Enkelsteens muur isoleren

Jan Va

  • #1
Hoe kan ik een enkelsteens muur isoleren, zonder al teveel verloren ruimte?
 

Erik D

  • #2
Toch echt aan de binnenzijde. Als de muur vochtig is zorgen voor een luchtspouw (ca 20 mm) en dan stijlen (38x89 oid) tussen plafond en wand. Hiertussen je isolatie (90 mm bij deze stijlen). Aan de warme zijde nog een dampremmende laag en dan een enkele gipskartonplaat.

Gaat het om een woonkamer of een berging? In het laatste geval zou je misschien met wat minder isolatie kunnen volstaan. Maar het halen van een Rc van 2,5 is wel wenselijk om daadwerkelijk een energiebesparing te realiseren.

Als de muur mooi vlak en droog is zou je ook nog kunnen kiezen voor een PS isolatieplaat verlijmd op een vezelgebonden plaat. Is wat dunner uit te voeren maar de isolatiewaarde van PS is niet echt geweldig.
 

EdP

  • #3
... dus je wilt geen 12 cm ruimte verliezen en toch isoleren ?? :roll: ...
 

Chathanky

  • #4
Of de buitenkant isoleren, kost binnen geen ruimte.

Nadeeltje dat de aansluiting van de buren niet meer in lijn is en dat je een bouwvergunning voor nodig hebt.

Grootse voordelen: gebouwmassa zorgt voor een accumolatie en geen last van koudebruggen.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Als je dun wilt isoleren, kan je deze produkten proberen.

Is alleen een beetje kostbaar; € 20-25,= / m² gemiddeld, maar dan heb je wel een Rd = 5 m²K/W

w.
 

Chathanky

  • #6
Dit heb ik ook wel eens gelezen, vragen die bij mij opkomen, voldoen ze aan de europese richtlijnen kwa isolatiewaarde bepaling? Ik heb dit niet kunnen vinden, mijn mening is als je zo'n geweldig product hebt, laat je dit toch doen om alle twijfel van klanten weg te nemen.

Als het zo'n ideaal product is, waarom wordt dit zo weinig toegepast bij erkende bedrijven die renovatieprojecten doen.

Er zijn op internet veel site's over passieve woningen, dit zijn fanaten op isolatiegebied, en schuwen niet dat het wat extra kost, op diverse site`s die ik bezocht heb is over dit product geen woord gerept.

Het zou heel mooi zijn, als er duidelijkheid hierover was dan had ik het ook wel toepast. Het ziet er goed uit maar ik heb er ernstige twijfels over.
Het zal allicht isoleren daar ben ik van overtuigd, maar ze hebben mij niet kunnen overtuigen van de waardes zoals opgegeven.
 

Chathanky

  • #7
De kosten vallen als het waar is wel mee, isoleer maar met de zelfde waarde steenwol met een rd van 5, dan komt er ook nog eens het rachelwerk bij die ook meer kost , ben je mischien zelfs voordeliger uit.
 

Erik D

  • #8
Ik ben ook sceptisch hoor... maar als het werkt zou het een uitkomst zijn.

Ik zoek nog een lambda waarde van het spul. Misschien is de Rc waarde aangegeven per 100 mm. Dan is 6 namelijk al heel erg hoog...
 

Chathanky

  • #9
Lambda waarde is inderdaad niet terug te vinden.

Rc is de constructiewaarde en is afhankelijk van het aantal balken en andere materialen tussen de isolatie meestal geven fabrikanten een rd waarde.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #10
Ik denk dat ze het "stervensdruk" hebben:

Wij zijn dealer van het produkt, maar hebben nu al 2 x documentatie en monsters aangevraagd, en nog steeds niks gekregen.

Wel al 2x van verkocht, Faktuurbedrag kan lekker ophopen.......

w.
 

H@ns

  • #11
Chathanky schreef:
Er zijn op internet veel site's over passieve woniningen, dit zijn fanaten op isolatiegebied, en schuwen niet dat het wat extra kost, op diverse site`s die ik bezocht heb is over dit product geen woord gerept.
Ook al eens op Belse en Franse sites gekeken?
Ik weet dat consumenten in belgie en Frankrijk veel meer vragen om dun isolatiemateriaal, gewoon omdat er meer in enkelsteens natuursteen muren is gebouwd.

Ze willen aan de buitenzijde het karakter van de massieve muur behouden maar binnen graag comfort hebben zonder veel ruimteverlies.
Ik ken het product uit Franse tijdschriften waar ze er erg hoog over opgeven en het brengen als relatief nieuw en revolutionair.
Hier in NL heb ik er inderdaad nog nooit een woord over horen reppen..
 

Chathanky

  • #12
De belgen zijn sinds kort zeker met een inhaalrace begonnen in verhouding tot andere europese landen.

Ik blijf het een vreemde zaak vinden dat een bedrijf een product ontwikkelt dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt zijn product niet laat keuren volgens de europese norm, als het nou uit timboektoe afkomstig zou zijn ok, maar een frans bedrijf mag je verwachten dat ze het gewoon laten testen.

Ik heb er heel veel van dit soort site`s bekeken, ik zal er ook wat meer moeite voor moeten doen, ik heb zelf een woning uit 1906, je kan sowieso niet klakkeloos ergen isolatie tussen proppen en zeker niet in de steens gebouwde vorm.
Voor mijzelf heb ik de plannen wel liggen en dit jaar de zoldervloer gevuld met 25 cm dik steenwol. In de zomerdagen al profijt van gehad ivm. ongewilde opwarming en nu maar afwachten of ik in de winter ook profeit van heb.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Erik D schreef;
Aan de warme zijde nog een dampremmende folie en dan een enkele gipskartonplaat.
Ik zou u toch willen aanraden aan de warme zijde een dampwerende folie te plaatsen en tussen de muur en de isolatie een dampremmende folie.
Ga voor goede voorlichting bij uw aankoop naar een bouwmaterialenhandel

Succes.
 

Chathanky

  • #14
Hangt ook af met wat voor isolatiesoort je gaat gebruiken, dampopen isolatie is inderdaad altijd een dampwerend scherm.
 

H@ns

  • #15
Tja ik ben ook op zoek naar een ideale isolatiemethode voor een enkelsteens muur.
Wat me opvalt is dat de Belgen er toch andere ideën op na houden. Ik las bijvoorbeeld ergens; folie tegen je muur, rachelwerk, 8 cm steenwol (rotswol heet dat dan ineens :mrgreen: ) en gipsplaten er tegen.
Motivering: enkelsteens slaat vocht door dus afsluiten...

Of deze: nooit een luchtspouw maken want dat haalt je isolatiewaarde drastisch omlaag!
Motivering: steensmuurtjes ventileren hun vocht voor 80% naar buiten dus echt nat wordt je isolatie toch niet...

Tegenstrijdig die twee maar ik moet zeggen dat ik de tweede wel logisch vind. Het isoleren van een spouw vindt men ook onwenselijk, beter is om van binnenuit te isoleren, aldus onze gerespecteerde zuiderburen.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #16
Ik weet alleen dat men bij spouwmuurisolatie de isolatie strak tegen het binnenblad moet plaatsen. Dit houdt bijvoorbeeld bij harde spouwplaten van pur/pir , eps etc. dat men bij een gemetseld binnenblad het zelfs bijna moet stucadoren vóórdat men dit aanbrengt.

Bij een luchtspouw(tje) tussen isolatie en binnenblad ontstaat een luchtstroming die de isol.waarde met tientallen procenten doet afnemen.

w.
 

Chathanky

  • #17
De buitenkant isoleren bied energietechnisch meer voordelen dan de binnenkant, ook voor het comfort.

Als je de binnenkant isoleert heeft dit als nadeel dat je de warmte van de dag heel snel weg is, dan zal je in de avonduren in de herfst en vroege voorjaar moeten stoken. In de zomer warmt het gebouw heel snel op om dat je de gebouwmassa door de isolatie buitensluit. je hebt snel last van temperatuursschommelingen.

Als de buitenkant geïsoleerd is worden deze schommelingen opgevangen door de muur en 's avonds straalt de muur z'n warmte rustig weer af aan de ruimte.

Een overdreven voorbeeld: het is een week tussen de 25 en 30 graden. Ga dan eens een kasteel bezoeken, dan is het daar nog goed vertoeven, omdat de dikke muren nog lang niet opgewarmd zijn. Het omgekeerde heb je in het begin van de winter: dan is het er nog redelijk warm, omdat de opgenomen warmte nog kan worden afgestaan aan de ruimtes van het kasteel. Als de isolatie aan de binnenkant zit gaat de warmte aan de buitenkant verloren.
 

Fiesiekus

  • #18
Dat is een interessante gedachtengang .... door de buitenzijde te isoleren wordt de warmtecapaciteit van de woning aanzienlijk vergroot. Voordeel is inderdaad dat de temperatuursschommelingen aanzienlijk gedempt worden.

Maar is dat praktisch uitvoerbaar in een land als Nederland waar het grootste deel van de huizen van rode baksteen is gemetseld?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Nee.
 

Chathanky

  • #20
Probleem is vaak dat je aansluiting met de buren niet meer in lijn is.

Er zijn prefab delen isolatie met steenstrips die niet van echt te onderscheiden zijn. Blijft het uiterlijk in ieder geval zoals normaal.

Voordeel is ook dat je geen last hebt van koudebruggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu