Isolatiewaarde riet+stucwerk

MRP

  • #1
Ik heb in mijn woonkamer een verlaagd plafond verwijderd, daarboven trof ik een rachelwerk aan waar gips op zat. Dit gips is verwijderd, er komen nieuwe stucplaten op.

Onder dit rachelwerk zit in de helft van de woonkamer een oud riet+stuc (kalk?) plafond, onder de andere helft alleen een balklaag.
Nu wil ik de ene helft zonder oud stucplafond isoleren met glaswol, maar vraag me af of ik het riet+stuc plafond ook moet weghalen en daar moet isoleren met glaswol, of dat ik dit best kan laten zitten. Vraag is dus eigenlijk of de isolatiewaarde sterk omhoog gaat als ik er glaswol plaats ipv riet+stucwerk laat zitten.

Ik neem aan dat ik dan het rachelwerk wat op het stucplafond zit ook moet verwijderen, wat dus aanzienlijk meer werk is, dus als het niet nodig is laat ik dat liever achterwege ;). Graag advies over wat te doen!
 

MRP

  • #2
Foto:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat zit erboven? Wil je thermische of geluidsisolatie?
 

MRP

  • #4
Beide eigenlijk, maar voornamelijk thermisch. Erboven zit de ondervloer van de bovenverdieping, dus na de steunbalken kijk je aan tegen de ondervloer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
En van wie is de ruimte die daarboven zit.
 

MvanV

  • #6
Riet isoleert,maar niet gigantisch, al was het maar omdat het dun is.

Voor behoud pleiten: geeft extra isolatie, maakt renoveren in oude staat makkelijker. Er zal een tijd komen dat mensen trots zijn op een huis met originele rietstucplafonds.
Tegen behoud pleit: Riet is brandgevaarlijk.

Brandgevaar is wel goed af te vangen als het achter stucgips,glaswol en gipsplaat zit: dat zijn brandwerende materialen. Maar van boven zit er misschien alleen een houten vloer boven? Dan kan weghalen toch de brandveiliheid verbeteren
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou het riet weghalen, isoleren met steenwol en gipsplaten aanbrengen. Als de ruimte erboven onverwarmt is, minimaal 10cm steenwol, en als de ruimte erboven niet van jou is, 60min. brandwerende (gipsvezel)plaat aanbrengen volgens de voorschriften.
 

MRP

  • #8
Erboven zit de eerste verdieping van het huis, ook van mij ;). De ruimte erboven wordt ook verwarmd.
Ik neig nu naar het laten zitten omdat het nog wel aardig isoleert zo ik begrijp, dus voordelen van iets betere isolatie wegen niet op tegen de hoeveelheid extra werk...
 

Chathanky

  • #9
Als je de ruimtes individueel op temperatuur wil regelen is een laagje isolatie nooit weg.
Doe je het niet is je bovenverdieping altijd afhankelijk wat er beneden gebeurt.

Voor comfortverbetering zou ik zelf isolatie willen hebben maar mijn voorkeur hoeft jou keuze niet te zijn natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu