Beste oplossing voor dakterras ?

Handige_Henkie

  • #1
Hallo,

Na jaren van ellende (lekkages) ben ik er helemaal klaar mee. Het verhaal wordt wat lang als ik het allemaal uit moet leggen. Ik doe m'n best het kort te houden.

Ik heb een aanbouw van 4,5x5,5m met plat dak (16cm kanaalplaatvloer) welk ik gebruik als dakterras. Momenteel ligt daar nog 10cm piepschuim met zo'n bitumen laagje op en nog een laag bitumen. Op de piepschuim (onder de bovenste laag bitumen) is een muurdoorvoer voor het regenwater gemonteerd. Ivm lekkages heb ik inmiddels de afwerkvloer verwijderd om vervolgens te zien dat ik deuken in mijn piepschuim en scheuren/gaten in mijn bitumen heb. Het piepschuim is op een aantal plaatsen aangetast/opgevreten door het cement uit de afwerkvloer. (KIJK UIT MET CEMENTEN AFWERKVLOERTJES OP EEN BITUMEN ONDERLAAG !)

Wat ik zoek is de beste manier om dit verhaal waterdicht te maken. Daarbij wil ik het platte dak wel als dakterras blijven gebruiken. Uiteindelijk heb ik ook vragen over welke mogelijkheden daar aan te raden zijn, maar om te beginnen moet ik het eerst maar eens waterdicht zien te krijgen. Momenteel ga ik er van uit dat ik bitumen en piepschuim ook nog zal moeten verwijderen. Dan kan ik vervolgens vanaf de kanaalplaatvloer het dak opnieuw opbouwen.

EPDM, "Gewone" bitumen, vloeibare bitumen of iets anders ?
Handig ben ik wel, maar van het bedekken van daken heb ik geen verstand. Met bedrijven (in het algemeen) heb ik geen goede ervaringen; daarom ben ik geneigd dingen zoveel mogelijk zelf te doen (Nee, de lekkages zijn geen gevolg van eigen prutswerk). Wat is jullie advies ? Welke materialen best te gebruiken ? Kan ik het zelf of zou ik in dit geval toch beter een bedrijf inschakelen ? Let wel, ik zoek de beste oplossing, niet de goedkoopste. (Mijn aversie tegen bedrijven heeft meer met de gemiddelde kwaliteit van hun werk dan met geld te maken). Als ik het zelf kan dan heb ik naast materiaaladvies ook wel iets van tekst en uitleg nodig. Bij voorbaat mijn waardering voor de reacties. Ik zit echt met een probleem dat z.s.m. opgelost moet worden (ivm voortdurende lekkage).

bvd

Henkie

:(
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik me afvraag hoe oud schat je deze dakbedekking. Is het een losliggend dakbedekkingssysteem? 10 cm is al een behoorlijke dikte, is deze iso.plaat wel drukvast genoeg. Is die kanaalplaat constructie sterk genoeg om er een terras van te maken.
Het is mij niet bekend dat cement EPS, piepschuim aantast.
Als die 10 cm platen drukvast genoeg zijn en verder nog in goede conditie zou je toch een aantal platen kunnen hergebruiken.
Alles eraf is, de afwerklaag op de kanaalplaat vloer controleren of deze glad genoeg is voor een dampremmer en goed op afschot ligt.
Een goede dampremmer aanbrengen, isolatie materiaal neem je nieuw dan is een PUR of PIR drukvaster. Daarop een dakbedekking en daar is zoveel keus in dat je je beter daar nog eens op kan focussen wat jouw als doe het zelfver het meeste liggen.
Als de kanaalplaat op afschot is afgesmeerd zou je voorlopig uit nood alvast een bitumen damprem erop kunnen branden. Wel eerst een primer aanbrengen voor een betere hechting van de bitumen damprem op de smeervloer. Dan is je dak voorlopig aardig dicht. Toch ook een heel verhaal
 

Handige_Henkie

  • #3
Bedankt voor je reactie. De iso-plaat die er nu ligt is samen met de bitumen beschadigd, zo'n 8 jaar geleden, bij het aanleggen van een afwerkvloer (met afschot). Deze estrich afwerkvloer was 5 tot 10 cm dik, m'n aanbouw is niet ingestort; dus is ie sterk genoeg voor een dakterras. Aanbouw is inclusief dakterras door architect getekend en door constructeur berekend. Helaas is de afwerklaag op de kanaalplaatvloer horizontaal en waarschijnlijk niet glad genoeg.

Platte dakken zijn meestal plat, toch ? Overal om me heen zie ik aanbouwen met platte daken, waarop water blijft staan.... Ik begrijp dat ideaal gezien (ja, ik vroeg inderdaad om de beste oplossing) het platte dak toch enigszins (1cm per m ?) afloopt; maar als het werkelijk een probleem is wanneer water op een plat dak blijft staan, dan zouden toch veel meer mensen last hebben van lekkages ? (Sorry als ik bijdehand overkom).

Wat de toplaag betreft... als EPDM (bv) het beste is, maar voor mij als DHZ-er te moeilijk, dan moet ik een bedrijf laten komen, zo simpel is dat.

Henkie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In de dakdekkerij en het Bouwbesluit ziet men graag 1,6 cm per meter.
Een dak met goed afschot zal alleen lekken als het regent plassen op een dak zal er voorzorgen dat de lekkage lang zal nadruppelen. :wink:
Een terras waar geen water opstaat is toch veel gebruiksvriendelijker.
Kwaliteit van een materiaal is belangrijk maar de aanbrenger is nog veel belangrijker.
 

Handige_Henkie

  • #5
In het woud van materialen ben ik inmiddels gestuit op de PIR isolatieplaten met afschot. Lijkt mij een goede oplossing voor mijn platte dak. Nu heb ik de keuze uit een bitumen glasvlies toplaag of aluminium. Welke is beter voor mijn situatie? Is mijn aanname dat in beide gevallen geen aparte dampremmende laag nodig is terecht ?

Ook las ik over perliton... is dat wat ? Perliton (of iets vergelijkbaars ?) met afschot aanbrengen, bitumen erover, klaar.... of stel ik me dat iets te eenvoudig voor of is het sowieso geen goede oplossing ?

Vooralsnog neig ik dus naar de PIR platen met afschot. Als ik het goed begrepen hebt kun je bitumen ook plakken i.p.v. branden.... lijkt mij (voor ieder onervaren dakdekker) een stuk eenvoudiger. Is plakken beter/gelijkwaardig/slechter dan branden ? Plak je de hele bitumen strook of alleen de randen ?

Sorry voor de stroom aan vragen... :oops:

bvd

Henkie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Damprem heb je altijd nodig. Afschot isolatieplaten is prima maak een legplan anders zou je heel veel snijverlies kunnen hebben. Op maat gezaagde platen kan je zomaar niet ergens anders in je dak kwijt.
Het afschot materiaal is ook goed maar de isolatie waarde is niet zo hoog als een isolatie van een wol of schuim.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Handige_Henkie schreef:
Als ik het goed begrepen hebt kun je bitumen ook plakken i.p.v. branden.... lijkt mij (voor ieder onervaren dakdekker) een stuk eenvoudiger. Is plakken beter/gelijkwaardig/slechter dan branden?
Als je persé wilt gaan plakken kan je beter EPDM plakken. EPDM kan je ook in 1 stuk (dus zonder naad) voor je dak bestellen, sluit je al weer 1 mogelijk oorzaak van lekkages uit. Bitumen is altijd in banen (voor zover ik weet) en kan je beter branden dan plakken.

Op een alu cachering kan je niet branden (ook weer zover ik weet), wel op een bitumen glasvlies cachering. Op beide kan je trouwens wel plakken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Waar loop je overheen als je op het dakterras loopt

Ik denk dat je ps schuim gewoon verpulverd is door het belopen van het terras.
Zijn de tegels of houten vlonders wel voldoende ondersteund ?
 

Handige_Henkie

  • #9
Het is niet dat ik perse wil plakken. Ik ben ten eerste op zoek naar de beste oplossing voor mijn situatie (m.n. gebruik als dakterras), pas ten tweede kijk ik wat ik zelf kan doen. Is EPDM met z'n dikte van iets meer dan 1 mm niet erg kwetsbaar voor toepassing onder een dakterras ? Er komen dus nog drainagetegels/vlonders of een drainagesysteem met (geïmpregneerde balkjes) op te liggen.

De kanaalplaatvloer waar de PIR-platen op komen te liggen heeft allemaal knobbels van ongeveer 1 a 2 mm. Nu moet er toch nog een dampremmende laag worden aangebracht en vroeg ik me af welk product ik hier het beste gebruik, zodat ik niet nog apart hoef te egaliseren. Zeg maar een nivellerende dampremmer. Vloeibare bitumen ? Een of andere folie ?

@boertje125: Absoluut zonder bot te willen zijn heeft het voor mij momenteel weinig zin het verleden te evalueren, maar voor wat het waard is... tot voor kort lag er een betegelde estrich afwerkvloer op de isolatie en bitumen. Op een later moment wil ik best t.b.v. het nut voor overige forumgebruikers dieper ingaan op wat er in mijn situatie mis is gegaan en welke foute keuzes daarbij zijn gemaakt, maar nu heb ik eerst een probleem op te lossen. :) bvd voor de medewerking.

groet,

Henkie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die EPDM redt het wel. De drukvastheid van ondergrond is bepalend of iets heel blijft of kapot gaat.
Ga je ander zaken op die EPDM leggen dan zal je de juiste maatregelen moeten nemen. Maar deze zal je ook bij een bitumen baan moeten doen. Bitumen wordt weer zacht als de temperatuur van het materiaal omhoog gaat.
 

Handige_Henkie

  • #11
Mijn verdere onderzoek heeft wat links (en vragen) opgeleverd die wellicht handig zijn voor anderen op dezelfde zoektocht als ik.

Als die drukvastheid zo belangrijk is, kan ik dan niet beter voor cellulair glas gaan dan voor PIR ?
Dit verhaal vind ik toch best overtuigend:
Isolatie van 'normale daken'
Waarom kiezen voor cellulair glas?
In de praktijk gelden diverse argumenten om zowel bij nieuwbouw, als bij het renoveren van platte daken te kiezen voor isolatie met cellulair glas, foamglas. Ook bij daken waar geen strikt zwaarwegende vochttechnische en/of constructieve eisen worden gesteld. Om met name voor wat betreft de laatste categorie 'normale' daken boven tafel te krijgen welke overwegingen een rol spelen bij de keuze voor cellulair glas, zijn gesprekken gevoerd met gebouweigenaars, opdrachtgevers en verwerkers/dakdekkersbedrijven
Foamglas daken zijn bekend vanuit de toepassing in bouwfysisch en/of constructief zwaar belaste daken. We kunnen voor wat betreft het bouwfysische aspect denken aan een vocht-technisch goede opbouw van een dakconstructie boven het dak van een zwembad, of een papierfabriek.
Bij gebouwen met een hoge interne vochtproductie, is het voorkomen van inwendige condensatie een belangrijk argument om te kiezen voor een isolatiemateriaal met een hoge dampdiffusieweerstand, zoals cellulair glas. Ook bij constructief zwaar belaste daken, zoals parkeerdaken, is een isolatie met cellulair glas bijna vanzelfsprekend vanwege de zeer hoge drukvastheid. Bij gebouwen met een minder hoge vochtproductie, of indien minder hoge eisen worden gesteld aan de drukvastheid, vervagen de argumenten om te kiezen voor cellulair glas. Toch blijken er ook dan opdrachtgevers en dakbedekkingsbedrijven te kiezen voor cellulair glas. Er spelen dus blijkbaar meer argumenten een rol dan alleen de zeer hoge dampdichtheid en de hoge drukvastheid. Dit is met name van belang omdat Foamglas daksystemen nog wel eens als duur'' worden beoordeeld en er bovendien alternatieven voorhanden zijn.
Om deze andere argumenten 'boven tafel te krijgen' is bewust niet met de leverancier van Foamglas (Pittsburgh Corning Nederland B.V. te Nieuwegein) gesproken, maar juist met gebouweigenaars en verwerkers.



Gevoelig
'Bij woningbouwverenigingen is men duidelijk gevoelig voor argumenten met het oog op kostenbeheersing op de lange termijn. Cellulair glas blijkt dan een interessante mogelijkheid. Door de opdrachtgevers worden argumenten genoemd als: lager jaarlijks onderhoud, gemakkelijker te traceren beschadigingen bij eventuele lekkages (te denken valt aan glazenwassers) en een beperking van de bijkomende herstelkosten. Bij niet-waterdichte en of sterk dampremmende isolatiematerialen breidt de lekkage zich soms over een groot oppervlak uit, aldus uitlatingen van enkele gebouweigenaars. Ook naar de gebruikers van het betreffende gebouw wordt een gedegen indruk gemaakt door te kiezen voor het snel en adequaat oplossen van het probleem. Immers, twijfel over de omvang van de schade is er nauwelijks tot niet. Daarnaast wordt door gebouweigenaars aangegeven dat het niet teruglopen van de isolatiewaarde als een wezenlijk argument geldt in de vergelijking met andere isolatiematerialen. In dat verband is het verrassend dat gebouweigenaars weten dat vanuit de NEN 1068 op de meeste isolatiematerialen een toeslagfactor op de warmtegeleidingscoëfficiënt geldt en voor cellulair glas niet.
De keuze voor cellulair glas wordt soms ook door minder gunstige ervaringen met andere isolatieproducten ingegeven.
Woningstichting Het Volksbelang uit Gouda geeft, bij monde van J.C.H. van Driel, aan dat door omvangrijke lekkages met bijbehorende schimmel- en condensproblemen, bij één van haar complexen, sprake is geweest van hoge herstelkosten. Met name ook omdat grote delen van de onder de dakbedekking aanwezige isolatie volledig door vocht waren aangetast. Bij één van deze schade-projecten is, na langdurige lekkage-kwesties en dito irritaties bij bewoners, circa vijf jaar geleden gekozen voor een dakbedekkingssysteem met cellulair glas. Na vervanging van het dakbedekkingspakket door het nieuwe pakket met isolatie van cellulair glas is het betreffende project probleemloos gebleken. De ervaringen met dit 'pilot'-project zijn dermate positief, dat nadien ook voor enkele andere probleemgevallen bij totaal andere wooncomplexen binnen het gebouwbestand Het Volksbelang, is gekozen voor cellulair glas. Inmiddels wordt voor een in aanbouw zijnd nieuwbouwproject van 216 woningen in de wijk Goverwelle te Gouda, waarvan 40 woningen in opdracht van Woningstichting Het Volksbelang voor de betreffende 40 woningen cellulair glas toegepast op het dak. Met andere woorden, de ervaringen vanuit het beheer hebben hun weerslag gekregen in de nieuwbouw. Gelet op de duurzaamheid van het product, ervaart men de investering in cellulair glas als een goede kostenafweging.

Argumenten
Soortgelijke argumenten zijn ook te beluisteren vanuit Woningbouwvereniging De Goede Woning te Den Haag. De heren L. Verhoeve en W. Nederpelt, beiden betrokken bij het beheer en onderhoud van een deel van de woningvoorraad van de woningbouwvereniging, geven aan dat de langere levensduurverwachting van daksystemen met cellulair glas een belangrijk argument is geweest om in het verleden bij een omvangrijk project te kiezen voor dit isolatiemateriaal. Verhoeve geeft aan dat bij de toepassing van welk systeem dan ook de plaatselijke situatie van het complex een belangrijke rol speelt. Terugdringen van het onderhoud en een meer planmatige benadering van de onderhoudscycli van de buitenschil (gevel en dak) zijn daarbij uitgangspunten die van belang zijn binnen het beleid van De Goede Woning. Nederpelt geeft aan dat de ervaringen met het vijf jaar geleden uitgevoerde project, in totaal 26 woonblokken, ronduit positief zijn.
Niet alleen is het aantal klachten van lekkages sterk terug-gedrongen, maar ook de beloopbaarheid, drukvastheid en het strakke uiterlijk van de dakvlakken welke met cellulair glas zijn geïsoleerd, zijn opmerkelijk te noemen. Wel geeft Nederpelt aan dat een gedegen voorstudie van de dakbedekkingopbouw een belangrijke rol heeft gespeeld bij de aanpak van de daken van de 26 woonblokken.
Bij dit project is namelijk samen met het dakbedekkingsbedrijf, Mastum Utrecht, eerst een proefopstelling gemaakt om te komen tot een afgewogen concept. P.J.M. Geerts, directeur van Mastum Nederland B.V. te Maarssen, geeft aan dat bij de proefopstelling van de woningbouwvereniging is geadviseerd in de samenstelling van de bitumenlaag van de toen nog nieuwe Ready Board plaat. "Wij voelen een grote mate van betrokkenheid bij het uiteindelijke eindproduct richting onze opdrachtgever" zegt Geerts. Ready Board paste overigens goed als nieuwe toepassing van cellulair glas in een dakbedekkingssysteem dat moet worden aangebracht volgens de brandmethode. "Wat dat aangaat is Mastum in voor innovatieve ontwikkelingen." Hij zou het overigens toejuichen als Pittsburgh Corning weer eens met iets baanbrekends zou komen. Wat hem betreft een "soort HR-glas, maar dan in cellulaire toepassing".
De opdrachtgever moet een probleemloos dak met een lange levensduur tegemoet kunnen zien. Door deze benadering hoopt Mastum op een bestendige langdurige relatie met de opdrachtgever. Geerts ziet cellulair glas dan ook niet zo zeer voor eenmalige opdrachtgevers in de industriële bouw, maar meer voor opdrachtgevers met een duidelijke visie op gebouwbeheer.
Het argument van het opbouwen van een bestendige relatie, vanuit het dakbedekkingsbedrijf richting de opdrachtgever, wordt ook gevoeld door C. Keizer, directeur van Kewodak te Alphen aan den Rijn. Keizer geeft aan dat het soms lijkt alsof gebouweigenaars eerst door schade en schande moeten leren, voordat wordt gekozen voor een beleid met betrekking tot gebouwbeheer op de langere termijn. "Al jaren lang kan ik me in de dakbedekkingsbranche staande houden met een kwalitatief goede totaal-oplossing van het dak". Niet alleen naar buiten toe wil hij, als één van de participanten van erkende dakbedekkingsbedrijven in Nederland en door allerhande certificering, aangeven dat kwaliteit voorop staat, maar ook vanuit een interne bedrijfsfilosofie wil hij laten zien te staan voor kwaliteit. De toepassing van cellulair glas past daarin. Opmerkelijk is dat van alle geïsoleerde dakwerken van Kewodak circa 60 procent bestaat uit daken uitgevoerd met cellulair glas. Er zullen weinig dakbedekkingsbedrijven zijn die dat percentage zelfs maar bij benadering kunnen halen. "Soms voel ik me een roepende in de woestijn tussen collega-dakdekkers, maar ik kan zoals gezegd al jarenlang aan opdrachtgevers een duurzame dakoplossing bieden die een einde maakt aan vele problemen", aldus de heer Keizer. Veel opdrachtgevers voelen dat volgens hem ook zo en hebben de korte-termijnvisie van ogenschijnlijke lage stichtingskosten verlaten en mikken duidelijk op een planmatige lange termijn aanpak bij het beheer van hun gebouwenbestand. Deze gedachte blijkt overigens goed te werken, want ondanks het ogenschijnlijke nadeel in concurrentie heeft Kewodak meer dan voldoende werk. Opmerkelijk is in dat verband het voorbeeld van een schoolgebouw dat Kewodak heeft aangepakt. Voor de renovatie had het schoolgebouw alleen al voor wat betreft de dakconstructie, als gevolg van ernstig vandalisme, jaarlijks een kostenpost van fl. 13.000,- tot fl. 15.000,-.
Uiteindelijk is met Kewodak, na grondige bestudering van de situatie ter plaatse en afweging van allerlei mogelijkheden, gekozen voor een dak met cellulair glas en een tweelaagse gemodificeerde dakbedekking. Het vandalisme is er nog steeds, aldus de heer Keizer, maar de jaarlijkse kosten zijn teruggelopen naar nog geen fl. 1000,-. Overigens merkt hij op dat het wel van belang is dat de dakdekkers goed op de hoogte zijn van wat wel en niet kan met cellulair glas. Van de vaste kern van circa twintig dakdekkers bij Kewodak is er niet één die niet kan zeggen al jarenlang te werken met het product cellulair glas.Voorsprong
Natuurlijk geeft de inmiddels gerealiseerde omvang van werken met cellulair glas Kewodak een voorsprong op het gebied van kennis in de uitvoering, aldus de heer Keizer, maar daarvan plukt de opdrachtgever uiteindelijk in directe zin de vruchten. Voor hem is een extra argument om voor cellulair glas te kiezen, het gunstig gedrag van cellulair glas bij brand. Per slot van rekening worden vele vierkante meters dakbedekking in Nederland aangebracht volgens de brandmethode en een onbrandbaar isolatiemateriaal is daarbij een plezierige gedachte, besluit hij.
Uit de gevoerde gesprekken met opdrachtgevers en dakbedekkingsbedrijven blijkt dat alle partijen het dak als een totaal concept zien. De opbouw van een dakbedekkingsconstructie vraagt een bewuste afweging van materialen ten opzichte van elkaar die is afgestemd op de situatie ter plaatse. Als eenmaal is gekozen voor lage kosten tijdens de te verwachten exploitatietermijn van het bouwwerk en uiteindelijk na het eind van de rit een lage kostenpost moet blijken, worden technisch duurzame systemen aantrekkelijk. Een kwaliteitsdak krijgt daarmee inhoud aldus vrijwel alle gesprekspartners. De lange levensduur zonder noemenswaardige problemen in de beheerfase is daarbij een belangrijk argument. Het vermijden van onverwachte kosten, onverwachte calamiteiten en ingrijpend herstel tijdens de exploitatietermijn zijn daarbij dan ook belangrijke overwegingen. Ook het realiseren van een kwaliteitsdak naar de 'eigen klant' (voor de woningbouwvereniging is dat de huurder en voor het dakbedekkingsbedrijf de gebouweigenaar) is een overweging die in de uiteindelijke keuze meespeelt. De wens de klant zo min mogelijk te confronteren met problemen is daarbij een nadrukkelijk uitgangspunt. Wie mikt op een lange te verwachten levensduur van het dak met een meer planmatige benadering van het beheer van daken in algemene zin, blijkt uiteindelijk goed te kunnen kiezen voor cellulair glas. Ook milieu-aspecten in een tijd waarin men de mond vol heeft over "Duurzaam bouwen" en LCA-onderzoeken maken de keuze voor cellulair glas in daken met minder zware eisen op het gebied van dampdichtheid, of drukvastheid zonder meer verantwoord.
Volgens dak-wijzer is cellulair glas de enige optie die zich voor dakterras-gebruik heeft bewezen.

foamglas.nl/dutch/toepassingen /isolatiesystemen_voor_platte_
daken/foamglas_tapered_afschotisolatie
url werkt niet meer
is een product welk mij wel vertrouwen geeft. Kosten ongeveer €650/m3

Kosten is natuurlijk altijd een discussiepunt. Met cellulair glas zal ik wellicht tot 50% meer materiaalkosten hebben. Een grove schatting:
- 2 lagen PIR op afschot : ongeveer € 1000
- Dik 2 m3 cellulair glas op afschot : ongeveer € 1500


Tot zover de resultaten van mijn zoektocht tot dusver. Nu de vragen....

Zit ik op het goede spoor, of zie ik iets over het hoofd ? Aangezien hier nog niemand me met de neus die kant op heeft gezet (is absoluut geen verwijt) wil ik daar toch nog graag even over "bakkeleien" met mensen die er meer van weten dan ik. Al die getallen in die tabelletjes zeggen mij ook niet meteen alles ... Ook als mijn ruwe schattingen de plank helemaal mis slaan hoor ik dat graag....

Heb ik nog wat te kiezen, of is foamglas de enige producent van cellulair glas op afschot ? Ik heb geen concurrent kunnen vinden.

Iemand hier doe-het-zelf ervaring mee, of toch maar beter de professional laten komen ?

Als ik de optie (gedeeltelijk) groen dak open wil laten kan ik beter voor EPDM als toplaag gaan dan voor bitumen, toch ?

Wederom dank.

Henkie :D
 

Handige_Henkie

  • #12
Of is de drukvastheid van PIR-platen ruim voldoende voor dakterras-gebruik, wanneer je netjes drainage tegels of bv een composietvloer plaatst (zoals dat hoort, juist ondersteund) ? Ik wil met m'n foamglas ook niet eigenwijs doen, 'k zoek gewoon een echt fatsoenlijke duurzame oplossing. Niet dat ik over 5 á 10 jaar weer lekkages heb...

Iemand ?

Henkie

PS Ik ben hier niet om reclame te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je op het internet rond doolt zal je best diverse oplossingen zien.
Terras met een daktuin is toch een klein stukje appart dak waar iets meer over gepubliceerd wordt.
Die PIR is drukvast EPS ook en steenwol ook als je maar de juiste platen kiest. Al deze gegevens worden door de leverancier op het internet gezet.
Alle materialen hebben een voor-en nadelen.
De aanbrengert is en blijft de belangrijkste schakel voor succes.
Wat ik nog weet van dat glas. Het is perfect materiaal maar dat het een heel karwei was om het aan te brengen. Dat kunnen ze best in de afgelopen jaren dusdanig verbeterd hebben.
Het grootste voordeel van dat schuimglas is, het is dampdicht en het zal absoluut geen water opnemen dus als je een lek hebt in de waterdichte laag blijft de isolatie toch in orde.
Is de waterdichte laag zoals ze zeggen vol en zat gegoten of gebrand dan zal je geen water naar binnen krijgen maar dat zal je ook wel gelezen hebben.

Meestal is het eenvoudigst. Van zand en cement een afschot maken. Daarop zou je een bitumen kunnen branden de afschotlaag moet je eerst in de primer zetten.
Vervolgens een laag isolatie en de waterdichte laag.
Elk materiaal wat je tegenwoordig kan kopen kan zo'n 15 / 20 jaar mee.
Uiteraard zijn er materialen die nog veel langer mee kunnen maar dan zijn het toch specialisten die zoiets aanbrengen.
 

Handige_Henkie

  • #14
Bedankt Wgb; waar was ik zonder jou antwoorden. Nu kwam ik dus naar aanleiding van je laatste antwoord en wat googlen erachter dat er ook steenwol platen op afschot bestaan (o.a. van bekend nederlands merk). Ja, 'k ben echt totaal onwetend en heb inmiddels wel besloten het door de vakman aan te laten leggen, maar niet voordat ik zelf een beeld heb van welke opties er zijn en wat ieders voor en nadelen zijn, zodat ik niet achteraf bedrogen uitkom. Daarom nogmaals ....

Factoren van belang die in ieder geval ruim voldoende moeten zijn, zijn in volgorde van belangrijkheid:
1) Drukvastheid (Het moet na correcte afwerking als dakterras bruikbaar zijn)
2) Opbouwhoogte (Totale opbouw inclusief drainagetegels of composietvloer max 24 cm)
3) Duurzaamheid
4) Isolatiewaarde

Verder heb ik nog geen chape / afschot, dus dat moet ook nog geregeld worden; ivm beperkte opbouwhoogte lijkt het mij beter isolatie en afschot tegelijk te doen.

Als ik het goed begrijp is.... (correct me if i'm wrong)

A) Foamglas de meest drukvaste en duurzame oplossing, die echter minder goed isoleert (bij gelijke opbouwhoogte) en vrij prijzig is. Wellicht overdone qua drukvastheid ? Met name de lagere isolatiewaarde (= hogere opbouwhoogte) is een minpunt.

B) PIR-platen op afschot. In het rijtje EPS-PUR-PIR als ik het goed heb de meest drukvaste en duurzame oplossing, toch ? En ook nog de beste isolator.

PF resol ben ik momenteel aan het bekijken. Beste isolatiewaarden. Hoe zit het met de drukvastheid en duurzaamheid ? Platen op afschot ? Nog even verder neuzen. Het communiceert wel lastig zonder links te vermelden.... :cry:

Alle antwoorden en tips zijn wederom welkom... (en links mogen via PM natuurlijk wel!)

Henkie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Kies je voor platen op afschot maak eerst een legplan. Stukken die overblijven van het pasmaken kunnen niet meer worden gebruikt veel afval dus duur.
De drukvastheid van het materiaal moet minimaal 100kPa zijn bij een vervorming van 2%.
(Even opgezocht hoor :wink: )Het best gebruik je gecacheerde isolatieplaten.
Met C-EPS Mortel kan je ook afschot maken. Isoleert en is lichter dan zand en cement. Zit in zakken water erbij en je kan gaan vloeren.
Laat het pakket, dus alle lagen, volledig verkleefd aanbrengen dat geeft boddie aan het pakket.

Je zou ook nog eens kunnen kijken voor een omgekeerddak. Voordeel de waterdichtelaag is tevens de dampremmende en deze ligt voor allerlei invloeden goed beschermd onder een flink pakket XPS isolatie.
Met dit daksysteem is een goed afschot belangrijk. Met andere woorden op je dak mag geen water blijven staan en moet dus volledig drooglopen.

Met schuimglas maak je het beste dak, maar mijn inziens moeten de isolatie platen en de eerste laag op deze platen volgens de gietmethode worden aangebracht. Warme (vloeibare) bitumen. Heel veel inspanning voor een dak van 25m2. De toplaag zou je volgens de brandmethode kunnen aanbrengen.

Neem is contact op met een paar dakdekkersbedrijven en laat hun een voorstel doen. Deze stellen vanzelf een constructie met de materialen voor, waar zij goede ervaring mee hebben.
 

Handige_Henkie

  • #16
De kogel is door de kerk. Ik ga het zelf doen. 22m2 dak voor €2000. Dampscherm + isolatie + epdm.

Voor iedereen op dezelfde zoektocht als ik:

Via een webwinkel *******heb ik aluminium gecacheerde PIR-platen met afschot (Xtratherm TR Alu) besteld. (Standaard drukvastheid 150). In 2 lagen, zodat het naar een punt afloopt ipv naar een lijn. Net geen € 1000.

Via een andere webwinkel ******* krijg ik alle overige benodigdheden, 1,52mm epdm..... INCLUSIEF instructie DVD en stap voor stap handleiding....... en gaan met die banaan. Ook net geen € 1000.

Zelfklevende bitumen als dampscherm. PIR platen worden mbv montageschuim gemonteerd. EPDM wordt volledig gelijmd. Klaar.

Ik heb hier een aantal zogenaamde vakmannen op het dak gehad, waar ik verder geen woorden aan ga vuil maken. Ik denk, nee, ik weet dat ik het zelf beter kan (met de juiste instructies).

Nu nog even wachten tot het weer geschikt is. Kies i.i.g. geen mistige dag uit of een dag met erg hoge luchtvochtigheid. Temperatuur minimaal 5 graden. Wish me luck.

Henkie
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #17
Succes. Laat even weten hoe e.e.a. uitgepakt is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
I wish you luck too.
Maar het is nog even slecht weer dan kan de DVD een paar keer afdraaien en op Youtube nog wat filmpjes betreffende het aanbrengen van EPDM bekijken. :wink:
Kijk heel goed naar de truuk hoe ze de hoeken invouwen. Hoe het membraan wordt omgeklapt en let op waar je even geen of juist wel lijm moet aanbrengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu