RAL9010 erg vergeeld binnen een jaar

Matje

  • #1
Hallo,

Voor een klein jaar geleden heb ik een aantal kozijnen in de hal geverfd met een hoogglans alkydverf in de kleur RAL9010. Nu een jaar verder is de verf behoorlijk vergeeld :shock: Is de mate van vergeling ook nog merk (prijs/kwaliteit) afhankelijk? Of heeft elke alkydverf met dit probleem te kampen? Ter illustratie onderstaand een foto van het blik met de vergeelde verf rondom het deksel met wel de kleur RAL9010.


 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Volgens het schildersbedrijf hier in de buurt is alkydverf inderdaad de oorzaak.
Juist de delen die niet in het licht komen zouden eerder vergelen als andere delen...

Ze raadde mij aan om voor lichte verf over te gaan naar acryl (watergedragen) wat niet zou verkleuren.
Niet één merk maar verschillende hebben dit probleem.
Het nadeel van deze verf is wel dat deze moeilijker in het gebruik is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Alle alkydharsverven vergelen, en dit merkt u vooral bij de lichte kleuren. Dit is inherent aan het gebruikte bindmiddel en toepassen van goedkope pigmenten.

Zet maar eens een witte alkydverf op naast een deel wat u een dag eerder hebt geschilderd. Het lijkt of u met 2 verschillende kleuren bezig bent.

Naast de vergeling veroorzaakt door UV kennen deze verven ook een zogenaamde "schaduw" vergeling, dus delen die op plekken zijn aangebracht waar weinig licht komt: de bekende asbak of vaas op de tafel is hier een goed voorbeeld van.

Watergedragen verven hebben van vergeling weinig last.
 

Matje

  • #4
Het "vergelingsproces" gaat wel enorm snel bij alkydverf :shock: Misschien toch maar overwegen om over te stappen naar acrylverf, al twijfel ik nog een beetje over de duurzaamheid van acrylverf in een kleine hal (krassen en beschadigingen) :?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Een PU- watergedragenverf is duurzaam en na doorharding kras- en stootvast.
 

Matje

  • #6
Toch maar doen besluiten om over te gaan op een watergedragen urethan-acrylaatharsverf in de kleur hoogglans RAL9010 :lol:

Nu adviseert de fabrikant als gereedschap een mixkwast (varkenshaar/kunststofvezel) en/of een velvet (velours) lakroller. Nu kom ik in de bouwmarkten deze termen voor de rollers niet tegen. De rollers voor acrylverf daarentegen zijn allen van het type schuim... :?

Bedoeld de fabrikant gewoon de lakrollers (geen schuim) voor alkydverfen?
 

Tiho

  • #7
Ik gebruik gewoon die blauwe rollers, werkt prima. Wat het verschil is geen idee. ( behalve de kleur ).
 

Datron

  • #8
Dat is toevallig. Gisteren weer verf gehaald (Sikkens rubbol satura plus) en daar vroegen ze of ik deze verf al eens eerder heb gehad. Ik zeg jawel hoezo? Nou we krijgen veel klachten over het vergelen van dit type verf, dus we moeten dat er nu bij zeggen. De watergedragen hebben hier geen last van.

Dat vergelen is inderdaad ook mijn ervaring. Ik vind het nu nog niet storend dat de kleur iets geler is geworden, maar ik vraag me af wanneer het vergelen stopt. Ik bedoel ik heb naar een paar jaar toch geen nicotine geel aan de kozijnen zitten? Dat is echt lelijk. Het voorbeeld op de foto is wel erg extreem. Bij mij zit de verf er nu 2 jaar op en is het verschil lang niet zo groot als bij de topic starter (Matje).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
@Matje. Tja, dat is nou het verschil tussen een bouwmarkt en en vakhandel.

Dat vergelen gaat door, maar vaak over het gehele vlak dat wordt belicht of onderbelicht, dus valt het niet echt op als storend. Sommige alkyd-witten vergelen dermate dat het na verloop van tijd meer op RAL9001 gaat lijken
 

Matje

  • #10
Hoi Kees, welke roller adviseer jij voor watergedragen verf? De mixkwast heb ik inmiddels gevonden en toegepast voor de kozijnen, schildert prima, na even wennen :lol: Nu nog enkele grote oppervlakten met de juiste roller? :mrgreen:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
15 cm anza roller of velvet 15 cm beugelzijde afgerond. ( voor de grote vlakken ).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu