Klasse schakelautomaat

Onno

  • #1
Ik wil een nieuwe groepenkast aan laten leggen, en nu adviseerde een kennis mij om klasse c schakelautomaten te nemen, omdat je dan geen problemen krijgt als je een keer een apparaat aansluit met een hoge aanloopspanning (hij noemde als voorbeeld een betonmolen, niet dat ik die dagelijks gebruik...). Zodoende een paar vragen:
  • Is dit voor een huis installatie zinvol of enigszins overdreven ? En als c overdreven is, moet je dan a of b nemen ?
  • Kun je verschillende klasse automaten door elkaar gebruiken (bv de groep voor de garage klasse c, de rest a of b) en zo ja, moeten de automaten achter 1 ALS dezelfde klasse hebben ?
  • Als je klasse c automaten gebruikt, moet je bedrading daar op aangepast zijn, of andere aanpassingen aan de rest van de installatie (rest is al volgens de huidige normen aangelegd iov de vorige eigenaar, alleen het monteren van de groepenkast heeft ie niet meer laten doen)
Alvast bedankt voor de info.

Onno
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2

Toon

  • #3
Ik zou zeggen, als er geen strikte noodzaak is om een automaat met c-karakteristiek toe te passen (motoren etc), gebruik dan maar gewoon automaten met b-karakteristiek.
En dat verhaal over het aansluiten van een betonmolen, ik denk dat je zelf ook wel aanvoelt dat dat een beetje onzin is. Misschien kan je dan ook een aanvraag bij de energieleverancier doen voor een aansluiting van bijv. 3 x 80A. Altijd handig als je de hele straat nog eens uitnodigt voor een feestje en met 100 personen moet gaan gourmetten oid. :mrgreen:

Succes
 

Ronald42

  • #4
Er is alleen wat voor te zeggen als u regelmatig gebruik maakt van zware gereedschappen. Lasapparaten, Slijptollen, Slijpsteen, grote koelingen ect ect. Anders is een B ruim voldoende.

Indien u bijvoorbeeld in de schuur regelmatig met zulks gereedschap aan de slag gaat zou u alleen voor die groep een C kunnen overwegen. In mijn opinie is het niet echt nodig.

Je kunt ze dus door elkaar gebruiken en andere aanpassingen zijn niet nodig.
 

Onno

  • #5
Bedankt voor alle tips. De 3 x 80 A zal ik in overweging houden, als ik nog eens een popconcert in mijn achtertuin wil geven :lol:

Maar 1 c-groep voor de schuur lijkt me wel wat, ik heb in het verleden wel eens wat gelast dus je weet maar nooit.

Ga ik daarvoor offertes aanvragen !
 

H@ns

  • #6
Ik heb een oude zaagmachine op 230V die inderdaad het probleem heeft licht uit te doen als hij op toeren moet komen. (hangt er vanaf waar ik hem inplug)

Ik kan me voorstellen dat een betonmolen van 150 liter met volle belading ook nogal wat piekbelasting geeft bij het opstarten dus voor mij is die vergelijking niet zo vreemd.
Nu ik hierboven over het bestaan van zo'n C-klasse groep lees gaat er bij mij ineens ook een lichtje branden :P

Misschien kan iemand nog even de subvraag over het al dan niet aanpassen van de bedrading toelichten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Eigenlijk staat het antwoord daarop al in de door mij gegeven link, want daar staat uitgelegd, dat de (thermische) beveiliging voor overbelasting voor alle typen automaten hetzelfde is, nl 1 uur, en dat dat degeen is die de bekabeling beveiligt.

Het verschil zit hem (volgens dat onderwerp dus) in de kortsluitbeveiling (magnetisch), dus zeer kortstondig, en ik kan me niet voorstellen, dat je daarvoor een dikkere leiding nodig hebt.

Waar je wel mee te maken kunt hebben, is dat bij kortsluiting je hoofdzekering er eerder uit kan gaan met een C automaat dan met een B automaat. En dat kan best wel lastig zijn, vooral als je afgelegen woont.

Maar misschien kan een van de elektraspecialisten nog even met zekerheid die kabeldikte toelichten?
 

Toon

  • #8
Kabeldikte is niet echt van belang in deze gevallen. Wordt pas interessant bij verzwaring van de beveiliging of bij hele lange lengtes.
 

Onno

  • #9
Hoe lang is ongeveer heel lang? Meer dan 30 m, 100 m, 300 m?

Niet dat het voor mij speelt want al staat mijn schuur achter in de tuin, meer dan 15 m zal de afstand niet worden tussen schuur en groepenkast.

Tenzij ik natuurlijk de bedrading via kelder, zolder en de 5 buurhuizen ga leggen. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu