Verstopping voorkomen

RvanO

  • #1
In de afvoer van de wasmachine en gootsteen heb ik verstopping gehad. Met de ontstoppingsveer is deze gelukkig verholpen. Nu ben ik bang dat de restanten weer uitgroeien tot een nieuwe verstopping en dat zou niet goed zijn. Wat kan ik nu doen om problemen in de toekomst voor te zijn?

Op vloeibare ontstopper staat dat je die ook kan gebruiken voor preventieve werking. Maar of het nu zo verstandig is om regelmatig chemicaliën door het riool te spoelen?

Bedank voor de tips.
 

Xr8

  • #2
Het hangt ervan af waardoor de verstopping veroorzaakt wordt. Een goed aangelegde riolering waar door heen gegooit wordt wat er door hoort zal niet snel verstoppen. Klant van ons gooit standaard elke week een emmer sodawater door de afvoer, buis leek wel als nieuw. Wellicht is het een oplossing.

Het zou echter bij normaal gebruik niet nodig horen te zijn.

Succes.
 

Kokopelli

  • #3
Warm tot heet sodawater is inderdaad zeer effectief. Als je een HD-reiniger hebt, dan is een rioolslang ook een goed hulpmiddel. In mijn keuken heb ik noodgedwongen enkele haakse bochten in mijn afvoer. Een HD-slang krijg ik daar niet helemaal door. Ik heb toen het syfon losgehaald en er zover mogelijk een tuinslang ingedrukt en deze met een oude fietsbinnenband waterdicht afgesloten op de afvoer. Toen de waterdruk er op. Dan krijg je druk en volume en dat werkt als een raket. Even stond het te spannen en toen bloeb in een keer was de (taaie) prop weg. Blijkbaar ook echt schoon, want het gaat al weer 2 jaar goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waterdruk kan teveel zijn voor een afvoer, vooral oudere afvoerleidingen kunnen niet tegen de druk van de waterleiding, de pijp kan knappen of de verbindingen kunnen los gaan.
Pas hier dus mee op.
 

Kokopelli

  • #5
Jan, ook ik zou niet altijd voor deze oplossing kiezen als ik nog anderen in voorraad heb. Soms is het de keuze tussen twee kwaden: zagen in je afvoer of waterdruk er op met het risico dat de leiding het ergens begeeft. Overigens, als je gelijmde PVC-afvoeren hebt, kan je weinig gebeuren is mijn ervaring. Als uiterste oplossing, blijf ik hem toch adviseren, want als het lukt, ben je in een keer klaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu