Schuin warm dak na-isoleren help?

Edeboer

  • #1
Hallo beste klussers,

Allereerst bedankt voor het delen van jullie kennis, heb er al veel aan gehad! Ook over het isoleren van het dak is natuurlijk al veel gezegd maar twijfel toch nog.

De situatie:
wij zijn bezig met het het isoleren van ons huis. Dit huis is van 1976 en is aan de buitenkant geïsoleerd met 2,5 cm opstalan (er staat iig c. van opstal op de binnenkant), zie de 1e twee foto`s. Van derden hoorde ik dat dit pur/pir is. Er lijkt ook nog iets van papier op te zitten.

We gaan isoleren zoals het bijgesloten plaatje van het huis staat. Blauw is de opstalan, groen is de nieuwe isolatie, rood is het dampdichte dampscherm.

Wij hebben nog enkele vragen:
Kan het zoals op het plaatje icm de al bestaande warm dak constructie?
De dampscherm onder de gordingen kan dit ook met gewone folie? Of moet dit met een klimaatfolie (zoals van isover)
Is het mogelijk om het dampscherm oder het plafond achterwege te laten (zodat er makkelijk spotjes kunnen komen)? De ruimte tot het nok is nog circa 2 meter.

Of zou ik voor de altijd goed optie kiezen (die zoals altijd duurder is ;) ) overal klimaatfolie?

Bedankt!
Erik


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die ruimte gaat 20/24 graden worden met een normale 50% luchtvochtigheid. Je gaat een 100 mm glaswol of zoiets aanbrengen.
Je kan beter geen klimaat folie gebruiken, ik zie hier geen toegevoegde waarde. Jouw constructie kan altijd naar buiten toe drogen dit zal bij jouw nooit via die super dampremmer terug gaan naar de warme kant.
De damprem moet je overal plaatsen nergens weglaten. Het succes wordt bepaald, hoe dampdicht of zorgvuldig deze wordt aangebracht.
Jouw constructie is veilig maar wordt berekend dat de damprem voor 100% werkt. Slordig werk kan niet worden gesimuleerd. :wink:
Ik heb geen idee wat je met die stukjes driehoek muren boven de isolatie moet doen. Welke temperatuur en vocht gaat daar heersen als de werken zijn uitgevoerd.
 

Edeboer

  • #3
Hallo Wgb, dank je voor je snelle antwoord!

Ok, dus gewoon de isolatie meteen tegen het dakbeschot met een dampdichte folie ervoor.

Blijft de kwestie open wat we met het plafond moeten doen. Iemand?

Het lijkt me dat het meeste risico ontstaat bij het grootste temperatuur verschil, wat dus in de winter is (want buiten bijv. -10 en binnen +20). In dat geval helpt een dampscherm (want de vochtige lucht van binnen wordt niet echt afgekoeld), resultaat geen condensatie (?).

In de zomer is het lastiger. Binnen is het koeler zal het dan gaan condenseren tegen het dampscherm?
 

Tiho

  • #4
Zoals Wgb. zegt overal een dampscherm plaatsen ook bij het plafond. In de zomer heb je geen condens .

Wordt het puntje dicht en ontoegankelijk? Dan kun je de isolatie toch tien cm hoger plaatsen en het plafond daar tien cm onder. Dan heb je ruimte zat voor de spotjes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vraag me af hoeveel koeler. Buiten 30 graden wat zal de temperatuur dan binnen zijn, toch niet veel lager. Zeker geen 30 graden zoals in de winter.
In de driehoek kan de temperatuur wel hoog oplopen en hoeveel vocht zit er dan in die lucht.

Even gokken. Deze situatie zal wel loslopen komt weinig voor en zal nooit lang duren.

Het dak volledig isoleren en een plafond van een gipsplaat.
 

Edeboer

  • #6
Ah ok. In de zomer is er geen condens omdat de temperatuurverschillen lager zijn?

Laatste vraag nog: Bitumenpapier is dat makkelijk te herkennen? Oftewel kan het bitumen zijn wat er al als klein laagje op de al bestaande isolatie zit? De plaatjes op het internet zijn niet zo heel duidelijk maar bitumenpapier lijkt me wel een paar mm dik.

Heren alvast bedankt.

PS: Misschien had ik het meteen moeten zeggen maar mijn huis heeft wel een verdieping (dus niet precies zoals het plaatje), ook al denk ik dat jullie dat al wel door hadden. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu