Laminaat vloer kraakt verschrikkelijk!

Alexander77

  • #1
Mijn kliklaminaatvloer (****floor, gelegd anderhalf jaar geleden) ligt op de gehele eerste verdieping. Het is aan een stuk doorgelegd in de slaapkamers en hal. Het kraakt echt verschrikkelijk erg als je erop loopt. We worden er echt gek van. Het lijkt hier en daar ook wat mee te veren als je op de vloer staat. Het kan zijn dat het ergens klem zit, maar ik heb dit nog niet kunnen ontdekken. E ligt een 'gewone' groene rubberen ondervloer onder die ons geadviseerd werd bij deze vloer. Het is op een betonnenvloer gelegd.
Ik kan de oorzaak van het kraken niet ontdekken. Ik heb de plinten van de muren gehaald en overal is er ruimte over. Bij de deurposten heb ik nog niet overal kunnen kijken.
kan het zijn dat de ondervloer teveel mee veert en dat dit het kraken veroorzaakt?

Wat is de oorzaak, hoe kan ik dit oplossen?
 

Laminaatman

  • #2
De oorzaak voor een krakende laminaatvloer is te herleiden naar een beweging in de klikverbinding. Doordat er druk op deze klikverbinding wordt uitgeoefend bij het lopen kan het materiaal kraken als het langs elkaar schuurt.

Om te voorkomen dat een laminaatvloer gaat kraken is het derhalve zaak vooraf zeker te stellen dat er geen beweging in de klikverbinding plaats vindt, dit kun je met onderstaande punten voor bereiken:

1/ Kijk bij het aanschaffen van het laminaat naar de treksterkte van de klikverbinding, hoe hoger de treksterkte van de verbinding, hoe minder mogelijkheid tot beweging er in de naad kan komen.

2/ Zorg ervoor dat de ondergrond waarop gelegd wordt egaal en schoon is.

3/ Neem een ondervloer die zo vast mogelijk is. Een zachtboardplaat is een paar euro duurder dan een foam, maar is wel veel minder makkelijk in te drukken en voorkomt dus beweging in de vloer.

4/ Geef de vloer rondom overal genoeg ruimte, zodat er geen druk op de naden komt te staan als de vloer uitzet. Let op dat de vloer ook werkelijk overal vrijligt, want als hij op één punt vastligt (denk bijvoorbeeld aan een verwarmingsbuis), kan de gehele vloer niet meer uitzetten.

5/ Leg NIET door van de ene naar de andere ruimte. Alhoewel uit de reacties op valt te maken dat veel mensen denken dat ondanks het feit ALLE laminaatfabrikanten dit in hun legvoorschriften hebben staan, dit onzin zou zijn. Ik kan u verzekeren dat zij dit er niet in zetten om de consumenten te plagen, maar omdat er bij de deuropeneningen spanningen ontstaan bij het uitzetten van de vloer.

Wanneer een vloer al ligt wordt het moelijker om het kraken te verhelpen. Het opnieuw vrijzagen van de vloer is soms een oplossing. Hier geldt echter voor dat het alleen helpt wanneer de spanning op de naden niet dermate groot is geweest dat de verbinding inmiddels aangetast is, wanneer de klikverbinding namelijk door de vele bewegingen een fractie 'ruimer' is geworden zal ook dit niet meer helpen. Ik ben bang dat dit na anderhalf jaar te laat is.

Over het algemeen geldt dus zoals zo vaak: voorkomen is beter dan genezen.
 

Alexander77

  • #3
Bedankt. Het zou erg zuur zijn als het inderdaad al aangetast is. We hebben al heel vaak vloeren gelegd en eigenlijk nooit problemen gehad. Dit was ook de duurste laminaatvloer die we ooit hadden gekocht. Om de vloer nu al te vervangen zou flink balen zijn. Destijds hebben we het doorgelegd omdat er zoveel buizen in de vloer liepen en ons geadviseerd werd vooral niet te boren in de vloer (ivm de dorpels).
Ik wil proberen om het vrij te zagen. Zijn er ook dorpels die gelijmd oid kunnen worden?
 

Laminaatman

  • #4
Er zijn zelfklevende dilatatieprofielen, die je gewoon op de vloer kunt plaatsen, maar toch (net als plakplinten) enige beweging voor het uitzetten van de vloer toelaten.
Je hebt ook dilatatieprofielen waarvan het onderprofiel op de betonvloer verlijmd kan worden en waar je van bovenaf de profielen op kunt bevestigen, er zijn gelukkig genoeg oplossingen voor te vinden.

Ik hoop voor je dat de spanning eraf halen voldoende is en dat het HDF in de klikverbinding niet is 'gebroken'.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Doorleggen is altijd een risico. In dit geval wordt er echter gesproken over een groene rubber ondervloer. Als het hier gaat om rubber ondertapijt, dan is dat waarschijnlijk het probleem. Dit veert teveel, waardoor de verbindingen gaan kraken.
 

Snooppie

  • #6
Hallo,
Hier precies hetzelfde. Laminaatvloer van XXX laten leggen in nov. 2008 door vloerenboer. Geklaagd etc. en toen zelfs een nieuwe vloer gekregen! Keurig!! (overigens geen nieuwe ondervloer). Dit was ontzettend veel werk want al onze plinten moesten eraf en er moesten nieuwe aan. In maart 2010 is nieuwe vloer gelegd en sinds deze maand precies weer hetzelfde probleem. . . . . . ik word er ook knetter van, het ligt hier in de woonkamer, werkkamer en keuken.

Bericht aangepast, verwijzing naar merk verwijderd; Mod
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Wij hebben in het verleden heel veel **** Floor verwerkt, daar waren nooit problemen mee. Als er echt een rubber ondertapijt als ondervloer is gebruikt, dan is dat de oorzaak. Dit veert teveel en daardoor krijg je beweging in de klikverbinding. Dat kraakt.

Haal maar eens een stuk vloer weg en leg dat op een vlakke vloer met een geschikte niet teveel verende ondervloer. Dan zal het probleem naar alle waarschijnlijkheid opgelost zijn.

Gewoon in overleg treden met de leverancier. Zit toch garantie op lijkt mij. Alleen als je gaat doorleggen heb je een probleem, dat is in strijd met de leginstructie...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Mijn bericht hierboven is weer bewerkt door een moderator zie ik. Als het hier gaat om de merknaam en het voorkomen van een eventuele procedure door een fabrikant, overigens volstrekt ondenkbaar, dan wijs ik erop dat de merknaam hier wordt genoemd in verband met de tekst in de startpost. Ook stond er een post tussen die in zijn geheel is verwijderd.

Door deze wijziging wordt de inhoud en context van mijn bericht gewijzigd, zonder dat dit voor anderen duidelijk is. Als een moderator het nodig vindt een bericht van mij te bewerken dan moet voor derden zichtbaar zijn wat er is gewijzigd, op welke wijze en wat daarvoor de aanleiding is. Anders wordt namelijk mijn intellectuele eigendom geschonden. Dit is overigens ook een kwestie van goed fatsoen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ben benieuwd welk bericht er tussen stond, graag de inhoud daarvan via PB aan mij gericht.
Ik weet niet wie het bericht aangepast en de merknaam verwijderd heeft.

Het is wel correct gebeurt vind, in de forumregels staat duidelijk dat onnodig noemen van merken niet toegestaan is, soms kan het trouwens niet anders.

In dit geval had u kunnen volstaan met de opmerking: Van het genoemde merk etc.....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Bericht wat er tussen stond was ook behoorlijk tendentieus, dat dat verwijderd is kan ik inkomen. Het betreffende merk werd behoorlijk negatief benaderd zal ik maar zeggen.

Maar aangezien in de startpost als sinds 27 juni en nog steeds de betreffende merknaam genoemd staat in verband met het probleem, ga ik mij niet in allerlei bochten wringen om de merknaam te vermijden. Zeker niet gezien het feit dat ik er geen enkele negatieve uitlating over heb gedaan.

Maar dat is allemaal tot daar aan toe, als er in een bericht wordt geknipt moet voor een ander kenbaar zijn wat door de poster wordt geschreven en wat is aangepast door een moderator. Dat is wel zo zuiver. Zeker als je als forum altijd uit wil dragen juridisch correct te handelen. Dat zou dan niet alleen op moeten gaan richting eventuele fabrikanten, maar ook richting beantwoorders.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
De berichen heb ik aangepast, door de merknaam te verwijderen.
Ook heb ik 1 bericht verwijderd van iemand, wat helemaal niet relevant was in dit topic, en nergens op sloeg.
Dit soort berichten worden dan ook zonder mededeling verwijderd.

En ik was inderdaad vergeten, om er even een berichtje onder te zetten, dat het bericht aangepast was door een mod.
Mijn diepste verontschuldigingen hiervoor. :oops:

Ik heb bij elk bericht nu even een bericht geplaatst, en ook bij het 1e bericht even de merknaam aangepast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu