruik. Het project waar mijn werkgever aan meedoet werkt met extra sensoren die op de meter worden geplaatst.

Jezelf kunt je slimme meter in ieder geval niet op afstand uitlezen.
 

Gsm

  • #3
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg.
We wachten de tijd dan nog maar even af want ook dat zal in de toekomst mogelijk zijn denk ik.
Ik kan Essent hierover benaderen en kijken wat die zeggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Welk type meter, er zijn nl. een aantal meters waar je via een simpel commando dat ding elke x seconden een compleet datagram kan laten uitspuwen, Met een kleine comtroller ertussen kan je die info overal zichtbaar op maken.
 

Leensen

  • #5
Om zelf je slimme meter uit te lezen moet je meter voorzien zijn van een P1 poort.
Ik gebruik de "smile" van Plugwise. Via dat kastje kan ik zowel op mijn pc als via een app op mijn telefoon mijn actuele meterstanden uitlezen. Ook kan ik de historische verbruiken (op basis van kwartierwaarden) bekijken.

In mijn geval leest Liander mijn meter wel uit. Mijn leverancier Greenchoice presenteert mijn meterstanden ook in haar portal.
Ik moet tot mijn schaamte achter bekennen dat ik eigenlijk niet eens weet op welke wijze mijn meter uitgelezen wordt. Dat zou via het elektriciteitsnet (PLC), maar het zou ook gewoon via een mobiele verbinding (GSM/GPRS) kunnen zijn.
 

Gsm

  • #6
Wij hebben de ZCF120ABdFs2 elektrameter
Op de oude meter had ik de Wattcher zitten en die zit nu op de nieuwe meter.
 

Leensen

  • #7
Als het goed is zou op die meter een P1 poort moeten zitten (onderaan de rechter zijkant).
 

Gsm

  • #8
Gevonden, denk ik. Er zit aan de rechterkant een RJ11 aansluiting.
Hoe kan ik die op mijn switch aansluiten zodat ik hem op internet kan benaderen ?
Wat heb ik nodig ?
Ik heb even op google gekeken en zag dat het met de Plugwise zou moeten gaan maar is er iets wat kosteloos is ?
 

Peter_H

  • #9
Leuk dat op afstand uitlezen. Het lijkt me een kwestie van tijd voordat anderen dat ook kunnen en zo precies weten wanneer je op vakantie bent.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je zal eerst een interface moeten maken.
Die rj11 geeft geen ethernet protocol door.

Op https://www.circuitsonline.net/ staat wel ergens info om zelf een interface te bouwen.
Het signaal is dacht ik RS232 serieel, dus als je een converter kan vinden die Rs232 naar ethernet vertaalt kan je het op je switch kwijt.
 

Leensen

  • #11
Peter_H schreef:
Leuk dat op afstand uitlezen. Het lijkt me een kwestie van tijd voordat anderen dat ook kunnen en zo precies weten wanneer je op vakantie bent.
Lijkt me nog al ver gezocht.
Als iemand bij mij wil inbreken dan doet ie dat toch wel en dan zijn er vast wel makkelijkere manier om te achterhalen of ik wel of niet thuis ben.

En als iemand het al voor elkaar krijgt om een meter op afstand uit te lezen, op welke manier moet die persoon dan een relatie leggen tussen de meter die hij uitleest en het adres waar die meter hangt?
 

Gsm

  • #13
Om zelf een interface te gaan bouwen gaat mijn kennis te boven en dat geld ook voor het gathering.tweakers onderwerp.
Ik zoek dus iets wat kan en klaar is, wat ik in de P1 ingang en in de switch kan doen en overal op de wereld mijn meters kan uitlezen.
Zoals ik al melde zie ik Plugwise wel zitten maar ik kan nergens iets vinden of ik dat over internet direct kan bereiken of dat het via een portaal gaat ?
Ik lees dat je het via een app kan bereiken maar of het ook mogelijk is om het met een PC kan benaderen kan ik niet vinden.
Ook lees ik verschillende dingen. Zo zie ik vaak dat je 2 tellers in beeld heb van het elektra en gas maar onze slimme meter heeft 4 tellers dus zou ik 5 tellers in beeld moeten zien. Dag- en nachtteller van de stroomleverancier en een dag- en nachtteller van de zonnepanelen en de gasmeter.
Ik hoor graag jullie suggesties en adviezen
Misschien is er iemand die de plugwise in gebruik heeft en zijn ervaring hier wil beschrijven.
Alvast bedankt
 

Leensen

  • #14
Plugwise werkt met een app op je smartphone of pc.
Tijdens de installatie van de app en 'smile' wordt de 'smile' verbonden met je thuisnetwerk.
Met de app maak je via een internet verbinding met de 'smile' waarmee je de meter uitleest. De kwartierwaarden uit de meter worden opgeslagen op een server van plugwise zodat je trends kunt bekijken op je app.

Je kunt niet aan de andere kant van de wereld op een willekeurige pc je verbruik bekijken. Daar heb je echt de app voor nodig.

Als er ook teruglevering wordt gemeten, dan zouden deze standen ook zichtbaar moeten worden. In de app zie ik namelijk een functie waarin je kunt aangeven of productie-data als positief of negatief moet worden weergegeven. Ik kan dat alleen niet bevestigen, want ik wek niet op.
Let op, de meter registreert niet wat je zonnepanelen opwekken. De meter registreert alleen wat je afneemt of teruglevert aan het net.

De standen en verbruiken van de gasmeter zie je wel (mits de gasmeter is aangesloten op de hoofdmeter uiteraard).
 

Gsm

  • #15
Bedankt.
Dat houd dus in dat ik mijn meter niet kan uitlezen op mijn PC in onze 2e woning in het buitenland.
Dat is de bedoeling.
Ik heb geen Iphone of Android telefoon.
 

Leensen

  • #16
Dat is een goeie vraag.
Puur theoretisch gezien zou dat moeten kunnen, want ik kan met mijn telefoon ook de meter uitlezen ongeacht waar ik ben. Daar hoeft mijn pc thuis niet voor aan te staan. Op een of andere manier maak ik met mijn telefoon, via mijn router thuis, een verbinding met de meter. Dan zou dat ook met een willekeurige pc, waar de app op geïnstalleerd is, moeten kunnen. Maar dan moet je via die 2de pc wel verbinding kunnen maken met je thuisnetwerk en ik heb geen idee hoe dat moet.
Ik zou deze vraag eens voorleggen aan Plugwise.

Ik ben al blij dat ik de boel aan de praat gekregen heb, want dat viel nog niet mee. Als je de 'smile' draadloos met je router wilt verbinden heb je namelijk een ander draadloos apparaat nodig in datzelfde netwerk om die verbinding tot stand te brengen.
 

Gsm

  • #17
Ik denk dat je of die app op je PC moet installeren of de plugwise een vast IP adres toekennen en die open zetten in de router.
Ik betwijfel of je een app op je PC kan installeren en het toekennen van een vast IP adres en het open zetten is mij bekend.
De smile (wat dat ook is ?!) kan verbinding maken met mijn draadloos router.
Ik zal Plugwise eens hierover benaderen.
Bedankt zover.
 

Leensen

  • #18
De smile is het kastje dat je aansluit op de meter.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Waarom zou er geen app op je pc kunnen, je kan ook android draaien op je pc dus apps moeten dan ook kunnen.
 

Leensen

  • #20
Dat programmaatje dat je op je pc installeert noemen ze een "app", maar het is gewoon een programma die je installeert. Die is er in een Windows-versie en in een Apple versie.
In Google Playstore vind je de app die voor Android is bedoeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu