Bosch wasmachine pomp kan niet opengedraaid worden

Bosch gebruiker

  • #1
Beste Allen,

Onze wasmachine (Bosch Logixx 8) geeft de volgende melding: Pomp Verstopt? :?

Hij pompt dus ook niet goed af. Helaas lukt het me niet de dop van de pomp los te draaien. Ik kan een kwartslag draaien, maar er lijkt iets te blokkeren :( . Veel kracht durf ik niet te zetten omdat ik bang ben het plastic af te breken.

Hoe kan ik de pomp toch benaderen en schoonmaken? :?:

Alvast dank voor jullie hulp!
 

Martien 59

  • #2
De voorkant er af halen en dan de slang kuip -pomp losmaken zal wel iets tussen zitten
miss kun je er onder bij de plint bij maar ik denk het niet
 

Bosch gebruiker

  • #3
Hoi Allen en speciaal Martien,

Storing verholpen! :P

Inderdaad via voorkant kon ik erbij.

De oplossing:

1. Klepje voor pompfilter verwijderen en water via slangetje laten wegvloeien.
2. Torx schroef rechts van pompfilter losgedraaid
3. Voorplint verwijderd
4. Met tang slangklem van slang tussen trommel en pomp verwijderd (Bij de pompkant natuurlijk)
5. Slang losgekloppeld
6. Troep tussen slang en pompfilter verwijderd (lolliestokje, haarspeld en haarelastiek)
7. Nu kon het filter gewoon losgedraaid worden
8. filter goed gereinigd (zat erg veel troep in :oops: , dit ga ik nu dus veel vaker doen!).
9. Alles weer inelkaar gezet.
10. Hij pompt weer als een dolle! :P

Martien, Bedankt.

Ik hoop dat anderen hier ook wat aan hebben :)
 

TheSeparator

  • #4
Instructies werkten bij mij ook perfect!

Bij het verwijderen van de voorplint blijkt er inderdaad maar 1 torx schroefje te zitten. Verder nog een stuk of vier plastic klemmetjes. Los te maken met beleid.

De machine 45 graden kantelen helpt bij het demonteren van voorplint en losmaken van de slang.

Bedankt voor jullie 'gebruiksaanwijzing' !

Groeten,
Gerard
 

Marianella

  • #5
Het heeft mij 160 euro bespaart.

Het was makkelijk om de hierboven genoemde instructies te volgen. Bedankt voor de duidelijke en stapsgewijze uitleg.

Alleen de klem was te hard voor mij. Een vriend heeft het voor mij losgemaakt.

Een vrouw kan weer de was doen :D
 

Peeskul

  • #6
De buisklem er terug op krijgen, was nog het moeilijkste (ze moet goed en recht zitten).
Na een test... alles werkt weer prima.

Bedankt voor de hulp en instructies ! :lol:
 

IlseVlaming

  • #7
Super deze uitleg! Bedankt!!
Onze wasmachine (een Bosch maxx 5) gaf de foutmelding F18 aan. Helaas lukte het niet om de dop vd pomp af te draaien, door, zo bleek na bovenstaande acties, een schroef die de dop blokkeerde. Na wat krachttoeren om de slangen weer vast te krijgen en de machine op z'n plaats draait ie weer als vanouds #trots !
 

Beyerli71

  • #8
Bedankt voor de info.heeft geholpen bij mijn Bosch wasmachine.
Super....
 

Marco52

  • #9
Wellicht een veel beter idee dan de machine te demonteren.


Ik heb zelf een bosch I8 geeft ook E18 aan en je kan de zeef dan maar een kwart slag draaien door de verstopping.

Zoekende op het net met dit probleem kwam ik uit op deze post.

voor de machine te demonteren raad ik aan de gehele machine op de linker zijkant te leggen.

Dan kan je in veel ( de meeste) gevallen de zeef wel gewoon losdraaien en schoonmaken.

Met dank aan de zwaarte kracht . :D

het is mij in iedergeval alle keren zo nog gelukt. Klusje van 5 minuten
 

Babipsylon

  • #10
Ik heb een hetzelfde probleem, maar ik snap jullie handleiding niet zo goed. Hebben jullie mss wat foto's of een youtube filmpje om te tonen hoe ik de pompfilter kan losschroeven/schoonmaken?
 

staubzauger

  • #11
Ik had hetzelfde probleem met een Bosch Silent wasmachine uit 2017/2018. Vrij nieuw model. Tijdens het wassen ging de piep: pomp verstopt. De instructie gevolgd, maar met geen mogelijkheid krijg je de dop los. Kon net een kwartslag draaien. Heb toen de schroeven verwijderd achter het klepje bij de pomp en de voorkant van de machine losgemaakt (de schroeven). Ook het deurtje eraf gehaald. Maar kon er nog steeds niet goed bij om het zelf proberen op te lossen. De instructie die hierboven gegeven wordt is mij niet gelukt. Vandaag dus een monteur laten kijken. En het is opgelost. Nu ik het weet en gezien heb, kan ik het zelf. Maar zal jullie de tips geven, mocht je het zelf willen doen.

1.Haal dus alles los aan de voorkant van de machine (deurtje, voorplint /voorscherm en de schroeven naast de filterpomp. Bewaar alles goed.
2. Wat de monteur toen deed: haal het rubber van de trommel los. Er zit een dunne ronde metalen draad met een veer die het rubber op zijn plek houdt. Door met een tangetje de veer uit iets uit te rekken kun je deze ronde draad los maken. Het rubber kun je dan naar achter schuiven. Nu ontstaat er ruimte aan de onderkant van de trommel waar je met je arm tussen kan. Dan kun je omlaag voelen naar de aansluiting met de pomp.
3. Daar zit een rubber slang die op de pomp aansluit. In de aansluiting op de pomp vanuit die slang zit de verstopping. Je moet de rubberslang lostrekken. Dan kun je met je vingers de troep uit je pomp vissen.
In ons geval: 2 inbussleutels van Ikea (in je broekzak laten zitten), een setje oorbelletjes, 2 haarspeldjes en een hele dot natte stofdraden van de was. Er gaan dus dunnen langwerpige voorwerpen vastzitten en daar hoopt het stof en pluizen in op. Dat wordt een grote klont waardoor de pomp niet meer werkt.
4. Nadat je de verstopping hebt losgetrokken kun je dus de filterdop losdraaien. Dat moet dan makkelijk gaan. Is eigenlijk niet meer nodig, maar puur om te kijken of alles schoon is.
5. Dan kun je de boel weer in elkaar zetten. Eerst de slang erop. Let goed op dat die aansluiting goed is. Erg belangrijk anders kan het gaan lekken. Vervolgens kun je pomp weer vastzetten met de schroefjes en het klepgedeelte ook. Voorplint er weer op + deurtje
6. Dan de rubber rand weer terugvouwen en de klemdraad eromheen leggen. Even met een punttang het veertje iets uittrekken zodat je ruimte hebt. Dan de boel goed aandrukken.
Vervolgens de machine recht zetten en even testen door een programma te starten (water erin en dan laten afpompen). Al het niet lekt en de pompt draait, dan is het geregeld.

Volgende keer dat het gebeurt zal ik het zeker zelf kunnen. Was er bijna, maar miste dus het stukje van het losmaken van het rubber om erbij te komen. De oorzaak van de verstopping is trouwens dat bij Bosch modellen de afstand tussen de trommel met het rubber net te veel speling heeft. Daarom verwijden er dus onderin bij het deurtje zaken die dan in je pomp terecht kunnen komen. Sokken zijn ook een veel voorkomend probleem.

Ik hoop iedereen die hier in de toekomst mee te maken krijgt verder te helpen. Lukt het niet zelf, dan is een monteur er hooguit een kwartier / 20 mins mee bezig. Succes
 
  • Like
Waarderingen: Peter

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Bedankt voor uw bijdrage, daar kunnen nog mensen plezier van hebben.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #13
Nieuwe modellen hebben geen plint meer en dus kun je er moeilijker bij. Bovenstaande manier van monteur kan, maar is onhandig vanwege ruimte gebrek. Het complete front verwijderen is betere optie en duurt maar 5 min langer.

Ruimte bij de trommel ben ik het deels mee eens. Ja er kan net meer doorheen maar lolliestokjes, inbussleutels en andere voorwerpen horen er natuurlijk eigenlijk niet in thuis. Het probleem zit hem meer in de constructie van de zeef. Deze bestaat uit 2 kunstof verbinddingsstukken die ronddraaien in het gat. Als er te veel troep in zit en er kan niks meer bij dan gaat het dus in de ingang van het pomphuis ophopen en daardoor komen de 2 kunstof delen van de zeef tegen de rotzooi aan met uitdraaien.

Vaker eruit draaien om rotzooi te verwijderen zodat het niet gaat ophopen is iniedergeval verstandig en ik bid ondertussen dat bsh een andere zeef maakt.

Bij een miele zeef bijv kan dit probleem niet onstaan op deze manier omdat de zeef anders is.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu