Beluchting badkamer horizontaal naar buiten

Vinc_71_yep

  • #1
Ik heb een vraag m.b.t. de beluchting:

Stand van zaken nu: als wasmachine loopt is er een borrelend geluid in de afvoer van de keuken. Oorzaak geen beluchting.

Nu wil ik een (beluchtings)buis tussen bad en wasmachine afvoer plaatsen (zie afbeelding). Aangezien badkamer op begane grond ligt wil ik de buis horizontaal naar buiten werken i.p.v. onder dakpan. Oftewel hij loopt over plafond naar buitenmuur.

- Kan ik dit zo doen? Of moet de buis verticaal staan?
- Is er misschien nog een andere oplossing dan al die meters buis te plaatsen?
- Als ik geen beluchter zou aanbrengen, zou het bad bij leegloop de sifons leegtrekken
  (zie afbeelding) of zou het bij een licht borrelend geluid in de keuken blijven?

Afbeelding

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Afbeelding is geplaatst.

Overigens heb je het hier naar mijn idee over een ontluchting die vanzelfsprekend ook als beluchter werkt.

Indien het alleen om beluchting gaat, zou een losse beluchter (ergens in de badkamer dus) al moeten helpen. Daar zit een "klep" in die zorgt dat de lucht alleen de buis in stroomt, niet er uit.

Maar ontluchting van de badkamer is wel nodig heb ik begrepen.
Verder heb ik hier geen verstand van...
 

Vinc_71_yep

  • #3
En zo'n losse beluchter waar je het over hebt, zou dan ook de borrelende geluiden en het eventueel leegtrekken van sifons tegengaan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Naar mijn inschatting zal een (losse) beluchter het leegtrekken van sifons tegengaan, maar of het het borrelen in de keuken verhelpt?
Ontluchting is vooral nodig om de waterloop goed te laten verlopen.

Zonder ontluchting kun je het effect krijgen dat bij leeglopen van het bad of bij een hevige regenbui het water in bijv. de wastafel omhoog komt, zo heb ik het idee. Ontluchtingspijp is dacht ik ook een installatievoorschrift...

Maar nogmaals: ik ben geen specialist op dit gebied!

Zelf heb ik én ontluchting in de badkamer én beluchte sifon voor de wasmachine-aansluiting.
 

Vinc_71_yep

  • #5
Maar kan ik een buis wel horizontaal wegwerken of moet deze persé verticaal staan?
 

Fiesiekus

  • #6
De stand van de ontluchtingspijp maakt geen klap uit; als ie maar niet vlakbij een openslaand raam uitkomt; bij overdruk komt er nl rioollucht door naar buiten. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld bij hevige regenval de luchtdruk in het riool zo hoog oploopt dat via sifons ONT-lucht wordt.

Een BE-luchter heeft andere functie; voorkomt dat sifons worden leeggezogen door een onderdruk in het riool bijvoorbeeld door het doortrekken van de WC of, in uw geval, bij het wegpompen van het waswater. Veelal wordt aangeraden de beluchter aan het “eind
 

Vinc_71_yep

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden, zeer verhelderend.

Nog een laatste vraag voor ik mij naar de bouwmarkt begeef.
Mag ik zo'n BEluchter onder een badombouw plaatsen? Of is er daar te weinig lucht om perfect te werken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Of het mag weet ik niet, maar zo'n ding is zo klein, je kunt het bijv aansluiten met een T stukje. Hij moet verticaal staan, anders werkt ie niet.
Tenminste het type, dat ik heb gebruikt...

En omdat er een afsluitringetje van rubber in zit (ik weet niet of dat altijd zo is) lijkt het me handig als je hem op een plek zet, waar je er nog bij kunt komen, om dat eventueel (ooit) te vervangen.

Verder zal er bij plaatsing achter een bad wel ergens een kiertje moeten zitten, waar lucht in kan komen, anders trek je een soort vacuüm, lijkt me.

Maar wat is er op tegen om die leiding achter je bad door zo te laten doorlopen, zodat je de beluchter rechts van het bad kunt plaatsen?
Mocht dan blijken, dat het niet voldoende is, kun je relatief makkelijk alsnog een complete ontluchtingspijp naar buiten maken...
 

Fiesiekus

  • #9
Klusidee Kees schreef:
Maar wat is er op tegen om die leiding achter je bad door zo te laten doorlopen, zodat je de beluchter rechts van het bad kunt plaatsen?
Mocht dan blijken, dat het niet voldoende is, kun je relatief makkelijk alsnog een complete ontluchtingspijp naar buiten maken...
En die ontluchtings-pijp zal dan ook als beluchter kunnen werken.
Houd ons op de hoogte van de resultaten; ik bedoel of het plaatsen van dat ding ook echt helpt. Er is veel onduidelijkheid over dit probleem gezien het aantal vragen op dit forum.

Dus voor allen belangrijk om jouw resultaat te horen/lezen!
 

Vinc_71_yep

  • #10
De leidingen achterlangs laten lopen vergt behoorlijk wat meer werk; buiten het feit dat ik de buis in de nog te plaatsen tussenmuur moet plaatsen, over het plafond, gat in buitenmuur en dan zit deze buis/beluchter nog maar ettelijke decimeters van het doucheraam....

Wat dus weer voor stank zou kunnen zorgen. Ik kan de buis ook nog eens een verdieping hoger brengen, door de zolder en onder het dak uit laten komen...

Dus feitelijk hoopte ik dat het met me met zo'n afsluitdop een hoop werk zou schelen. Aan de andere kant, als je bezig bent moet je het ook meteen goed doen. Dus ik ben er nog niet helemaal uit.

Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte. Verder zijn alle tips nog steeds meer dan welkom.
 

Fiesiekus

  • #11
Vinc_71_yep schreef:
Dus feitelijk hoopte ik dat het met me met zo'n afsluitdop een hoop werk zou schelen.
De strekking van zowel Kees als mijn verhaal is dat de beluchter (het is geen afsluitdop!) in eerste instantie een eenvoudige en doeltreffende oplossing kan zijn. Probeer dat eerst en maak je daarna pas zorgen over de verlenging van de ont/beluchter naar buiten
 

Vinc_71_yep

  • #12
Ik heb er een rioolbeluchter opgezet, maar helaas, de gootsteen in de keuken blijft borrelen.

Het lijkt er ook op dat er veel lucht mee gestuwd wordt, want als de wasmachine water wegpompt, wordt de beluchter door de druk omhoog gedrukt (ik heb hem nog niet vastgelijmd). Nu ben ik bang dat het water in het bad omhoog gaat komen als ik de afvoer daarop aansluit. (in de tekening is dat al aangegeven, maar dat moet dus nog).

Is het normaal dat er zo'n druk opstaat en hoe is dit eventueel op te lossen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik denk dat je niet aan een ontluchting ontkomt.
En zelfs dan is het niet 100% zeker dat het opgelost zal zijn.

Wat je kunt proberen, is in plaats van die beluchter er tijdelijk gewoon een open stukje pijp op te zetten, denoods met een verloop naar een bakje, voor het geval er water uit komt.

Je hebt dan eigenlijk hetzelfde als een ontluchter, alleen eindigt die dan nu in de badkamer. Het enige verschil met een ontluchter op het dak is dat de rioollucht dan in de badkamer komt. Maar dat lijkt me voor de test niet zo'n ramp.

Verder lijkt het er wat op, dat de afvoer niet goed (genoeg) is, redenerend:
Op het moment dat de wasmachine afvoert, moet het water weg in de afvoer naar beneden. Het kan niet snel genoeg weg, en loopt daardoor in alle zijwegen die het kan vinden. Dus ook naar de zijbuis naar de beluchter. Daardoor ontstaat druk, en slaat de beluchter dicht.

Indien diezelfde afvoer verderop gebruikt wordt voor de gootsteen, heb je daar een zelfde effect, zij het dat er flink wat lucht in de pijp zat, en je dus een gorgelend geluid krijgt.

Het lijkt erop dat je dat niet echt helemaal weg zult krijgen.
 

Fiesiekus

  • #14
Die druk verhoging vind ik vreemd; heb je wel eens verstopping van het riool gehad of slecht weglopen ervan? Vieze rioolluchtjes in badkamer of keuken?

Waarschijnlijk is de conclusie nu dat er een ontluchtingsbuis naar buiten gemaakt moet worden. Kan kort mogelijk: zie mijn eerdere bericht.
 

Co de Witgoedman

  • #15
Het lijkt er ook op dat er veel lucht mee gestuwd wordt, want als de wasmachine water wegpompt, wordt de beluchter door de druk omhoog gedrukt (ik heb hem nog niet vastgelijmd).
Ik denk hierdoor ook dat er een probleem in de afvoerzit, verstopping of een te dunne afvoerbuis, 32 ipv 40 mm.

Teveel zeep gebruik en het tegenwoordig wassen op lage temperaturen zorgen voor een complete dierentuin aan micro-organismen in de afvoer, waardoor deze weer verstopt raakt.
 

Vinc_71_yep

  • #16
Wat je kunt proberen, is in plaats van die beluchter er tijdelijk gewoon een open stukje pijp op te zetten, denoods met een verloop naar een bakje, voor het geval er water uit komt.
Die pijp heb ik meteen geprobeerd, maar zonder resultaat. Het wordt echter nog vreemder. Op het T-stuk riool-wasmachine zit nu nog een afsluitdop waar straks dus de afvoer van het bad opkomt. Op het moment dat ik geborrel in de keuken hoor, en ik de dop eraf haal, houdt het geluid meteen op. Vandaar mijn conclusie dat de beluchting niet goed is.

Nu heb ik (als proef) op datzelfde punt dus een horizontale buis aangesloten met een T-stuk met daarop de rioolbeluchter (en later dus het stuk buis) en de aflsuitdop. Nu zou je dus verwachten dat het geborrel ook op zou moeten houden, maar dan gebeurt het dus niet. :?:

Zou er dan toch een verstopping zitten zoals Co concludeerde? Ik heb verder nog geen tekenen gekregen van zoiets dergelijks (stank ofzo).
 

Fiesiekus

  • #17
Het is dus een idee een ONTluchting op dat "badaansluitpunt" aan te sluiten. Het borrelen is een OVER-drukprobleem. Een onderdruk zou denk ik een slurpend geluid voorbrengen....denk aan een goud glas bier op een hete zomerdag.....
 

Rotjeknor

  • #18
Ik denk daar graag aan, maar daarmee staat alleen het water in m'n mond (-:
Ik kan je dus niet helemaal volgen, leg eens uit?
 

Fiesiekus

  • #19
Neem een glas bier aan de getuite (mond)lippen, blaas in de vloeistof en je hoort een borrelend geluid. Zuig aan de lippen, pardon vloeistof, en je hoort een slurpend geluid analoog aan het rioolprobleem met wasmachine
 

Rotjeknor

  • #20
Ah, nu snap ik het (-:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu