Bestrating terras, trilplaat.

Deur

  • #1
Ben bezig met het straten van een nieuw terras. Wanneer moet ik de trilplaat gebruiken. Voordat de opsluit banden er in zitten of erna? Heb de opsluit banden het liefst op gelijke hoogte met het terras of moeten ze er iets boven uit steken, wat is beter?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zandbed maken, aantrillen totdat je geen voetafdrukken meer ziet. Daarna stenen neerleggen. Tot slot rondom zand wegsteken (recht naar beneden langs buitenste rand stenen) en daar de opsluitbanden in plaatsen. Natuurlijk altijd 1 tot 2 cm dieper dan de stenen, anders kan het water niet weg. Hierna moet je misschien de buitenste rand stenen nog even opnieuw leggen door het wegschrappen van zand voor de opsluitbanden.

Voordeel van deze werkwijze is dat je altijd uitkomt tussen de opsluitbanden met hele en halve stenen.
 

Deur

  • #3
Oke. Maar, eerst aantrillen en daarna de opsluitbanden? Of eerst de opsluitbanden en daarna aantrillen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je eerst de opsluitbanden stelt en daarna gaat trillen, tril je of de opsluitbanden weer scheef of kapot, of je trilt uit voorzichtigheid niet langs de randen, met als gevolg dat de buitenrand van je bestrating na gaat zakken. Dus de volgorde is aantrillen, stenen leggen, opsluitbanden stellen, buitenrand bestrating (dus tegen de opsluitbanden aan) opnieuw leggen.
 

Deur

  • #5
Dus natrillen zonder bandjes?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee, aantrillen zonder bandjes. Natrillen doe je uiteraard wel met opsluitbandjes rond je bestrating. Omdat je opsluitbanden tot 2 cm lager zitten dan de bestrating kun je deze niet meer kapottrillen / uit het lood trillen.
 

Deur

  • #7
Wat is het verschil dan tussen aantrillen en natrillen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het zandbed waar je de stenen op gaat leggen tril je aan (aantrillen). Natrillen doe je - zoals de naam al zegt - na het straten, dus als je terras gelegd is. Je veegt wat zand tussen de stenen en dan ga je er met de trilplaat nog een keer over heen. Zo trilt het zand goed tussen de stenen en komen ze goed vast te liggen.

Uiteraard tril je alleen getrommelde stenen na. Andere typen bestrating beschadig je of tril je kapot (denk aan tegels van 1 bij 1 meter).
 

Deur

  • #9
Oke, bedankt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
BertPleizier schreef:
Uiteraard tril je alleen getrommelde stenen na. Andere typen bestrating beschadig je of tril je kapot (denk aan tegels van 1 bij 1 meter).
Dat hoeft niet persé. Hoewel ik geen ervaring heb met 1x1meter (wel 60x60cm) kan dat natrillen van tegels prima met een rubberen mat er onder.
 

12mark12

  • #11
Het beste is eerst banden stellen, aantrillen dan afrijen en leggen van stenen. Vervolgens aftrillen. Je kan veel bestrating aftrillen, ook veel tegels. Wel met een lichte trilplaat met rubbermat.

Als je banden achteraf zet krijg je altijd verzakkingen aan de randen. Als je ze goed aanvult en rustig langs de banden trilt gaan ze niet kapot. Zelfs de 5x15x100 niet. Ik leg beroepsmatig veel sierstraatwerk, nooit geen probleem.

Oja, dat de banden 1,5 cm lager liggen (klik) is niet voor het water, dan zou gelijk net zo goed zijn. Dat is puur visueel. Wat grond erover en je ziet ze niet
 

Pirke

  • #12
Ik zou het advies van 12mark12 opvolgen. Zeker omdat afrijen voor een leek beter gaat over goed gestelde opsluitbanden. Zonder opsluitbanden is dit bijna niet te doen.
Haal wel een aan 1 zijde de opsluitbanden weg in de richting die je legt. Dit voorkomt dat het er te strak in ligt of niet past. Na het leggen de banden weer terugstellen.
 

Roelant1

  • #13
Zoals eerder beschreven, eerst banden zetten, goed aanvullen en vervolgens de bedding aftrillen.
Afreien, klinkers plaatsen, eventueel knipwerk, goed invegen en de bestrating aftrillen, daarna nogmaals invegen.

succes.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu