Merken/Verfkleuren/verfwaaiers

Mareput

  • #1
Hallo kennerrs

Ik ben een leek.
Ik ga binennkort mijn huis binnen schilderen waarbij ik voor het merk Sigma wil gaan. Hoogglans alkyd op de plinten,kozijnen en deuren en gewoon muurverf op de muren.
Maar dan het kleuren kiezen. Er zijn dus veel verschillende kleurenwaaiers . Sigma heeft er ook een aantal. Als ik met Sigma wil verven kan ik dan alleen een kleur kiezen van 1 van de kleurenwaaiers van Sigma?? Zijn dit de enige kleuren die zij zelf in hun fabriek produceren??
Ik lees namelijk bij online verfwinkels dat je bijvoorbeeld ook een kleur van de waaier van sikkens ( of ieder ander merk) kan kiezen terwijl je sigma bestelt. Gaan ze dan met de mengmachine met sigma verf aan de gang tot ze precies die kleur hebben van de waaier van Sikkens?? En hoe weet je dan of ze echt wel sigma gebruiken en geen goedkopere soort.??..ik heb er geen verstand van en kan dat niet controleren...

IK heb waarschijnlijk nog meer vragen maar laat ik eerst maar dit voor mezelf ophelderen. Feedback is zeer welkom...

groetjes Mareput
 

Geus

  • #2
Die kleurenwaaiers zijn in principe alleen maar voorbeelden en bedoeld om een idee te krijgen en te kijken of het combineert met andere kleuren. De vakschilder kan elke kleur maken op basis van het merk van jouw keuze. Meestal maken ze voor je neus een blik pigmentloze verf open, die dan de verfmengmachine in gaat. Dat op kleur brengen wordt tegenwoordig allemaal met de computer geregeld. Natuurlijk kan een schilder goedkope verf in dure merkblikken verkopen, maar daarmee gooien ze hun naam te grabbel en zouden ze hun bedrijf op de lange termijn om zeep helpen. Dus de kans dat dat gebeurd is volgens mij heeeeel klein.

PS Zag later dat je het had over online-winkels. Zonder te zeggen dat dat mindere kwaliteit is, ga ik persoonlijk liever langs bij de vakschilder in het dorp hier.
 

Mareput

  • #3
Dank je wel geus!

Maar produceert een bedrijf als sigma dan alleen pigmentloze verf die het dan verkoopt aan verfwinkels die het vervolgens mengen voor de klant. ? Of produceren ze zelf alleen die kleuren die op hun eigen kleurenwaaier staan ? Verkopen die dan weer kant en klaar aan verfwinkels en alle overige kleuren mengen de verfwinkels zelf ? En is de kwaliteit van het mengproces en vooral de producten waarmee gemengt wordt hetzelfde in een verfwinkel als in de sigma 'fabriek' ? Met andere woorden is de kwaliteit van een gemende sigma verf in een goede winkel precies hetzelfde als de kwaliteit van een 'eigen' sigma kleur die het zelf produceert??

groetjes! :)
 

Geus

  • #4
De vakschilder mengt meestal zijn eigen verf. Misschien verkoopt hij ook fabrieksgemengde kleuren, maar dat is bedrijfstechnisch natuurlijk minder interessant, omdat je dan een grotere voorraad moet aanhouden. De fabriek verkoopt die kant-en-klare kleuren liever aan bouwmarkten, want daar is een grotere omzet. De vakschilder voorziet hij liever van een nieuwe mengmachine, in de hoop dat de schilder dan vaker zijn verf als basis zal kiezen.

Kortom, volgens mij kan je er vanuit gaan dat gemengde verf van de vakschilder kwalitatief net zo goed is als de "fabriekskleuren".
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik laat mijn verf bij de schilder altijd in een RAL-kleur mengen. Dan ben je niet afhankelijk van kleuren van een fabrikant.
 

Tiho

  • #6
Ook ralkleuren kunnen iets verschillen. Van dezelfde producent alleen dan een ander verftype bv. Zelfs bij de groothandel.

De vakwinkel heeft een basiskleur bv wit. Via de kleurnummers weten ze welke pigmenten erin moeten en hoeveel per liter. Dan maakt het volgens mij niet uit welke verf de basisverf is. Die is altijd gelijk en bepaalt de kwaliteit. Andere verf leveren dan wordt gezegt is volgens mij strafbaar dus ga er maar vanuit dat je de goede krijgt.
 

Mareput

  • #7
Dank iedereen voor de feedback.

Er wordt steeds gesproken over de ' vak' winkel.
Ik denk dat ik online wil bestellen omdat dat goedkoper is. Weet iemand een goede betrouwbare webwinkel waar je sigma s2u gloss kan bestellen.??...en in iedere kleur mogelijk....

groetjes

mareput
 

Geus

  • #8
Dat advies ga je niet krijgen hier, want dat is in strijd met de forumregels. Als ik ga bestellen bij een voor mij onbekende webwinkel, ga ik altijd even opzoek naar reviews over ze. Als er iemand onbetrouwbaar bezig is met een webwinkel staat dat over het algemeen gauw genoeg op het internet. Verder zal je het even zelf moeten uitvogelen. Succes!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Het door u beoogde merk maakt geen ready-mixed lakverven, wel; enkele standaard muurverven in RAL kleuren. De fabriek levert de zg Base (pigmentloze ) component. De dealer maakt hier mbv mengpasta de door u gewenste kleur van.

Overigens hoeft u niet bang te zijn dat "er maar een paar kleuren" zijn. Elke gewenste kleur is te maken als die in de waaier voorkomt, maar niet altijd in alle producten. Het door u beoogde merk voert alleen al enkele duizenden kleuren in 2 waaiers, inklusief alle RAL kleuren die zeker niet standaard altijd 100% hetzelfde zijn!. Dit is afhankelijk van de gebruikte mengpasta en wederom de productsamenstelling.

Als u op internet gaat bestellen( wat met de verzendkosten zeker niet goedkoper is ) blijft u verstoken van o.a. deskundig ( verwerkings) advies. Bovendien moet u dan zelf de gewenste kleurcode aanleveren. Die heeft u niet zonder de beschikbare kleurwaaiers.

Aan u dus de keus..
 

Mareput

  • #10
Dank wel Kees! het merk dat ik noem heeft geen ready-mixed lakverven Hebben andere bekende goede merken dat wel?? of werkt het bij alle merken ongeveer zo?
Het merk dat ik noem wordt dacht ik gezien als het beste merk......ook het duurste....
dank je!
 

Mareput

  • #11
@ kees of een andere kenner.

Je hebt het over mengpasta en dat kleuern die een dealer maakt zeker niet altijd uitkomen zoals ze op de waaier staan? Dat heeft dus te maken met oa de mengpasta die gebruikt wordt Heeft de ene dealer dan betere mengpasta dan de andere??

in ieder geval al bedankt voor jullie feebback heeft er iig voor gezorgd dat ik naar een dealer ga e niet online ga bestellen..
 

Tiho

  • #12
Er zijn merken die kleurlijnen hebben. Deze staan zo in de winkel voor het pakken inderdaad. De kleurwaaier is een benadering van de kleur die je wilt hebben en zal idd niet exact zijn maar wel zo exact mogelijk.

Als je genoeg besteld is het wel hetzelfde allemaal. Opvolgende potten zijn heus niet anders van kleur.
 

Geus

  • #13
Eventueel kleurverschil is echter zo klein dat het niet opvalt, zolang je niet een en hetzelfde vlak of tegen elkaar aanliggende vlakken met twee verschillend gemengde potten verf bewerkt. Doe je bijvoorbeeld je kozijnen met de ene pot en je boeidelen met een ander, zal het echt niet opvallen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Vaak staan er van de grote merken B-varianten als ready-mixed kleuren in de schappen van bouwmarkten. Deze worden afhankelijk van de vraag, lees consumentenverbruik, gemaakt in de fabriek.

De kleurverschillen zijn minimaal, maar ze zijn er wel, en helaas groter dan mijn collega beantwoorders hier noemen. Dit geldt dan wel voor producten in dezelfde kleur, maar van verschillende fabrikanten.

Voldoende bestellen uit eenzelfde charge en van dezelfde fabrikant is hier aangewezen om dit te vermijden.

Het gaat niet om betere mengpasta maar om de concentratie en kleurintensiteit daarvan. Veel fabrikanten leveren de Base en vervolgens wordt de Base op kleur gebracht met mengpasta of concentraat in de kleurenmengmachine. Overigens worden in de mengmachines van de grote merken dezelfde mengpasta's gebruikt.

Kleurverschil ontstaat dus door de samenstelling van de Base wat weer gerelateerd is aan bindmiddel, toeslagstoffen, oplosmiddel en pigmentconcentratie.

Heeft u liever een bepaalde kleur van fabrikant A maar gaat uw voorkeur uit naar merk B, dan kan de kleur van fabrikant A geleverd worden op de mengmachine van fabrikant naar uw voorkeur. Dit wordt dan op het etiket vermeldt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu