Verwarming en luchtverwarming

Hoosje

  • #1
Beste,
Ik ben bezig een opdracht om hier op kantoor een zo goed mogelijk klimaat te realiseren met het oog op duurzaamheid. Ik heb tot mijn beschikking: een vloerverwarming (berekend als hoofdverwarming), een luchtverwarming (grote unit op het dak met centrale verwarmingsbatterij), en in elke ruimte een naverwarmer in het luchtkanaal, ook zit er in elke ruimte een temperatuuropnemer die centraal binnenkomen op een besturingsunit.

Op dit moment staat alles op een constante temperatuur te branden dus er wordt nog niks apart geregeld. De bedoeling is om de vloerverwarming op een constante lage temperatuur te houden en met de luchtverwarming elke ruimte apart bij te regelen.

Ik heb voor elke ruimte een warmteberekening gemaakt met verliezen door de wanden, vochtproducties van mensen, en alles erop en eraan. Maar ik loop ik een beetje vast. Hoe kom ik er nu achter wat de beste aanvoertemperaturen zijn etc. om de regeling zo energiebesparend en stabiel mogelijk te maken? Moet de vloerverwarming WA zijn? Waar moet ik op letten? Ik hoop dat jullie me een duw in de goede richting kunnen geven.
 

Bernhard

  • #2
De benodigde watertemp zijn afhankelijk van de warmtevraag/belasting.
De watertemp stijgt of daalt afhankelijk van de tijdsduur van de warmtevraag.
De warmtevraag is afhankelijk van de interne en externe belasting van het systeem. Eea wordt door de regeling, de ruimtetemperatuuropnemer en de regelafsluiter automatisch ingesteld.
Wat wel berekend of proefondervindelijk ingesteld moet worden is bij welke buitentemp de koeling/verwarming moet aan of uitgaan om overlapping te voorkomen en onnodig energie te verspillen.
De VV zou mogelijk pas moeten aangaan/vrij gegeven bij een buitentemp lager dan 12grd.
De koeling aangaan bij een buitentemp vanaf 18grd.
Mvgr Bernhard.
 

Chathanky

  • #3
Ik kan nog geen exact beeld vormen met betrekking tot de vloerverwarming en de luchtbehandelingsunit met naverwarmers.

Als je een lbk hebt met naverwarming is deze in principe dekkend voor de warmtevraag. Daarnaast heb je dan geen vloerverwarming nodig die dat ook is tenzij de vloerverwarming een ruimte verwarmd in een deel waar geen naverwarming is van de luchtbehandeling.

De cv altijd met een lage temperatuur verwarmen gaat niet. Je verwarmingsbatterij is normaal een 90/70 blok. Deze is vaak wel weersafhankelijk aan te sturen. Daarnaast is niet bekend of een een recirculatiedeel is opgenomen in de lbk. Met naverwarmers is het ventilatiedebiet vele malen groter dan een lbk met een heaterblok die enkel de ventielatieverliezen dekt

Ik heb het idee dat het meer om een aangenomen opdracht gaat dan een klus aan huis. :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook studenten kunnen de forumregels lezen ?

Vragen over studie-opdrachten worden hier niet gewaardeerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu