Impregneren natuursteen tegelmatjes

ErikK

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben bijna toe aan het betegelen van onze nieuwe badkamer. Op 1 muur komen wat grovere tegelmatjes van natuursteen. Deze matjes moeten geïmpregneerd worden. Volgens de gebruiksaanwijzing, moet het impregneermiddel met een doek ingewreven worden. We hebben dit al op 1 matje getest, maar omdat de matjes zo grof zijn merken we dat er 'richeltjes' en 'putjes' niet te bereiken zijn met de doek. Mijn eerste vraag is daarom: Is er iemand die een idee heeft hoe ik dit op kan lossen zonder het impregneermiddel heel dik te smeren?

Dan het tweede: Omdat wij de matjes ook wat donkerder willen hebben, hebben we gekozen voor impregneermiddel met kleurverdieper. Verder hebben we gekozen voor een lichtere voeg zodat er een mooi contrast ontstaat. Volgens de beschrijving moeten de matjes na het drogen van de voegen geïmpregneerd worden. Nu ben ik bang dat mijn voegen ook zullen verkleuren door de kleurverdieper. Weet iemand of dit zo is? En zou het een mogelijkheid kunnen zijn om de matjes vooraf al te impregneren? Graag advies van jullie!

Groeten,

ErikK
 

Pirke

  • #2
Volgens mij moet natuursteen geimpregneerd worden als er kans is dat het met urine in contact komt. B.v rondom het toilet.
Als je zo een matje erin zet is dat meestal wat hoger. Ik vraag me af of het in jou geval dus nodig is.
Een kleurverdieper zal waarschijnlijk ook de voeg in kleur doen veranderen ja. Dat onderscheid zal kleurverdieper niet maken.
 

ErikK

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Voor zover ik weet is natuursteen altijd wel wat poreus. Als voorzorgsmaatregel wil ik het daarom impregneren. Het is ook in de douche, dus veel vocht. Dan beter liever wat voorzichtiger, dan achteraf te concluderen dat het beter was geweest om te impregneren. Ik denk dat ik de matjes toch al van te voren ga impregneren om de voegen te ontzien.

Gr,

Erik
 

Millew

  • #4
Je hebt kans dat het voegmiddel niet zo goed hecht aan de tegltjes als je ze eerst impregneert. Wellicht kan je eerst een proef doen op wat tegeltjes geïmpregneerd en niet geïmpregneerd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Inpregneermiddelen, voor natuursteen heb je in vele soorten.
Zorg in ieder geval, dat het inpregneermiddel de natuursteen waterdicht maakt.
Want natuursteen zal anders altijd water doorlaten.

Beter is het ook eerst te voegen, en dan te inpregneren, zo zijn de voegen ook goed waterdicht.
De voeg kan iets verkleuren, maar dat is te verwaarlozen.

Als je de tegels eerst inpregneert, en dan pas voegd, zal de voeg niet goed hechten op de tegel, met een risico van lekkage.

Zorg ook, dat de natuursteen tegels eerst helemaal goed droog zijn, voordat je het inpregneer middel aanbrengt, anders zal dit gaan kristaliseren, wat vlekken kan veroorzaken.

De inpregneer, is ook goed aan te brengen, met een vacht verfrollertje, en daarna uitpoetsen met een pluisvrije doek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu