Trap schilderen - Ervaring met Sigmaluxe SP Satin

Bulgozer

  • #1
Ik wil mijn trap gaan schilderen.

Heeft iemand ervaring met Sigmaluxe SP Satin ?
Aangezien deze verf op waterbasis is vraag ik me af of dit wel sterk genoeg is.

Omdat ik de trap in dezelfde kleur wil hebben als het overige houtwerk in huis kwam ik hierop uit. De rest van het huis is geschilderd met Sigma Nova Satin.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een aflaklaag is zo sterk als zijn ondergrondbehandeling.

Het door u beoogde product kan gebruikt worden op een goed hechtende ondergrond en is geschikt voor trappen.

Is deze nu met een alkydverf behandeld dan moet u deze eerst reinigen en volledig mat schuren. Daarna kunt u een watergedragen AllGrund hechtprimer aan brengen.

Is deze al met een watergedragen verf behandeld dan kunt u volstaan met reinigen en licht opschuren.

Is de trap nog onbehandeld dan reinigen ( HH trap ontvetten met thinner ) en schuren, AllGrund watergedragen hechtprimer aanbrengen, opervlakte reparaties uitvoeren en deze gronden waarna u met 2 lagen dekverf de trap kunt afwerken.

Er bestaat nog steeds veel twijfel. De ontwikkeling van watergedragen verf gaat snel: qua duurzaamheid doet ze niet veel onder voor terpentineverf. Was het 3 jaar geleden nog gebonden aan een bepaald systeem van wat- kan- over- wat: een watergedragen AllGrund hechtprimer kan ook zeer goed dienen als hechtlaag voor terpentineverven.

Voordeel hiervan is de snelle droging ( dus minder stofontvankelijk|), uitstekende schuurbaarheid en hechting voor de opvolgende laag. Het lijkt wel een reclamespotje, maar het zijn bewezen feiten.
 

Bulgozer

  • #3
Bedankt voor je uitgebreide anwoord Kees.
Ik had nog de verfwinkel gebeld en volgens hen kan ik de trap gewoon lakken met de Sigma Nova Satin die op de kozijnen gebruikt is.

1 van de 2 trappen in huis is al in de grondverf gezet met Gamma grondverf. Kan daar de Nova Satin op gezet worden?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Een aflaklaag is zo sterk als zijn ondergrondbehandeling.

Niet echt een degelijk begin, maar misschien heeft u geluk.
 

Ffreddy

  • #5
Ik haak met mijn eigen vraag maar even in op deze vraag:

Op een grenen trap heb ik min of meer dezelfde beginnersfout gemaakt. Een alkyd-grondverf uit de bouwmarkt gebruikt. De tips van Kees volgende ga ik deze dus helemaal mat zetten en dan voorbehandelen met allgrund hechtprimer. Enkel zit ik dan met de aflak. Veel van het overige schilderwerk wat niet mechanisch belast wordt zit al in de acrylverf geslingerd van 1 van de 2 grote merken die in de bouwmarkt te krijgen zijn. Voor het overige schilderwerk vindt ik dat prima volstaan, maar ik had begrepen dat je dit bijvoorbeeld niet op een trap kan toepassen.

Nu las ik elders dat ik het beste een pu verf kan gebruiken, maar kan ik dat in de door mij benodigde kleur krijgen? (Die verf serie werkt namelijk niet met ral-nummers) Of zijn er betere alternatieven dan pu verf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Bij de verfvakhandel of speciaalzaak kan men elke kleur* voor u mengen. Daar werkt men veel met RAL kleuren, waardoor de kleuren 9010 en 9001 zo langzamerhand al door de fabrikanten op kleur wordt geleverd.

Ik heb het dan wel over de 2 meest toegepaste lichte kleuren in huis.

* Er geldt wel een restrictie vwb toevoegen van veel mengpasta ( donkere kleuren in speciaalverven ) die vanuit wit worden geleverd: de eigenschappen gaan daarmee verloren. Vaak geeft het productblad dat al aan: max 5% mengkleur toevoegen. Bijvoorbeeld bij isoleerverven of muurcoatings.

Watergedragen PU lak ( polyurethan ) heeft betere eigenschappen dan een gewone watergedragen verf. Het is kras- en stootvaster.

U heeft 1 van de 2 grote merken uit de bouwmarkt schrijft u. Dit zijn wel de merknamen, maar geen professionele verven. Ook de grote jongens willen graag een graantje uit de DHZ-ruif plukken.
 

Ffreddy

  • #7
Begrijpelijk verhaal, maar: op de verf staat géén RAL-nummer. Weet de leverancier dan wel hoe hij de mengverf op kleur moet krijgen?

Is het ook nog verstandig om na de PU-lak ook nog een PU-transparante lak toe te passen? Of is dat overdaad?

Of bereik je hetzelfde door over de acrylverf deze PU-transparante aflak toe doen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dat RAL nummer komt er pas op het etiket op als de kleur is gemengd. U bent de opdrachtgever en geeft dus aan welke RAL kleur ( ahv een kleurenwaaier) u wilt hebben.

U kunt een transparante afwerking over elke verf aanbrengen. Wij doen dat uitsluitend over muurverf als zg clear-coat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu